Het boekenweekgeschenk van 2018

Het boekenweekgeschenk van vorig jaar (door Herman Koch) staat nog op mijn plankje met te lezen boeken, maar naar die van dit jaar heb ik uitgekeken, dus ik heb hem zaterdag meteen aangeschaft. Er wordt veel van Griet Op de Beeck gehouden en ik hoop dat dat voldoende opweegt tegen het commentaar dat ze af en toe te verduren krijgt. Gisteren zag ik al wat negatieve geluiden voorbijkomen op twitter, maar ik ben het daar totaal niet mee eens.

Gezien de feiten begint al ijzersterk, met de beschrijving van het samenzijn na de begrafenis van Ludo. Terwijl Roos het heel zwaar heeft en niet weet hoe ze verder moet leven zonder haar vader, voelt kersverse weduwe Olivia iets anders: opluchting. Ludo was een moeilijke man, een pietje precies. Olivia had bijna vijftig jaren op haar tenen gelopen. En nu is ineens alles mogelijk. Diezelfde dag nog verplaatst ze meubels in de huiskamer en gooit ze spullen weg die daar al decennia lang staan.

Griet schrijft zo beeldend en raak, ik vind het prachtig om te lezen en wil dolgraag weten hoe het verdergaat met Olivia. Die reist met een bekende mee naar een Afrikaans land om daar les te geven aan kinderen.

Zij mee met Tim naar zo’n ver land, stel je voor. Ze zag Ludo [op een tekening] en dacht aan alle reizen die ze nooit hadden gemaakt, aan alle mensen die ze niet hadden geholpen, aan alle kansen om iets goeds te doen, of gewoon iets te doen, die ze niet hadden gegrepen, aan alle vastgekoekte tijd hierbinnen.

En dan komt ze in dat verre land de aardige Daniel tegen. Ze vallen als een blok voor elkaar. Hoe gaat ze dit thuis aan haar dochter uitleggen, die op haar vader lijkt? Hoe dat afloopt moet je zelf maar lezen. Dus hol naar de boekhandel of ga naar de webwinkel en haal dit boekje in huis. Zelf heb ik dit jaar voor de digitale editie gekozen, die je kunt krijgen bij de aankoop van een e-book. En ja, daarmee kan je ook gratis met de trein op zondag 18 maart. Je kunt er niet mee naar België, maar wel naar alle uithoeken van Nederland.

Hoe ziet jouw boekenweek eruit? Welk boek heb je gekocht? En ga je ook op reis komende zondag?

16 gedachtes over “Het boekenweekgeschenk van 2018

 1. Ik las ook wat negatieve berichten op Twitter over dit boekje, fijn om te lezen dat jij het boekenweekgeschenk wel waardeert. Ik ga zeker op reis zondag, alleen waar naar toe is nog onduidelijk ;) Weet jij al waar je naar toe gaat zondag?

  Like

 2. Leuk! Ik ga nergens naar toe op zondag :) En ik weet niet of ik deze week nog in de stad kom of tijd heb om een leuk boek online te kopen :)

  Geliked door 1 persoon

 3. Stien den Braber

  Hoi Lalage! Ik heb meteen zaterdag het nieuwe boek van Gerbrand Bakker gekocht. “Rotgrond bestaat niet”. Ik heb vrijwel alles van hem gelezen en het bevalt me meestal goed. Heb alvast het eerste hoofdstuk gelezen, meer tijd had ik nog niet. Het boekenweekgeschenk heb ik ook nog niet gelezen. Ik had verwacht dat het zou aansluiten bij het thema van de boekenweek: Natuur. Uit jouw recensie lees ik dat niet. Maar ik gebruik het als gratis treinkaartje voor een strandwandeling a.s. zondag.
  Fijn weekend alvast! Stien

  Like

  • Gerbrand Bakker schrijft heel mooi! Het thema komt bijna nooit terug in het boekenweekgeschenk, wel raar, maar misschien willen ze de schrijver niet te veel beperkingen opleggen?

   Like

 4. Ik heb ook voor het eerst sinds tijden zin om het boekenweekgeschenk daadwerkelijk te halen en te lezen. Nu nog even bedenken welk boek ik dan wil kopen…

  Like

 5. Fijn om iets positiefs over het boekenweekgeschenk te horen, misschien inderdaad maar gewoon lezen.

  Like

 6. Ik heb het ook in huis gehaald gisteren. Het begint alleszins goed, ik ben benieuwd hoe het afloopt.

  Geliked door 1 persoon

 7. Oh fijn dat jij positief bent :) ik kreeg het onverwacht bij een werkgerelateerd boek, maar ga zondag ook nog wel even een ‘echt’ boek halen. Welk boek dat wordt, weet ik nog niet, ik laat me verrassen.

  Like

 8. Aangezien ik het begin van de boekenweek met griep in bed heb doorgebracht, ben ik dit jaar het boekenweekgeschenk misgelopen (in Gent was hij dit weekend overal al op). Heel erg vind ik het niet, want het vorige boek van Griet Op de Beeck, Het beste wat we hebben, viel mij persoonlijk al tegen. De hele verdere commotie op twitter laat ik maar gewoon langs me heen gaan.

  Like

 9. […] boekenweekgeschenk werd door een heleboel mensen (vooral mannen) neergesabeld, maar mij deed het verlangen naar meer […]

  Like

 10. […] om hier de Friese versie van het boekenweekgeschenk van dit jaar tegen te komen. Wist je dat dit de eerste keer is dat zo’n boekje in het Fries […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.