Lalagè haakt

Ruim twee jaar geleden kreeg ik een haakpakketje voor een knuffellama cadeau. Ik had alleen nog nooit gehaakt en de werkbeschrijving was abracadabra voor me. Maar ik wilde de uitdaging wel aangaan en besloot om te leren haken. Twitteraar Anna, fervent handwerker, raadde me het Basisboek haken aan. Daarin legt Christel Krukkert stap voor stap de beginselen van het haken uit.

De uitleg is in tekst met veel foto’s erbij. Er zijn ook QR-codes die verwijzen naar online video’s, waarin Christel laat zien hoe het moet. Dat is heel handig.

       

Haken is best wel een gepriegel. Daarom volgde ik nog een tip van een twitteraar op, namelijk om eerst iets te maken met een grotere maat haaknaald van 5mm en bijbehorend dikker garen. Dat is een gouden tip, want dan kan je de steken veel beter zien. Ik begon met een sjaal, waarin ik allerlei verschillende steken oefende. Ik bakte er nog niet veel van en de sjaal werd steeds smaller en naar het einde tot steeds wijder. Maar ik vind het resultaat toch leuk en je kunt in elk geval zien dat hij zelf gemaakt is.

In het basisboek wordt uitleg van de techniek afgewisseld met patronen om mee te oefenen. Daarvan heb ik er eentje gemaakt: een uiltje.

Daarna heb ik een muts met oorflappen voor mijzelf gemaakt, want daar was ik al zo lang naar op zoek en nergens kon ik vinden wat ik wilde. De muts is mooier geworden dan ik had verwacht, dus daar ben ik heel blij mee. Inmiddels had ik wel genoeg geoefend om me aan de lama te wagen. De instructie was ineens een stuk duidelijker voor me. Regelmatig pakte ik het basisboek er weer bij om te kijken hoe het ook alweer ging. Ik volgde het patroon en beetje bij beetje kwam er inderdaad een lama tevoorschijn, zo leuk!

Het Basisboek haken is een heel fijn boek voor wie wil beginnen met haken. Het is soms wel een gepruts en je moet je hoofd er vaak wel bij houden om het aantal steken te tellen, maar dan kan je ook van alles maken. Ik ben van plan om nog meer voorbeelden uit het basisboek te haken. En als ik nog eens een nieuwe muts wil, dan maak ik die voortaan zelf.

4 gedachtes over “Lalagè haakt

  1. Stien den Braber

    Wat grappig dat je nog nooit gehaakt had. Wij leerden dat vroeger op school. Dat je sjaal steeds smaller werd is een herkenbaar probleem. Je bent snel geneigd om steeds de laatste steek over te slaan of juist aan het begin van de toer de eerste steek over het hoofd te zien. Een beetje tellen is het vaak wel.
    Succes met de muts! Je kunt ook nog denken aan een dekentje voor op de bank, lekker warm in de winter. En ook lekker rechttoe-rechtaan.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ach wat leuk! Nu wil ik een uiltje haken! :)

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.