Leesreis door de provincies

Op mijn leesreis rond de wereld lees ik boeken uit verre landen. Daar ga ik zeker mee door, maar ik wil ook een leesreis maken dichter bij huis. Bij het lezen van Nederlandse literatuur valt het me namelijk op dat relatief veel boeken zich in Amsterdam afspelen. Bovendien kan ik me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een boek uit Limburg, Gelderland of Friesland heb gelezen. Dat wil ik veranderen! Ik wil uit elke provincie van Nederland een boek lezen. Het ligt voor de hand dat uit te breiden met de Vlaamse provincies. Maar mijn reis begint in mijn thuisprovincie Utrecht met het boek De engel van Spakenburg van Wim Duijst.

de-engel-van-spakenburg

Ik zal vanaf nu naast de landen ook de provincies bijhouden waar ik boeken uit heb gelezen op de pagina Leesreis (die je ook in het menu bovenin kunt vinden). Het gaat erom dat het boek zich in een bepaalde provincie afspeelt. Het is mooi als de auteur in de betreffende provincie is geboren, maar het is geen eis (zoals dat bij mijn leesreis om de wereld wel is). Zowel romans als non-fictie komen in aanmerking. Van een heel aantal provincies heb ik al wel een idee wat ik zou kunnen lezen:

Utrecht Wim Duijst – De engel van Spakenburg
Brabant
A.F.Th. van der Heijden – Vallende ouders
Zeeland Andreas Oosthoek – Het relaas van Solle
Noord-Holland  Suzanne Wouda – Roeien naar de Volewijck
Flevoland Eva Vriend – Het nieuwe land: het verhaal van een polder die perfect moest zijn (non-fictie) of Joris van Casteren – Lelystad (non-fictie)
Drenthe Janne IJmker – Achtendertig nachten
Zuid-Holland Louis Couperus – Van oude mensen, de dingen, die voorbijgaan…
Limburg Elle Eggels – Het huis van de zeven zusters of Marcia Luyten – Het geluk van Limburg (non-fictie)
Groningen Annette Maas – Hier kom ik weg
Antwerpen Hubert Lampo – De komst van Joachim Stiller
Oost-Vlaanderen Erwin Mortier – Marcel

Welke boeken ken jij die zich in een bepaalde provincie afspelen?

26 gedachtes over “Leesreis door de provincies

 1. Negen open armen. en De hemel van Heivisj (Limburg)
  Knielen op een bed violen (Gelderland)
  Hoe God uit Jorwerd verdween
  Weerwater
  Turis (Overijssel)

  Like

 2. Limburg:
  Nieuwe huurders van Rosalie Sprooten
  De achtste zuster van Elle Eggels

  Drenthe:
  Lekker is dat van Anne West
  Cocktails op klompen van Petra Drenth

  Zeeland:
  Schuld van Tupla M.
  Zwemmen van Martine Kamphuis
  1953 van Rik Launspach
  De zee kwam door de brievenbus van Selma Noort

  Zomaar een greep door Nederlandse provincies :)

  Like

 3. Ik zie dat in jouw lijstje Gelderland nog ontbreekt. Een provincie waar ik 27 jaar gewoond heb.
  Natuurlijk kun je Siebelink gaan lezen (Knielen op een bed violen), ik zal het je niet afraden. Maar ik vind het leuk om nog op een andere mooie roman wijzen, namelijk “De veteraan”, geschreven door Johan Faber. Het speelt in Netterden, een dorp in de Achterhoek, gemeente Oude IJsselstreek. In 1995 zond de KRO een mooie serie uit, “Tijd van leven”, die is opgenomen in Netterden. Maar dat staat los van het mooie boek van Johan Faber.

  Geliked door 1 persoon

 4. Mijn lijstje (de recensies staan op mijn blog):
  Noord-Holland: ***Peter Zantingh – Een uur en achttien minuten
  Groningen: Frank Westerman – De Graanrepubliek (lit. non-fictie)
  Friesland: Kees Kooman – Boerenbloed (non-ficite)
  Limburg: Jos Bourse – De jongens van het glaspaleis
  Zuid-Holland, Rotterdam: Alex Boogers – Wanneer de mieren schreeuwen
  Tania Heimans – Het huis met de leeuwen (lit. non-fictie)
  Noord-Brabant: **Ricus van de Coevering – Sneeuweieren
  Zeeland: **Margriet de Moor – De verdronkene (roman,watersnood)
  **Andreas Oosthoek – Vuurland (nog mooier dan Solle)
  **Mirjam Guensberg – Poolse tranen
  Corine Kisling – Het badhuis
  In de meeste speelt de plaats van handeling (de betreffende provincie dus) een belangrijke rol. Ik vond ze allemaal mooi, maar die met sterretjes springen eruit. De bovenste vond ik het mooist. Omdat ik alleen oorspronkelijk Nederlands lees, is dit lijstje een moeilijke keuze geweest. Er is zoveel meer..
  Ik ben heel benieuwd naar je project! Er zijn vast nog wel titels bij die ik graag zal lezen.

  Like

 5. Leuke insteek! Ik schreef eerder een blogpost over boeken die zich afspelen in West-Vlaanderen: http://literasa.blogspot.be/2016/06/west-vlaanderen-boven.html

  Geliked door 1 persoon

 6. Introverted Blahs and Hurrahs

  Leuk idee! Herman de Man heeft diverse boeken geschreven dat in Zuid Holland afspeelt, vooral in mijn omgeving.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik krijg bijna zin om mee te doen :)

  Geliked door 1 persoon

 8. Stien den Braber

  Weer een leuk project! Ik ben net terug van een reis naar Japan, waar ik natuurlijk japanse schrijvers heb gelezen (Murakami, Kawabata, Natsume). Ik zie dat je inmiddels al een boel suggesties hebt gekregen. Ik doe er nog een paar bij: Dorsvloer vol confetti, Franca Treur (Zeeland). Gijs Ijlander, De aanstoot (Noord-Holland), Waanzee van Robert Haasnoot (Zuid-Holland). En misschien een aparte categorie voor de Waddeneilanden? Dan denk ik aan Vonne van der Meer, Eilandgasten.

  Geliked door 1 persoon

 9. Wat een tof idee! Voor mijn eigen provincie (Groningen) staat ‘Het boek Ont’ nog altijd op mijn lijstje om te lezen. Over de provincie Zeeland las ik ooit ‘Een dorsvloer vol confetti’, maar dat was niet zo’n succes..

  Geliked door 1 persoon

 10. […] Dit boek maakt onderdeel uit van mijn leesreis door de provincies. […]

  Like

 11. […] boek maakt onderdeel uit van mijn leesreis door de provincies. Lees ook wat Jannie over dit boek […]

  Like

 12. […] Dit boek maakt onderdeel uit van mijn leesreis door de provincies. […]

  Like

 13. […] boek maakt onderdeel uit van mijn leesreis door de provincies. Met dank aan uitgeverij Wereldbibliotheek voor het ter beschikking stellen van dit boek voor leden […]

  Like

 14. […] boek maakt onderdeel uit van mijn leesreis door de provincies. Lees ook wat Jannie over dit boek […]

  Like

 15. […] Dit boek maakt onderdeel uit van mijn leesreis door de provincies. […]

  Like

 16. […] Dit boek maakt onderdeel uit van mijn leesreis door de provincies. […]

  Like

 17. […] boek maakt onderdeel uit van mijn leesreis door de provincies. Literasa, hartelijk dank voor deze […]

  Like

 18. […] dit boek, dat zich in Noord-Holland afspeelt, rond ik mijn leesreis door de Nederlandse en Vlaamse provincies […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.