Hoe word je slank en gezond? Dit is de oplossing!

Een tijdje geleden maakte ik met mijn echtgenoot de afspraak om elkaars favoriete boek te lezen. Ik koos voor hem Het leek stiller dan het was en hij besloot dat ik The Starch Solution zou gaan lezen. Hierin wordt namelijk uitgelegd waarom wij eten zoals we dat nu al een paar jaar doen, met mooie resultaten. In dit artikel zal ik het boek bespreken én iets vertellen over onze eigen ervaringen daarmee.

Een eenvoudig boek over een eenvoudig dieet

Meer dan veertig jaar geleden werkte dokter John McDougall in een Amerikaans ziekenhuis. Hij haalde veel voldoening uit het beter maken van patiënten. Er was echter een groep die hij niet kon helpen: de mensen met chronische aandoeningen zoals diabetes, reuma en hart- en vaatziekten. Hen had hij eigenlijk niets te bieden, tot hij ontdekte dat de oplossing lag in voeding. Hij schreef zijn patiënten een dieet voor dat gebaseerd is op rijst, brood, aardappelen, bonen en andere zetmeelhoudende voedingsmiddelen, aangevuld met groente, fruit, noten en zaden. Het resultaat was verbluffend, want de mensen knapten enorm op.  

Verbaast dit je? Denk dan eens aan bijvoorbeeld Aziaten. Zij eten twee of drie keer per dag rijst en ze zien er slank en lenig uit. Althans, zolang ze zich aan hun traditionele dieet houden. Amerikanen zijn koploper obesitas, met hun maaltijden die grotendeels uit vlees en zuivel bestaan. Zodra Aziaten vallen voor de verleiding van fastfood en veel vlees en zuivel, worden ook zij te dik. De oplossing is dus om geen dierlijk voedsel meer te gebruiken, maar alleen plantaardig, waarbij ‘starch’ (zetmeel) de basis vormt.

71RC3a9MSGL._SL1500_In The Starch Solution licht dr. McDougall toe waarom zijn dieet werkt. Mensen zijn nu eenmaal ontworpen om te leven op zetmeel en weinig vet. Ook vertelt hij waarom andere diëten vaak niet werken: je krijgt er honger van en daardoor val je al snel terug in je oude eetpatroon. Bij dit dieet mag je zoveel aardappelen en rijst eten als je wilt! Je hoeft geen honger te lijden. Daardoor is het ook een stuk makkelijker om van koek en snoep af te blijven. Dr. McDougall had zelf last van emotie-eten, maar dat verdween al snel toen hij zetmeel de basis van zijn dieet maakte.

Bonus van plantaardig eten is dat je het milieu veel minder vervuilt, dat je geen dierenleed meer veroorzaakt en dat met plantaardig eten veel meer mensen gevoed kunnen worden dan met dierlijk voedsel.

Het boek is erg goed geschreven, in eenvoudig Engels. De opbouw is heel duidelijk en er zijn veel kruisverwijzingen en voetnoten waarin verwezen wordt naar wetenschappelijke artikelen. Ook staan er veel schema’s en plaatjes in. Achterin staan honderd recepten ter inspiratie.

Onze ervaringen: slank en gezond

In 2012 las mijn echtgenoot dit boek en sindsdien eet hij 100% plantaardig, dus hij eet geen vlees, vis, zuivel en eieren meer. Ook wilde hij dat ik voortaan geen olijfolie zou gebruiken bij het koken. Voor mij was het wel even slikken toen hij die beslissing nam… ik kon hem niet meer verwennen met een visschotel of een kaastosti. Zelf ben ik stap voor stap richting een veganistisch dieet gegaan: eerst veranderde mijn ontbijt in havermout met sojamelk, later stopte ik met kaas. Voor mij was het milieu-aspect de belangrijkste motivatie, maar ook gezondheid en ethische aspecten spelen een rol. Inmiddels eet ik ook niets dierlijks meer.

Michiel viel wel 25 kilo af door zijn nieuwe dieet. Nu, drie jaar later, is hij nog steeds op hetzelfde gewicht. Zelf ben ik ook een kilo of acht kwijtgeraakt in de loop van de jaren. Ook hebben we inmiddels al veel verhalen van anderen gehoord die zijn afgevallen, zich fitter voelen en minder last hebben van chronische ziektes. Zo groot is de invloed van voeding.

Smaakt dit naar meer? Neem dan eens een kijkje op Michiels website Eet voor je leven! voor meer informatie en recepten. Op Facebook is inmiddels een levendige groep ontstaan rond dit boek: The Starch Solution Nederland.

16 gedachtes over “Hoe word je slank en gezond? Dit is de oplossing!

 1. Interessant! Ik vind zeker dat er teveel vlees en zuivel wordt geconsumeerd, maar dat is ook meteen waar ik in geloof: dat je alles wel mag eten, maar niet teveel. Dat vind ik met vlees trouwens best lastig, zeker omdat Enrico echt een carnivoor is. Ik ben eigenlijk veel gekker op groente en fruit, maar laat me soms een beetje meeslepen door hem.
  Qua zuivel: ik neem per dag alleen ’s ochtends yoghurt met muesli. Ik vind dat gewoon een fijn ontbijt. :-)

  Like

 2. Interessante bespreking, maar aangezien ik niet zo’n fan ben van aardappelen, zou het te moeilijk zijn voor mij. Knap dat jullie dit volhouden en leuk dat jullie elkaars lievelingsboek lazen!

  Like

 3. Ha, dit gaat helemaal in tegen alle modediëten van het moment (‘Paleo’, ‘carbs are evil‘ enzo), waardoor ik het bij voorbaat sympathiek vindt ;-). Zoals je weet eet ik al heel lang geen vlees en vis, maar ik vind het wel zonde om zuivel te laten staan. Net als Anneke bestaat mijn favoriete ontbijt uit yoghurt en muesli, en bovendien houd ik van kaas en eiergerechten. De kaas ben ik aan het minderen, want dat is iets waar ik heel gemakkelijk van door eet (als snack), maar voorlopig zie ik mezelf nog niet geheel plantaardig eten. Wel ga ik zeker de website van Michiel eens goed bekijken en in de gaten houden.

  Like

  • Ja, het is inderdaad anders. Ik ben zelf twee jaar geleden met kaas gestopt (in elk geval thuis) en dacht dat ik dat wel erg zou gaan missen, maar dat viel enorm mee. Het scheelt ook dat we het niet in huis hebben. Er bestaan ook goede vervangers voor kaas en ei. Zo eten wij graag edelgistvlokken bij de pasta, dat lijkt op een strooikaas. Net heb ik als lunch ‘tofu scramble’ gegeten, dat was heerlijk.

   Het lezen van dit boek heeft me geholpen om beter te begrijpen waarom ik geen dierlijk voedsel meer wil eten. Ik begon als student met één dag in de week geen vlees eten. Kan je nagaan hoe lang ik hier al mee bezig ben ;)

   Ik vind het mooi om te lezen dat je bewust bezig bent met wat je eet!

   Like

 4. Interessant boek! Het gaat tegen alle andere regels in. Soms vraag ik me wel af wat moet ik nu nog geloven? Is dit ‘echt’? Helpt dit echt?
  Ik eet sowieso niet veel vis en vlees maar om ook kaas en vooral yoghurt en zo te laten dat lijkt mij toch wel moeilijk.

  Like

  • Dr McDougall onderbouwt zijn beweringen met een heleboel wetenschappelijk onderzoek. Het lezen van dit boek heeft mij erg gemotiveerd om helemaal plantaardig te gaan eten en olie proberen te vermijden (nouja… daar smokkel ik wel een beetje mee). Het belangrijkste is dat je meer aardappelen, rijst, pasta en brood gaat eten, zoveel als je wilt, en minder vet. ‘The fat that you eat is the fat that you wear.’ Omdat vis, vlees, kaas en melk veel vet bevatten, kan je die dus beter vermijden.

   Verder zijn wij het bewijs dat het werkt, ook op lange termijn ;) Ik bedoel: ken jij veel mensen die flink zijn afgevallen en na een paar jaar nog steeds op gewicht zijn? In dit boek vertellen verschillende mensen hoe dat ze is gelukt. Je mag ook langskomen in de Facebook-groep ‘The Starch Solution Nederland’ om te zien hoe mensen dit in de praktijk brengen.

   Zoals ik hierboven al vertelde viel het mij erg mee om de kaas te laten staan. Yoghurt kan je vervangen door sojayoghurt. Mocht je het willen proberen, bedenk dan wat voor jou beter werkt: stap voor stap (zoals ik) of meer in één keer (zoals mijn man). Het ligt volgens mij aan je persoonlijkheid wat je liever doet.

   Like

 5. Wat een leuk idee om elkaars favoriete boek te lezen! Ik dacht toch echt dat je de koolhydraatrijke producten moet mijden om af te kunnen vallen, maar in dit boek moet je er juist zoveel mogelijk van eten… Zelf probeer ik zo gezond mogelijk te eten en mijn taille weer terug te krijgen :)

  Like

  • Klopt, dr McDougall zegt: ‘The fat that you eat is the fat that you wear.’ ;)

   Like

  • pttimeveganista

   Als je je taille weer terug wilt dan is de starch solution zeker wat voor jou! Het gaat eigenlijk meer om de toegevoegde olie die we vaak in combinatie met koolhydraten gebruiken waar we dik van worden.
   In het boek van McDougall gaat het telkens om whole foods, dus onbewerkte starches.

   Like

 6. […] gelezen artikel ging namelijk over hoe je gezond kunt worden door je eetpatroon te veranderen. The Starch Solution van John McDougall staat vol eye-openers en het mooie is dat je zoveel mag eten als je wilt, dus […]

  Like

 7. […] echter veel minder dan ons in de mainstream wijs wordt gemaakt. Ook is het type vet van belang. The Starch Solution adviseert whole food vetten, dit zijn de vetten die in zijn originele vorm zitten zoals noten, […]

  Like

 8. […] voorbeeld. Mijn ultieme held op het gebied van gezond eten is dokter John McDougall. In zijn boek The Starch Solution legt hij glashelder uit wat gezond eten is, zonder ingewikkelde eetschema’s of dure, moeilijk […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.