Hex – Thomas Olde Heuvelt

Een paar jaar geleden was Hex heel populair onder boekenwurmen. Ik liet het aan me voorbijgaan, omdat het me te eng leek. Maar toen droeg Thomas Olde Heuvelt een verhaal voor bij de Nacht van de Literatuur dat zo goed was dat ik een verhalenbundel van hem las. Dat beviel me wel en zo belandde Hex alsnog op mijn leeslijst en in een poll.

Het dorp Beek bij Nijmegen is behekst. Niemand buiten het dorp weet ervan en dat willen de bewoners graag zo houden. In de zeventiende eeuw woonde er in Beek een vrouw die na haar dood door het dorp bleef dwalen. Ze verschijnt en verdwijnt spontaan, zowel buiten als bij mensen in huis. Als dat gebeurt, hangt er meestal iemand een doek over haar heen. Of er worden wat schermen om haar heen gezet met een wegafzetting, zodat eventuele buitenstaanders haar niet aantreffen. Het is streng verboden om de heks aan te raken, want dat kan ernstige gevolgen hebben. De dorpelingen zijn gebonden aan Beek. Wie er weggaat, krijgt na een paar dagen zelfmoordneigingen. De enige remedie is dan om terug te keren naar het dorp.

Vijf tienerjongens zijn het zat om met dit geheim te leven en dat hun internetgebruik beperkt is. Ze bedenken een plan om bewijsmateriaal in de vorm van foto’s en filmpjes te verzamelen en het dorpsgeheim wereldkundig te maken, in de hoop dat er dan een oplossing komt. Dit is als spelen met vuur en na een tijdje begint Timo, die de filmpjes maakt, te twijfelen. Een paar anderen willen juist verder gaan en proberen de heks te vernietigen. Het loopt allemaal totaal uit de hand en het is razend spannend, griezelig en gruwelijk. Gelukkig is het een boek, want de verfilming hiervan zou ik niet durven te bekijken.

In het begin van het boek valt het grove taalgebruik me op. Ik snap wel dat dit bij tieners past, maar dat de volwassenen ook veel vloeken vind ik onnodig en het stoort me. Maar verder schrijft Thomas Olde Heuvelt vlot, met veel dialogen en een goede spanningsopbouw. Bovendien heeft hij goed nagedacht over de eigenschappen van de heks en het effect daarvan op hoe de dorpelingen zich voelen en hoe ze met elkaar omgaan. Doordat het zich in een typisch Nederlandse omgeving afspeelt, kan ik me extra goed inleven. Voor de VS heeft de schrijver een aparte versie gemaakt, waarin een Amerikaans dorp centraal staat. Daarmee heeft hij veel succes gehad in Amerika, iets wat maar weinig Nederlandse schrijvers kunnen zeggen. We mogen trots zijn op deze jonge auteur en nog veel van hem verwachten!

3 gedachtes over “Hex – Thomas Olde Heuvelt

  1. Ja, deze gaat ook op mijn tbr-lijst :)

    Like

  2. Ik denk dat deze te eng is voor mij, maar ik vind het fijn jouw bespreking te hebben gelezen, want ik had de titel al wel heel vaak gezien. Nu weet ik iig waar het over gaat :-)

    Groetjes,

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.