Lees jij elk boek helemaal uit? #50books

Er zijn mensen die nooit een boek halverwege wegleggen. Hendrik-Jan die #50books organiseert is één van die mensen en stelt deze week de vraag:

Ben je weleens gestopt met lezen omdat het boek je gewoon niet boeide?

Mijn antwoord is: natuurlijk! Er zijn zoveel mooie boeken, waarom zou ik mijn tijd dan besteden aan een boek dat me niet boeit? Toch begrijp ik ook wel dat sommige lezers het moeilijk vinden om zomaar te stoppen. Misschien wordt het op de volgende bladzijde wel ineens heel spannend/interessant/grappig… je weet nooit.

Ik probeer een boek zo ver mogelijk te lezen (of in elk geval tot de helft) in de volgende gevallen:

 • Ik heb een recensie-exemplaar ontvangen.
 • Het is een boek dat besproken zal worden op een leesclub (ik ben lid van een groep van Senia en doe meestal mee met de twitterleesclub).
 • Het boek heeft de meeste stemmen gekregen in één van mijn polls.

In die gevallen heb ik min of meer afgesproken dat ik het zal lezen, dus dan wil ik er ook over bloggen en ik probeer er toch ook iets positiefs in te ontdekken. Soms ga ik wel stiekem heel snel door een saai stuk heen, dan scan ik het een beetje. Het moet ook wel echt beroerd zijn wil ik helemaal stoppen. Dat kan gebeuren om de volgende redenen:

 • Ik begrijp totaal niet waar de schrijver het over heeft.
 • De hoofdpersonen irriteren me.
 • De beschrijvingen zijn zo uitgebreid dat ik er niet doorheen kom.
 • Ik kan me niet inleven in het verhaal.
 • Het is gewoonweg saai!

In die gevallen schrijf ik soms wel een blog, vooral als het om bekende boeken gaat, maar meestal niet. Het kan best zijn dat ik dan een keer een mooie tweede helft mis, maar ik denk dat de kans groter is dat ik met tegenzin doorlees. Dat is jammer, want lezen doe ik voor mijn plezier. Dus dan kies ik ervoor om de tegenvaller weg te leggen en een ander boek te kiezen, in de hoop dat dat beter bevalt. Gelukkig is dat bijna altijd zo.

7 gedachtes over “Lees jij elk boek helemaal uit? #50books

 1. Vroeger las ik echt elk boek volledig uit. De laatste jaren is het ongeveer 4 keer voorgevallen denk ik. Heel uitzonderlijk dus maar als een boek me halverwege het verhaal nog steeds niet aanspreekt dan durf ik wel eens af te haken. Recensieboeken lees ik dan weer wel uit omdat ik ze anders moeilijk kan beoordelen. Soms vind ik dat dan wel zonde van mijn tijd vermits er nog zoveel boeken liggen die ik wel wil lezen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Meestal ben ik toch wel nieuwsgierig hoe het afloopt. Het moet al heel langdradig of saai worden, wil ik een boek voortijdig wegleggen. Ook grof taalgebruik (vloeken) kan voor mij een reden zijn om te stoppen. Ik zal daarna ook niet snel meer een boek van dezelfde auteur gaan lezen.
  Een boek waarvan ik me herinner dat ik het toch heb uitgelezen was Het puttertje van Donna Tartt. Niet echt mijn leefwereld, toch bleef het me op een of andere manier boeien.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hier heb ik laatst ook al eens een blog over geschreven. Het gebeurt me niet zo vaak, maar als het gebeurt, lees ik toch minimaal vijftig pagina’s voor ik het wegleg. Tenzij het inderdaad een boek is dat door een vriendin is getipt of dat ik lees voor mijn Flowboekenchallenge, dan lees ik sowieso door. Jouw redenen zijn trouwens heel herkenbaar.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik lees bijna altijd alle boeken uit. Een boek moet me echt enorm tegenstaan wil ik het voorgoed aan de kant leggen..

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik probeer tot aan pagina 100 te geraken. Als het dan nog niet meevalt leg ik het boek aan de kant en probeer ik het eventueel later opnieuw maar als je het boek ‘moet’ lezen is dat moeilijker, dan zou ik ook doorbijten.

  Geliked door 1 persoon

 6. Tegenwoordig weet ik, wat beter dan vroeger wat voor boeken (of van welke schrijvers) ik wil lezen. Ik heb niet vaak een ‘miskleun’. Maar als ik die dan toch heb, sla ik mij er ploeterend doorheen tot de allerlaatste bladzijde, om het boek daarna met 1 of twee sterren te ‘waarderen’.

  Geliked door 1 persoon

 7. […] lees dat anderen geweldig vinden en waar ik niet eens doorheen kom. Meestal leg ik het stilletjes weg, maar bij heel bekende boeken wil ik er nog weleens over bloggen. Ik ben dan gewoon eerlijk over […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.