Lalagè leest binnenkort… (poll 27)

De vorige poll leidde niet tot een blogartikel, doordat ik strandde in Schijnbewegingen van Floortje Zwigtman. Toen koos ik zelf maar één van de andere drie boeken, maar in Genoeg nu over mij van Marja Pruis kwam ik niet verder dan een paar bladzijden. Ik heb getwijfeld of ik wel weer een poll zou maken, omdat ik niet kan beloven dat ik het gekozen boek uitlees. Maar het is toch een leuke manier om te zorgen dat ik af en toe een boek lees waar ik anders niet aan toe zou komen. De volgende vier zijn allemaal door minstens één van jullie aangeraden. Breng je stem uit onder de beschrijvingen. Een berichtje erbij is ook welkom! Het boek met de meeste stemmen zal ik gaan lezen en hopelijk krijg ik het deze keer wel uit.

Hex – Thomas Olde Heuvelt (2013)

Wie er wordt geboren is gedoemd er tot zijn dood te blijven. Wie er zich vestigt komt er nooit meer weg. Het ogenschijnlijk pittoreske dorpje Beek is in de greep van de Wylerheks, een vrouw uit de zeventiende eeuw wier ogen en mond zijn dichtgenaaid. Zwijgend loopt ze door de straten en dringt ze de huizen binnen, nachtenlang staat ze aan je bed. Iedereen weet dat haar ogen nooit mogen worden geopend. Er wordt alles aan gedaan om haar aanwezigheid geheim te houden. Maar als een groep jongeren besluit viral te gaan met de heks, laat ze de moderne samenleving langzaam maar zeker afglijden naar middeleeuwse praktijken. En dan is de wraak van de Wylerheks nog niet eens begonnen…

Plotseling, alleen – Isabel Autissier (2016, vertaald uit het Frans)

Een jong stel uit Parijs besluit een jaar rond de wereld te zeilen. De reis brengt hen naar Antarctica en ze gaan aan land op een vulkanisch eiland. Terwijl ze het uitgestrekte gebied verkennen, steekt er een zware storm op. Eenmaal terug in de baai kunnen ze hun zeilschip door de hoge golven niet bereiken. Een oude vervallen barak biedt onderdak, maar als de storm de volgende ochtend is gaan liggen ontdekken ze dat hun schip is losgeslagen en verdwenen. Plotseling zijn ze van de buitenwereld afgesneden, moederziel alleen. Eén ding staat vast: er zal geen redding komen tot de winter voorbij is. Hoe doorsta je de honger en de uitputting? En als je dat overleeft, hoe keer je terug in de beschaafde wereld?

Herfst – Ali Smith (2018, vertaald uit het Engels)

De meer dan een eeuw oude Daniel Gluck en de tweeëndertigjarige Elisabeth hebben een bijzondere vriendschap. Als achtjarig meisje leerde Elisabeth haar buurman Daniel kennen, een fervent kunstverzamelaar. Hij neemt haar mee in zijn wereld van kunst en literatuur. Pas als het einde van Daniel in zicht komt en hij in een kunstmatige coma ligt, beseft Elisabeth de waarde van hun gesprekken. We kijken mee met de surreële ijldromen van Daniel, waarin tijd, ruimte, taalspel, natuur en alles wat de natuur ontstijgt de hoofdrollen spelen. We zijn toeschouwer van Elisabeths terugblikken op hun rijke vriendschap, waarin ze leerde over alles wat het leven waardevol maakt. En daartussendoor worden we uit het lood geslagen door het verslag van Elisabeths alledaagse beslommeringen, waarin Ali Smith de draak steekt met onze tijdrovende verplichtingen, die maken dat we vaak vergeten wat er nu echt telt.

Tsjaikovskistraat 40 – Pieter Waterdrinker (2017)

Pieter Waterdrinker neemt de lezer mee op een reis door de Russische geschiedenis en door zijn eigen leven. Vertrekpunt is zijn huis in Sint-Petersburg, waar de auteur woont met zijn vrouw en drie poezen, midden in de buurt die honderd jaar geleden het epicentrum was van de Russische revolutie van 1917. Behalve een kroniek over deze periode, die de loop van de Europese geschiedenis van de twintigste eeuw ingrijpend zou bepalen, is de roman een verslag van het onwaarschijnlijk avontuurlijke leven van de auteur, die de afgelopen kwarteeuw in de Sovjet-Unie en Rusland doorbracht.

12 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 27)

 1. Ik heb op “Hex” gestemd, met name omdat het me zelf ook wel een mooi boek lijkt en ik nog nooit van de schrijver had gehoord. Van het boek van Ali Smith heb ik al verschillende recensies gelezen, ik ben er nog niet uit of ik hem zelf ook zou willen lezen. De andere twee spreken mij persoonlijk niet zo aan, vanwege de onderwerpen.

  Geliked door 1 persoon

  • Hex heb ik in eerste instantie overgeslagen toen het net uit was en iedereen er zo enthousiast over was, maar nadat ik iets anders las van Thomas Olde Heuvelt ben ik er toch benieuwd naar. Dank voor je stem!

   Like

 2. Ik ben voor Tsjaikovskistraat 40 gegaan, omwille van de setting. Na het monumentale “Het achtste leven – voor Brilka” van Nino Haratischwili, intrigeert die mij heel erg. (Ik ben geen goeie in leeslijstjes, maar deze zet ik er toch maar op)

  Like

 3. Ben heel benieuwd wat je van ‘Herfst’ vindt. Wil zelf ook nog steeds iets van Ali Smith lezen, maar ben er nog niet aan toegekomen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb Herfst gestemd, hoewel ik er een beetje huiverig voor ben om het aan te bevelen. Voor mij is het een van de favoriete boeken van de afgelopen jaren, maar Karin is er al twee keer in begonnen en elke keer afgehaakt na een paar bladzijden (het begin is een beetje experimenteel, in tegenstelling tot de rest).

  Geliked door 1 persoon

 5. ‘Herfst’ heb ik zelf ook heel graag gelezen, voor mij één van de beste boeken die ik de afgelopen periode gelezen heb. Kiezen voor welk boek ik zou stemmen, was dus niet moeilijk :)

  Geliked door 1 persoon

 6. Dan kies ik voor Hex. Om twee redenen: het enige boek van de vier dat ik gelezen heb en omdat ik het een bijzonder én goed boek vond. Volgens mijn eigen bijgehouden lijstje een 8,5.

  Geliked door 1 persoon

 7. Zo he he, ik heb eindelijk gestemd. Op Hex!

  Geliked door 1 persoon

 8. […] Een paar jaar geleden was Hex heel populair onder boekenwurmen. Ik liet het aan me voorbijgaan, omdat het me te eng leek. Maar toen droeg Thomas Olde Heuvelt een verhaal voor bij de Nacht van de Literatuur dat zo goed was dat ik een verhalenbundel van hem las. Dat beviel goed en zo belandde Hex alsnog op mijn leeslijst en in een poll. […]

  Like

 9. […] ook veel waar ik helemaal niks mee kan. Ik lees toch door, want dit boek kreeg 10 stemmen in mijn poll (even veel als Hex) en Karin wilde het samen […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.