Eline – Michelle Visser

Veel Vlaamse auteurs hebben de Eerste Wereldoorlog in hun boeken beschreven, maar hoe was het in die tijd in Nederland? In 1918 maakt de Leidse Eline zich zorgen om die grote oorlog. Wat ze ervan weet is uit de krant en uit brieven van haar vriendin in Engeland en van haar Duitse schoonfamilie. De neven van haar man zijn als soldaat aan het front, zouden ze dat overleven? Eline weet wel dat er ook in haar eigen stad mensen in armoede leven, maar zelf zit ze er warmpjes bij met haar gezin. Ze vermaakt zich met schilderen, tennis, kletsen met vriendinnen en de zorg voor haar kinderen. Het huishouden laat ze aan de meid over.

Dan moet Elines echtgenoot een tijdje naar een dorp in Drente om daar een veenlijk te onderzoeken. Eline mist hem enorm en in een opwelling besluit ze om hem achterna te reizen, met de kinderen. Dat wordt een heel avontuur, zowel de reis als het wonen in een dorp. Eline moet enorm wennen, ook omdat ze gewend is om te zeggen wat ze vindt en arrogant kan overkomen. Dat valt niet altijd goed bij de dorpelingen. Toch weet ze ook vrienden te maken.

Elines impulsieve karakter maakt het nog enigszins onvoorspelbaar, maar er wordt verder niet veel spanning opgebouwd. Als Eline getroffen wordt door de griep, weet je al dat dit niet het soort boek is waarin een hoofdpersoon overlijdt. En in plaats van het perspectief naar Elines man te verschuiven, wat eerder wel gebeurde, springt het ineens naar het moment dat Eline bijna beter is. De brieven uit Engeland en Duitsland voelen ook wat bij elkaar geraapt.

Eerder liet ik me meeslepen in Opstand, de vorige historische roman van Michelle Visser. Dit boek over Eline is net zo makkelijk te lezen: je hebt er amper historische kennis voor nodig en alles wordt in heldere taal uitgelegd. Ik vind het interessant om te lezen over de invoering van het vrouwenkiesrecht, waardoor Elines belangstelling voor de politiek wordt gewekt. Ze hoopt dat er geen oorlog meer komt als vrouwen mee mogen beslissen. Op een gegeven moment heeft ze zelfs een ontmoeting met Aletta Jacobs.

Elines blik op de wereld is veranderd door haar ervaringen in het Drentse dorp. Vanuit Engeland en Duitsland weet ze dat vrouwen in en na de oorlog taken op zich nemen die eerst door mannen werden gedaan. Eline gaat op zoek naar hoe zij zich nuttig kan maken, naast haar rol als echtgenote en moeder. En zo kan er toch iets positiefs voortkomen uit die ellendige oorlog.

Met dank aan uitgeverij Meulenhoff Boekerij voor het recensie-exemplaar.

2 gedachtes over “Eline – Michelle Visser

  1. Het viel mij een beetje tegen om eerlijk te zijn en om dat te verwoorden ben ik al een paar dagen aan het broeden op een bespreking…

    Geliked door 1 persoon

  2. […] je wilt weten hoe mensen een eeuw geleden leefden, kan je een historische roman lezen, maar je kunt ook kiezen voor een boek dat toen geschreven is. Voor mijn leesproject Vrouwen […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.