Mijn tien favoriete vrouwelijke auteurs

Een tijdje geleden publiceerde ik, net als veel andere boekbloggers, mijn tien favoriete boeken. Toen ik nog eens goed naar mijn top 10 keek, zag ik dat er maar één vrouwelijke auteur tussen stond *schaam*, terwijl meer dan de helft van de boeken die ik lees door vrouwen is geschreven. Ik weet niet wat de oorzaak hiervan was (daarover mogen jullie in de reacties filosoferen), maar vandaag maak ik het goed met een ode aan tien schrijfsters die ik erg bewonder.

atwood

Margaret Atwood

Haar toekomsttrilogie (die begint met Oryx & Crake) vond ik briljant. En ook in The handmaid’s tale laat ze zien dat ze griezelig goed weet hoe onze toekomst eruitziet, al putte ze hiervoor uit de geschiedenis.

hannafoto3-621x328


Hanna Bervoets

Alles wat er was is adembenemend spannend. Ik was dan ook helemaal blij toen ik haar nieuwste roman Efter net iets eerder mocht lezen dan dat het in de winkel kwam en dat was weer een topper.

renate_dorrestein

Renate Dorrestein 

Zij was de enige vrouw in mijn top 10 boeken aller tijden. Ik heb inmiddels al haar romans gelezen, waaronder het geweldige Verborgen gebreken. Het gaat altijd over heel gewone mensen waar toch iets mee is…

foto rascha-peper

Rascha Peper

Zij schrijft zo prachtig en toch erg leesbaar, bijvoorbeeld in Vingers van marsepein. Helaas is zij vorig jaar overleden.

anna enquist

Anna Enquist

Muziek is een terugkerend thema in haar werk, net als de dood van haar dochter. Ook heeft ze een mooie historische roman geschreven: De thuiskomst.

franka-hummels


Franka Hummels

Franka studeerde geschiedenis en journalistiek. Ze schreef De generatorgeneratie over de gevolgen van de ramp met de centrale in Tsjernobyl. Ik vond dat zeer indrukwekkend en goed geschreven. Momenteel ben ik Het Oostblokboek aan het lezen, waarin ik achterin ben begonnen met Franka’s hoofdstuk over Wit-Rusland. Met haar humor is het communisme ineens niet zo’n ernstig onderwerp meer.

Lisette-Jonkman

Lisette Jonkman

Ik houd erg van literatuur, maar soms is het heerlijk om een chicklit te lezen. In Verkikkerd neemt Lisette je mee naar Enschede, waar de modebewuste Lucy als een blok valt voor een nerd…

eva kelder©+Hester-Doove

Eva Kelder

Haar debuut Het leek stiller dan het was maakte veel indruk op de boekbloggers van Not just any book. Velen vonden het herkenbaar en iedereen vond het prachtig geschreven. Ik kijk dan ook erg uit naar haar tweede roman. Ondertussen stilt ze onze leeshonger af en toe met een kort verhaal.

miek_smilde

Miek Smilde

In Raarhoek vertelt Miek Smilde de geschiedenis van een psychiatrisch ziekenhuis. Dat is zo goed geschreven, dat ik haar debuutroman Gloria in excelsis Deo heel graag wilde lezen. Die was nog beter dan ik verwachtte.

susan-smit(1)

Susan Smit

Ze staat bekend als moderne heks, maar ze kan ook ontzettend goed schrijven, bijvoorbeeld in de historische roman Vloed dat rond 1900 in Katwijk aan zee speelt. Elena’s vlucht gaat over een meisje uit een zigeunerfamilie, waar Susan zich duidelijk goed in heeft verdiept. Haar nieuwste roman is een dikke pil, maar Gisèle wil ik zeker een keer lezen.

11 gedachtes over “Mijn tien favoriete vrouwelijke auteurs

 1. Heel interessant! Een paar nieuwe namen voor mij. Het werk van Franka Hummels en Mieke Smilde ken ik niet. Ik ga me er in verdiepen!

  Like

 2. Mag ik ook nog een suggestie doen? Elke Geurts. Van haar De weg naar zee was ik erg onder de indruk (zie mijn blog) Ze schrijft ook elke dag een column en geregeld korte verhalen.

  Like

 3. Hoi, ik heb aan de hand van mijn lijstjes van favoriete boeken gekeken welke 10 vrouwelijke auteurs ik zou uitkiezen. Ook bij mij zijn vrouwelijke auteurs zwaar in de minderheid. Hier is mijn lijstje:
  – Sarah Bakewell: Hoe te leven, een biografie over Michel de Montaigne
  – Sara Wheeler met haar biogafie over de poolreiziger Apsley Cherry-Garrard
  – Claire Tomalin met haar biografie over Samuel Pepys
  – Barbara: Miles from nowhere, over een fietstocht rond de wereld met haar partner
  – Lieve Joris met Dans van de luipaard, over Kongo en de strijd tegen Mobutu
  – Carolijn Visser met Tibetaanse perziken, over een reis door Tibet
  – Dervla Murphy, een Ierse reisschrijver met South from the Limpopo, over een fietstocht door Zuid-Afrika
  – Marjane Satrapi met Persepolis, een graphic novel over haar jeugd in Iran
  – Helene Hanff met 84 Charing Cross Road, een brievenwisseling tussen de schrijfster en een antiquariaat in Londen
  – Jane Austen: Pride and Prejudice, over hoe een vrouw in het begin van de 19e eeuw aan de man komt in Engeland
  Dit zijn alle 10 erg goede schrijfsters. En een Nederlandse schrijfster die je natuurlijk niet mag missen is Annie M.G. Schmidt met Pluk van de Petteflet.
  Groetjes, Erik

  Like

 4. Anna Enquist vind ik echt goed. Voor de rest ken ik niet veel vrouwen uit jouw lijstje, behalve dan enkele van naam. Ik zou Gerda Van Erkel en Marianne Fredriksson zeker op mijn lijstje zetten.

  Like

 5. Ik heb geloof ik Dooi van Rascha Peper gelezen op de middelbare. Ik vond dat toen een heel bijzonder boek. Misschien eens herlezen.

  Like

 6. […] verder onder andere ‘mijn tien favoriete vrouwelijke auteurs‘, Jannah Loontjens over cliché’s rondom schrijfsters, en tips van tijdschrift Opzij om […]

  Like

 7. […] in veren is het laatste boek van Rascha Peper (één van mijn favoriete schrijfsters). Ze heeft het afgerond vlak voor ze overleed, tijdens een opleving die ze nog had terwijl ze leed […]

  Like

 8. Wat grappig dit te zien, want ik zou bijna eenzelfde lijstje opstellen! En heb meteen Eva Kelder genoteerd want die ken ik dan juist niet. Ik mis Rascha en Renate erg. (En leuk te zien van Miek Smilde. Ik ken haar vooral omdat ze heeeeeeel lang geleden bij ons thuis over de vloer kwam. Ik keek toen al tegen haar op als klein meisje. 😉)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.