Leesreis door de provincies: Utrecht

Mijn leesreis door de provincies begint dicht bij huis. In de bibliotheek van Amersfoort was er een middag rondom Wim Duijst, die heerlijk voorlas uit zijn boek De engel van Spakenburg. Dit werd omlijst door mooie muziek en door twee scènes uit een nog verder uit te werken toneelstuk van het boek. Ik wilde het al langer lezen, maar werd nu echt nieuwsgierig. Mijn moeder gaf me het boek cadeau voor mijn verjaardag, zodat ik het kon laten signeren.

de-engel-van-spakenburg

In Spakenburg zijn de meeste mensen kerkelijk, maar niet heel streng, ook in de jaren zestig al. Dat geldt ook voor Sjoerd en zijn ouders, totdat zijn moeder Mengsje (een typisch Spakenburgse naam) in aanraking komt met Netta die naar de oud-gereformeerde gemeente gaat. Sjoerds vader vindt het vreselijk. Eerst lijkt het om praktische zaken te gaan, zoals een ruzie over de televisie die in de ogen van Mengsje duivels is en weg moet. Veel erger is dat Mengsjes depressieve gevoelens worden gevoed door de denkbeelden van Netta. Sjoerd is een jaar of elf en hij lijdt er vreselijk onder dat zijn moeder het zo zwaar heeft. Hij doet er alles aan om hier verandering in te brengen, al levert dat soms straf op…

Een andere hoofdpersoon in het boek is Loulou, die na haar scheiding weer in Spakenburg is komen wonen bij haar oude vader. Ze is een mooie, pittige vrouw, die veel te vrijgevochten is voor het dorpsleven. In het café komt ze de vader van Sjoerd tegen en al snel wordt er over hen geroddeld. De sfeer in het dorp van vijftig jaar geleden wordt mooi weergegeven. Ik gebruik onbewust de vroegere huiskamer van mijn Katwijkse opa en oma als decor en kan me helemaal inleven in hoe het was.

De afwisseling in perspectief tussen Sjoerd en Loulou, en ook Sjoerds beide ouders, maken het boek erg levendig. Er gebeurt ook heel veel, waardoor ik steeds nieuwsgierig blijf hoe het verder zal gaan. Wim Duijst schrijft korte zinnen, waardoor het zeer vlot leest. De vele dialogen maken het erg geschikt voor een toneelbewerking. Ik hoop dat de hele voorstelling gerealiseerd zal worden en dan zal ik er graag heen gaan.

Dit boek maakt onderdeel uit van mijn leesreis door de provincies.

4 gedachtes over “Leesreis door de provincies: Utrecht

  1. Dankjewel voor de tip. Ik had al eerder over de schrijver gehoord, maar nog niets van hem gelezen. Ook zijn andere roman, “Een man uit de krant”, staat op mijn nog-te-lezen-lijst. Ken je dat boek ook?

    Like

  2. Wat leuk om deze reis door de provincies te gaan volgen :)

    Like

  3. […] Wim Duijst – De engel van Spakenburg Brabant A.F.Th. van der Heijden – Vallende ouders Zeeland Andreas Oosthoek – Het relaas […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.