De zielenbreker – Sebastian Fitzek

Juni is de maand van het spannende boek. De trouwe lezer weet dat ik zelden thrillers lees, maar toen ik laatst ziek op de bank lag had ik wel behoefte aan een pageturner. Ik koos voor Sebastian Fitzek, de favoriete auteur van Nadine die juist wel veel spannende boeken leest. Ook in de bibliotheek merkte ik dat Fitzek populair is: bijna alle boeken van hem waren uitgeleend. Ik vond twee beduimelde exemplaren, waaronder De zielenbreker dat zich afspeelt in een psychiatrische kliniek. Dat trekt me toch meer dan een of andere inspecteur.

Het grootste deel van het boek beslaat een medisch dossier, met een andere paginanummering dan het boek zelf. Een paar studenten gaan het dossier lezen in ruil voor een financiële vergoeding. Het kan gevaarlijk zijn om het dossier te lezen, maar daar laat ik me natuurlijk niet door weerhouden. In het dossier is Caspar de hoofdpersoon. Die naam heeft hij pas sinds een paar dagen, want hij lijdt aan totaal geheugenverlies. Daarom zit hij in de psychiatrische kliniek waar hij wordt behandeld door dokter Sophia. Op een avond woedt er een sneeuwstorm en gebeuren er vreemde dingen. Het lijkt erop dat de zielenbreker in de kliniek is om zijn vierde slachtoffer te maken. Zijn tactiek is om mensen te hypnotiseren, zodat ze in een dodelijke slaaptoestand terechtkomen. Er volgt een nacht vol spannende, gruwelijke gebeurtenissen.

De zielenbreker - Fitzek

Het verhaal is inderdaad een pageturner. Het is prima vertaald door Jan Smit. Het is zeer ingenieus in elkaar gezet. En toch mis ik iets. Ik kan me niet goed inleven in het verhaal, vind het iets te gekunsteld, met veel toevalligheden, en niet zo realistisch. Het is net een actiefilm maar dan in boekvorm, met veel snelle handelingen. De hoofdpersoon is niet sympathiek en het kan me niet echt schelen wie het allemaal wel of niet overleeft. Het is een beetje afstandelijk beschreven, zodat ik met niemand echt meeleef.

Het is wel weer duidelijk waarom ik bijna nooit thrillers lees. Maar mocht jij wel van dit genre houden, dan moet je Fitzek zeker eens proberen.

2 gedachtes over “De zielenbreker – Sebastian Fitzek

  1. Ontzettend gaaf dat je toch aan een Fitzek bent gaan geloven. Ik zou bijna zeggen dat ik trots ben op je ;) Ik snap wel wat je bedoelt in je recensie met inleven en afstandelijk. Dat vind ik af en toe juist heel fijn bij dit soort boeken…verstand op nul. Maar ik wissel het ook af met boeken met wat meer inhoud en diepgang. Dit is trouwens niet Fitzeks beste werk. Dus wie weet….ooit….nog eens een Fitzek?!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.