Cliffrock Castle: werken op een kasteel in Schotland

‘Dit moet je echt lezen,’ zei mijn vader en hij drukte mij het boek in de hand dat hij van mijn broer had gekregen, die het ook al zo geweldig vond. Nu heb ik nooit naar Downton Abbey gekeken, maar de belevenissen van een Nederlandse vrouw die in een Schots kasteel werkt trekken mij ook. Hoe zou ze daar terecht zijn gekomen? En hoe weet ze zich te redden met die formele Engelsen? Want zoals veel andere kastelen is ook Cliffrock Castle in bezit van een Engelse familie van adel.

Josephine Rombouts (dit is een pseudoniem) verhuisde met haar gezin naar Schotland, omdat zij en haar man hun twee zonen niet meer in de grote stad wilden laten opgroeien. Op één of andere manier komen ze terecht op een Schots schiereiland, waar bijna iedereen zijn brood verdient bij het kasteel. Josephine weet zich door het sollicitatiegesprek heen te bluffen en gaat werken als housekeeper.

In het begin is het één grote ontdekkingstocht door alle kamertjes en langs al die antieke voorwerpen. Ze wordt niet ingewerkt en moet zelf maar uitvinden wat bij haar taken hoort. Ik begrijp niet hoe ze zich daaruit redt, maar op één of andere manier lukt het haar. Soms maakt ze een blunder, maar ze leert al snel hoe ze zich moet gedragen. Die foutjes leveren wel hilarische verhalen op.

Naast de belevenissen in het kasteel gaat het over de contacten met de andere mensen in de buurt. De school heeft zestien leerlingen, waaronder de twee zonen van Josephine. Die leren al snel Engels en worden uitgenodigd op verjaardagsfeestjes. Er blijkt ook een vete te zijn tussen twee mannen, al komt Josephine niet te weten wat daar precies speelt. Maar de sfeer van het boek blijft luchtig en ik moet er vaak om gniffelen.

Er gaat weleens iets kapot bij alle werkzaamheden in het kasteel, maar daar zal nooit iemand rechtstreeks op worden aangesproken. De kasteelfamilie maar ook de Schotten praten vaak in bedekte termen en die gewoonte heeft Josephine een beetje overgenomen, want soms vertelt ze iets op zo’n manier dat ik niet begrijp waar ze het over heeft. Maar verder leest het heel vlot en het is heerlijk om mee te kijken in een wereld die rechtstreeks uit een Britse klassieker lijkt te komen.

Lees ook wat Josine en Marloes over dit boek schreven. 

3 gedachtes over “Cliffrock Castle: werken op een kasteel in Schotland

  1. Ik hoorde haar in het heerlijke Interne Keuken (is een Belgisch radioprogramma dat ook beschikbaar is als podcast. Focus op non fictie boeken, echt super leuk om naar te luisteren, en rampzalig voor het in toom houden van een TBR haha) en heb toen het boek onmiddellijk gekocht. Dat was misschien wat te snel, maar ik vond het erg vermakelijk, ik heb heel vaak met de glimlach op de lippen gezeten. Er is inmiddels een vervolg uit heb ik gezien, maar dat haal ik wel uit de bib waarschijnlijk.

    Geliked door 1 persoon

  2. Stien den Braber

    Ik heb het niet gelezen maar las wel een interview met haar en werd benieuwd. Weet je dat er ook een vervolg op is verschenen inmiddels?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.