Lalagè leest ook poëzie

Poëzie blijft lastig, schreef ik al eerder. En toch blijf ik het proberen, omdat ik ook een paar keer fantastische gedichten heb gelezen en dat wil ik weer. Soms lees ik een gedichtenbundel, of een halve. Zo las ik de afgelopen tijd:

 • De volgende scan duurt vijf minuten – Lieke Marsman
 • Hoe ik een bos begon in mijn badkamer – Maartje Smits (met foto’s erbij)
 • de helft van Hier kijken we naar – Hannah van Wieringen
 • De herinneringen zien mij – Tomas Tranströmer

Erover bloggen is lastig, maar in het kader van Sandra’s poëzieweek krijgen jullie dit artikel voorgeschoteld.

Lieke Marsman schrijft zowel proza als poëzie in dit kleine boekje dat gaat over haar worsteling met kanker in haar schouder. Ze mengt dat met politieke bespiegelingen. Ik vind het raak en mooi. Maartje Smits richt zich op het milieu en de natuur en halverwege deze bundel staat een indringend gedicht over een miskraam. Het bijzondere van deze bundel is dat er ook foto’s in staan. Het is creatief gedaan, maar veel begrijp ik er niet van. Van Hannah van Wieringen las ik eerder de novelle De kermis van Gravezuid en daardoor raakte ik nieuwsgierig naar haar gedichten. Halverwege ben ik gestopt, omdat ik er echt geen touw aan vast kon knopen.

Ondertussen was ik ook begonnen in het verzameld werk van Tomas Tranströmer, getiteld De herinneringen zien mij. De gedichten plus wat jeugdherinneringen zijn uit het Zweeds vertaald door Bernlef, waar ik al zowel proza als prachtige poëzie van las. Het is een dik boek en ik heb gespeurd naar mooie verzen, waarbij ik niet alles heel precies gelezen heb. Maar er zitten zeker erg mooie dingen bij. Soms is het een enkele zin:

De moederschildpad vlucht vliegend onder water

of een couplet:

De zomer grijs, op dit moment, een wonderlijke avond.
De regen glijdt zachtjes de hemel uit en
landt voorzichtig alsof het zaak was
een slapende te overmannen.

De gedichten over de natuur vind ik het mooist. Die met namen van personen die ik niet ken sla ik over. Er zijn ook grappige verzen bij, zoals dit gedicht over koffie:

ESPRESSO

De zwarte koffie op het terras
met stoelen en tafels kleurrijk als insecten

Kostbare opgevangen druppels
vervuld van dezelfde kracht als Ja en Nee.

De koffie wordt donkere cafés uitgedragen
en kijkt zonder te knipperen in de zon.

In het daglicht een weldadige zwarte stip
snel uitstromend in een bleke klant.

De koffie lijkt op de druppels zwarte diepzinnigheid
soms opgevangen door de ziel,

een weldadige schok teweegbrengen: Vooruit!
Inspiratie om de ogen te openen.

Laatst zag ik Lévi Weemoedt bij De wereld draait door. Zijn gedichten zijn erg komisch en voor iedereen te begrijpen. Dan weet ik weer waarom ik blijf speuren in gedichtenbundels: om die mooie en leuke zinnen te vinden.

8 gedachtes over “Lalagè leest ook poëzie

 1. Mooi dat espresso gedicht. Het nodigt uit om te lezen en herlezen. Het heeft iets makkelijks namelijk herkenbare beelden en tegelijk iets wat ik niet gelijk vat.

  Geliked door 1 persoon

 2. Leuke posts. Ik vind gedichten ook lastig, maar blijf zoeken want er is inderdaad Levi, ida gerhardt, achterberg enzo..

  Geliked door 1 persoon

 3. Oh het gedicht Espresso vind ik tof, die ga ik overtypen voor in de keuken (op één muur hangen koffie gerelateerde kaarten in fotolijstjes, daar past dit perfect tussen, dankjewel voor het delen!

  “De moederschildpad vlucht vliegend onder water”, wat mooi, soms word je geduld beloond inderdaad en tref je één enkele prachtige zin aan.

  Ik kan de voorlaatste gedichtenbundel van Lévi Weemoedt aanraden, ik las het samen met een vriendin en we kregen van sommige gedichten de slappe lach, al staan er ook serieuze gedichten tussen ;)

  Superleuk dat je meedoet met de Najaarspoëzieweek en dank voor het noemen van mijn blog :)

  Like

 4. Ik ben gek op poëzie en het komt op mijn blog nog wel eens voorbij. Soms prachtig, soms valt het wat tegen (Gerrit Komrij) maar het fascineert mij mateloos. Ik blijf het dus maar kopen :) https://casakoen.wordpress.com/non-fictie/

  Like

 5. […] is mijn bijdrage, aan de poëzieweek op het blog van Sandraleest. Ook Suzanne, Lalage  en Jannie lazen deze week […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.