Leesreis door de provincies: Flevoland

Flevoland is een bijzondere provincie, want honderd jaar geleden bestond ze nog niet! De Zuiderzee lag in het midden van ons land en vissers uit omliggende plaatsen en eilanden (zoals Urk) voeren er rond. Totdat de allergrootste drooglegging van de wereld plaatsvond. Voorin Het nieuwe land staat een landkaartje met jaartallen, van de proefpolder bij Andijk in 1926 tot de drooglegging van zuidelijk Flevoland in 1968. Maar het boek vertelt vooral over de Noordoostpolder, het eerste stuk van Flevoland dat in 1942 werd drooggelegd. Eva Vriend is er opgegroeid, op de boerderij van haar vader, die het overnam van haar opa. Maar hoe kwam opa Vriend aan die boerderij? Kon hij die kopen?

Nee, dat nieuwe land was niet zomaar te koop. Er was een uitgebreide selectieprocedure. Hoe dat in zijn werk ging, vormt de ruggengraat van dit boek. Nederlandse boeren konden solliciteren op een boerderij, met een flink stuk grond erbij. Wie op papier een goede indruk maakte, kreeg onverwacht bezoek van een selecteur. Die kwam kijken of de bedrijfsvoering in orde was, of de boerderij er netjes uitzag, of de echtgenote haar huishouden op orde had. Maar er werd ook erg gelet op het karakter van de sollicitant en op zijn vermogen om iets bij te dragen aan de nieuw te vormen maatschappij, bijvoorbeeld door bestuurservaring. Vaak ging het om boerenzonen met een oudere broer die het bedrijf van hun vader zou overnemen. Of een boer moest wijken voor bijvoorbeeld Schiphol of vanwege ruilverkaveling.

Eva heeft alles uitgebreid bestudeerd, in de archieven en door veel mensen te interviewen. Ze vertelt tussen de verhalen door ook over haar zoektocht, maar niet te veel. Ik vind het precies goed zo. De persoonlijke verhalen over de selectie zijn ontzettend interessant. Sommigen waren zo gelukkig om een boerderij toegewezen te krijgen, maar er waren ook een heleboel teleurgestelde afgewezen boeren. Er werd ze niet meegedeeld waarom ze het niet werden en dat maakte het misschien wel extra moeilijk. Dit wordt in de context van die tijd geplaatst: doordat de keuze niet uitgebreid hoefde te worden onderbouwd en doordat er geen bezwaar kon worden gemaakt, gebeurde deze grote klus zo efficiënt. Dat zou nu nooit meer kunnen.

Het laatste hoofdstuk gaat over wat het heeft opgeleverd. Zijn de geselecteerde mensen echt betere boeren geworden? En wat voor invloed heeft de selectie op de huidige bewoners van Flevoland? Ik blijf geboeid lezen tot het eind over de geschiedenis van de jongste provincie van ons land.

8 gedachtes over “Leesreis door de provincies: Flevoland

 1. Flevoland intrigeert mij ook al een tijdje. Jarenlang vond ik het niets omdat het geen wortels had maar nu de bomen zich in de grond hebben vastgezet en de bouwsels meer doorleeft worden, begin ik me er ook meer aan te hechten. Ik fiets er graag.
  De geschiedenis van de Noordoostpolder is mij ook bekend, heel bijzonder wat daar is gebeurd. Leuk dat je er over gelezen hebt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb een poos geleden een documentaire gezien over wat er in dit boek staat. Met interviews met zowel de mensen die mochten komen, als de afgewezenen. En met de moeilijkheden waar de nieuwkomers allemaal tegenaan liepen. Het is voor niemand gemakkelijk geweest. Goed dat er een boek over geschreven is. En goed dat jij het hier bespreekt!

  Geliked door 1 persoon

 3. Het is inderdaad een interessant boek over de provincie waar ik woon.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik noteer de titel, interessant! Ik heb dezelfde documentaire gezien als Jannie, erg interessant en volgens mij is dit boek een mooie aanvulling hier op.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik las dit boek vorig jaar. Een indrukwekkend stukje recente onbekende geschiedenis waar ik zelfs wel een beetje van schrok van de beoordelingsprocedure.

  Geliked door 1 persoon

 6. […] Solle Noord-Holland  Suzanne Wouda – Roeien naar de Volewijck Flevoland Eva Vriend – Het nieuwe land: het verhaal van een polder die perfect moest zijn (non-fictie) of Joris van Casteren […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.