Bagatellen voor een landschap – J. Bernlef

Onder mijn voeten
miljoenen luisterschelpen.

Gekraak verraadt mij

Vanuit diepe duinpannen
stormen donkere pollen opwaarts

Stokstijf blijven staan en
luisteren naar het haastige wissen
van naam na gelispelde naam.

De kans is groot dat je weleens een roman van J. Bernlef hebt gelezen, zoals het indrukwekkende Hersenschimmen of het boekenweekgeschenk De pianoman. Maar wist je dat hij ook gedichten heeft geschreven? Die in Bagatellen voor een landschap gaan allemaal over de duinen. Bernlef schildert met woorden, maar anders dan bij een schilderij kan je in een gedicht ook geluiden en gevoelens kwijt. De wind die door het helmgras waait doet Bernlef denken aan muziek. Of misschien gaat het wel om de stilte in de muziek? In de duinen is het meestal rustig en dan hoor je alleen de wind, maar soms kom je iemand tegen.

De hond staat midden in zijn geblaf
met vier poten verankerd in geluid
kwispelt hij tegen felgekleurde geuren
leeft zoals ik nooit leven zal.

bagatellen-voor-een-landschap

Ik blijf ezelsoren maken bij gedichten die me aanspreken… Dat mag, want dit boekje is niet van de bieb. Zo kan ik ook lekker lang over zo’n bundel doen en het later nog eens doorbladeren. Het duurt ook lang, want ik lees deze versjes alleen af en toe voor het slapen gaan. De poëzie blijft een moeilijk genre voor me. Regelmatig snap ik er geen hout van. Je moet er enigszins rustig voor zijn. Maar als het dan lukt om zo’n gedicht tot me te laten doordringen dan kan het zo prachtig zijn. Ik waan mij even in de duinen. Het gaat over kleuren, geuren en diertjes. Op de achtergrond hoor ik de zee.

(…)

Nog altijd bewegen de duinen
de muziek vervlogen, klinkt nu grondmelodie
in ijl ritselend helmgras na.

6 gedachtes over “Bagatellen voor een landschap – J. Bernlef

 1. Stien den Braber

  Mooi, dankjewel.
  Stien

  Geliked door 1 persoon

 2. Heel mooi onder woorden gebracht. Sommige gedichten hoef je helemaal niet te begrijpen, je voelt ze, ze brengen emoties en indrukken over. Voor wie zelf over voldoende verbeelding en invoelingsvermogen beschikt. Zoals jij dus. Dank voor de tip. Ik houd van de zee en de duinen en van Bernlefs proza. Tijd voor deze bundel dus!

  Geliked door 1 persoon

 3. Wist ik niet. Maar mooi!

  Like

 4. […] Tot slot is er de poëzie. De bibliotheek heeft wel wat staan, maar ik kom ook vaak dichters tegen die de bieb nog niet in haar collectie heeft. Of ik vind het zo mooi dat ik het graag zelf wil hebben, zodat ik het altijd nog eens kan lezen. De meeste gedichtenbundels zijn zo dun dat je er een heleboel van op een boekenplank kwijt kunt. Op mijn verlanglijstje staan bundels van Myrthe Leffring, Tsjead Bruinja, Pieter Boskma en Tomas Tranströmer (vertaald door Bernlef). […]

  Like

 5. […] ik maar liefst acht gedichtenbundels gelezen. De allermooiste gedichten over de duinen vond ik in Bagatellen voor een landschap van J. Bernlef. Ook genoot ik van de gedichten van Merel Morre, die ik zo leuk vond dat ik een […]

  Like

 6. […] plus wat jeugdherinneringen zijn uit het Zweeds vertaald door Bernlef, waar ik al zowel proza als prachtige poëzie van las. Het is een dik boek en ik heb gespeurd naar mooie verzen, waarbij ik niet alles heel […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.