Het verborgen leven van bomen – Peter Wohlleben

Ik houd enorm van bomen. Wandelen in het bos is één van mijn favoriete bezigheden, maar ook fietsend door de stad geniet ik van die grote sterke wezens. Hun stammen zijn stevig en hun blaadjes ruisen in de wind. Maar wat ik bij biologie over bomen heb geleerd is behoorlijk weggezakt en zo veel was dat nou ook weer niet…

Bosbouwer en boswachter Peter Wohlleben vertelt in Het verborgen leven van bomen wat hij in zijn carrière heeft geleerd over hoe bomen overleven. Er zijn immers een boel gevaren en bomen kunnen zich niet verplaatsen. Naast het weer zijn er schimmels en parasieten die de boom kunnen bedreigen. Maar bomen hebben een heel arsenaal aan verdediging: van chemische stoffen die niet lekker smaken tot communicatie via hun wortels. Onder de grond zijn de wortels van verschillende bomen namelijk aan elkaar verbonden, waarbij schimmels kunnen helpen. De bomen kunnen waarschuwingssignalen uitwisselen, maar ook voedingsstoffen. Zo kan een zieke boom geholpen worden door zijn buren!

Ik vind het ontzettend boeiend om te lezen hoe prachtig de natuur in elkaar zit. Peter Wohlleben heeft een fijne vertelstijl met aardige metaforen en de liefde voor bomen is duidelijk te voelen. Soms lijkt het wat droge kost, maar de hoofdstukken zijn kort en de vertaling door Bonella van Beusekom uit het Duits is goed verzorgd. Maar het boek heeft ook een verdrietige ondertoon: stadsbomen hebben veel te lijden, omdat ze geen soortgenoten in de buurt hebben en hun wortels kunnen niet goed groeien in de arme, dichte grond (vergelijk met de rijke vochtige humus in het bos). Maar ook bomen onze gecultiveerde bossen hebben het vaak zwaar en in de bosbouw helemaal, waar ze niet de tijd krijgen om rustig uit te groeien maar het doel is om zo snel mogelijk hout te oogsten.

De wetenswaardigheden van dit boek lijken me basiskennis voor elke boswachter en bosbouwer, maar de schrijver geeft de indruk dat velen hier weinig van weten. Ik weet niet of dat echt zo is, maar het maakt me niet vrolijk. Het wordt wel duidelijk hoe belangrijk het is dat grote stukken natuur ongerept blijven, zonder ingrijpen van de mens. Zo kunnen omgevallen bomen het beste blijven liggen en niet worden opgeruimd. Toch eindigt het hoopvol: bomen kunnen zich van generatie op generatie aanpassen aan veranderende omstandigheden. Dus de schrijver heeft er alle vertrouwen in dat de bomen ook de klimaatverandering zullen overleven. Bovendien heeft de Duitse regering besloten om een klein percentage van de bossen aan hun lot over te laten, zodat daar hopelijk over een paar eeuwen een oerbos in gezond evenwicht is ontstaan.

Helaas staan er geen plaatjes in het boek en dat is jammer, want allerlei boomsoorten en diertjes worden genoemd en met mijn schaarse biologische kennis heb ik vaak geen idee hoe die eruitzien. Toch heb ik veel geleerd van dit boek en ik zal voortaan met andere ogen naar de bomen om mij heen kijken, met nog meer bewondering.

10 gedachtes over “Het verborgen leven van bomen – Peter Wohlleben

 1. Wat heb je dat weer fantastisch beschreven. Ik was erg nieuwsgierig naar dit boek en ben blij met je recensie, nu weet ik zeker dat het het lezen waard is. Dank je wel!

  Geliked door 1 persoon

 2. Stien den Braber

  Mooi beschreven, jammer inderdaad dat er geen plaatjes in staan. Ik weet ook niet zoveel van bomen, dus het lijkt me ook wel een boek voor mij.

  Geliked door 1 persoon

 3. Reeds als kind was ik gefascineerd door bomen, vooral erg oude bomen. Hoe die zo sterk overeind blijven. Als zo’n boom dan omwaat door een of andere tropische storm, laat dit behoorlijk veel indruk bij me achter: https://regenboogbui.wordpress.com/2015/12/31/de-boom/
  Dit boek kende ik nog niet, ik wil het graag onthouden want het boeit me wel.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik sluit me bij Jannietr aan en was ook erg nieuwsgierig naar je recensie. Het boek staat namelijk al sinds de boekenweek in mijn kast naar mij te lonken. Dank voor je bespreking, ik ga ‘m zeker lezen!

  Geliked door 1 persoon

 5. Klinkt als een interessant boek! We (ik in ieder geval niet) staan er nooit echt bij stil wat er nu komt kijken bij bomen.

  Geliked door 1 persoon

 6. […] Het verborgen leven van bomen – Peter Wohlleben (omdat ik van bomen houd, ik ben er net in begonnen) […]

  Like

 7. […] Lees hier wat Lalage over dit boek schreef: https://lalageleest.wordpress.com/2017/08/15/het-verborgen-leven-van-bomen/ […]

  Like

 8. […] Het verborgen leven van bomen – Peter Wohlleben (2016) […]

  Like

 9. […] groepen, zoals andere volken en ook dieren en zelfs planten (hierbij wordt het prachtige boek van Peter Wohlleben […]

  Like

 10. […] Terwijl dieren centrale organen hebben en alles wordt bestuurd vanuit de hersenen, zijn planten modulair opgebouwd. Als een stuk wordt aangevreten, kan de rest gewoon doorleven. Planten kunnen horen zonder oren, zien zonder ogen en zelfs in totaal een stuk of twintig zintuigen hebben. Zo kunnen ze diverse chemische stoffen waarnemen in de aarde. Ze gebruiken die stoffen ook om met elkaar te communiceren, bijvoorbeeld om te waarschuwen voor gevaar. Dit wist ik al uit Het verborgen leven van bomen. […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.