Lalagè leest binnenkort… (poll 26)

Momenteel lees ik veel nieuwe boeken en een paar stokoude. Maar er zijn ook boeken die de afgelopen jaren zijn uitgekomen en die niet zomaar vergeten mogen worden. Met deze poll kan je me weer helpen kiezen welke daarvan ik ga lezen. Naar welke van de onderstaande boeken ben jij het meest nieuwsgierig? Of is er eentje bij die je hebt gelezen en die je me kunt aanraden? Breng je stem uit in de poll onderaan dit bericht. Het is extra leuk als je je keuze in een reactie toelicht. Het boek met de meeste stemmen zal ik binnenkort lezen, om er daarna over te bloggen.

Rivieren – Martin Michael Driessen (2016)   

Zoals rivieren door een landschap slingeren, zo meanderen rivieren door de levens van de hoofdpersonen van de novellen die in dit boek verzameld zijn. De Main en de Rijn vormen de levens van twee vlottervrienden in de late negentiende en begin twintigste eeuw, waarin klassenverschillen en broodroof leidend zijn. Een Bretonse beek vormt de grens van het land van twee Franse families, hugenoot en katholiek, die al eeuwen in heftige rivaliteit leven. Het is een huiveringwekkende twistgeschiedenis van grote treurigheid en schoonheid. De hedendaags acteur die op een kanotocht in de Ardennen een catharsis zoekt voor zijn gefnuikte kunstenaarsleven en zijn niet te stuiten alcoholisme, ervaart een hellevaart zonder weerga.

Het doorboorde hart – Amélie Nothomb (2018, vertaald uit het Frans)

Marie is het mooiste meisje van het dorp. Lang, slank en blond, door iedereen aanbeden. Als de knapste en slimste jongen ook nog smoorverliefd op haar wordt, kan ze haar geluk niet op. Ze trouwen en krijgen een dochter, Diane, die nog veel knapper is dan haar moeder. Marie is zo jaloers op Dianes schoonheid dat ze haar kind geen blik waardig gunt. Diane voelt zich afgedankt en wordt verscheurd door verdriet. Het doorboorde hart is een pijnlijk en prachtig verhaal over een leven zonder moederliefde en hoe dit je voor het leven tekent. Vlijmscherp, humoristisch en treffend, zoals alleen Nothomb dat kan.

Genoeg nu over mij: confessies van een ervaren schamer – Marja Pruis (2017)

Kijkend naar zichzelf en anderen verkent Marja Pruis de vage grenzen tussen zelfhaat en ijdelheid, schoonheid en verdriet, verlegenheid en narcisme, liefde en medelijden. Waarom zijn vrouwen grappiger dan mannen? Wat is het hostess-syndroom en hoe kom je ervan af? Waarom gaat de mensheid niet aan schaamte ten onder? Genoeg nu over mij is actuele en literaire essayistiek.

 

 

Schijnbewegingen – Floortje Zwigtman (2005)

1894. Adrian Mayfield is zestien jaar en ontevreden met zijn leven en zijn suffe baantje bij Victor Procopius’ Herenmodepaleis. Waneer hij op straat komt te staan, begint hij aan een zwerftocht door Londen, op zoek naar zijn dromen, de Grote Liefde en het Grote Geld. Maar dat valt nog niet mee als je voor een penny geboren bent en ook nog eens op mannen valt. Aan alle dromen blijkt een prijskaartje te hangen, maar soms is de prijs wel erg hoog…

 

 

5 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 26)

 1. Ik wil zelf de rivieren ook nog lezen vandaar mijn stem, hoewel ik ook wel nieuwsgierig ben naar het boek van Marja Pruis. Maar als altijd eigenlijk zijn alle boeken waar je ons uit laat kiezen wel interessant.

  Geliked door 1 persoon

 2. José Muylaert

  Jeetje, wat een lastige keuze ! Ik heb uiteindelijk voor Amelie Nothomb gestemd, omdat ik een paar jaar geleden een boek van haar heb gelezen en zelf toen had genoteerd dat ik nog een van haar hand wilde proberen. Verder ben ik ook erg benieuwd in hoeverre dit een variatie op Assepoester is, want daar deed de omschrijving mij direct aan denken.
  Maar keuzes dus. Ik moet zeggen dat ik ook wel heel nieuwsgierig ben naar wat je van Marja Pruis vindt!

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ga net als Antoinette voor De rivieren.

  Like

 4. Ik heb op Marja Pruis gestemd omdat ik nu een ander boek van haar lees en benieuwd ben wat jij van dit boek vindt!

  Geliked door 1 persoon

 5. […] vorige poll leidde niet tot een blogartikel, doordat ik strandde in Schijnbewegingen van Floortje Zwigtman. […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.