X&Y – Franca Treur

Na twee romans kwam Franca Treur met een verhalenbundel. Haar eerste roman kreeg veel aandacht en werd verfilmd. Haar tweede roman viel een beetje tegen, maar met deze verhaaltjes zet ze zich weer op de kaart: het boekje werd door de NRC verkozen tot één van de mooiste boeken van de eerste helft van 2016. Ik was nieuwsgierig en besloot X&Y uit de bibliotheek te halen.

X&Y

Het boek heeft een klein, handzaam formaat. De verhalen zijn hoogstens twee kleine bladzijden lang, wat ik een perfecte lengte vind. Als je een leesdipje hebt, start dan met één (of een paar) van deze verhaaltjes, dan ben je op gang en kan je je daarna in een roman storten. Olivia Ettema heeft het opgefleurd met tekeningen, die goed passen bij de inhoud en de sfeer van de verhalen.

2016-08-03 08.35.41

De titel verklapt de rode draad tussen de verhalen: ze gaan allemaal over de relatie tussen een man en een vrouw. Soms komt die ander pas in de laatste zinnen en dan zit ik er al op te wachten. Die laatste zinnen bevatten ook vaak een verrassende wending, wat ervoor zorgt dat het verhaal netjes wordt afgerond. Omdat veel relaties tegenwoordig op het internet ontstaan, spelen Facebook en Tinder ook een rol. Daarmee sluit het goed aan bij onze wereld, al komt er ook veel absurds in voor. Uiteraard ontstaan er vaak misverstanden tussen de geliefden, wat ook weer maffe situaties oplevert.

Franca’s streng-christelijke achtergrond komt in één verhaal prominent terug. Dat gaat over een atheïstische filosoof die graag in discussie gaat met een gelovige man over de vraag of God bestaat. Ook bij dit verhaal is het slot weer verrassend goed gevonden. Ik heb het mijn echtgenoot laten lezen. Dat kan makkelijk met zo’n kort verhaaltje. Kortom: dit is een leuke bundel voor als je weinig tijd hebt maar toch even iets wilt lezen.

2016-08-03 08.37.29

Lees ook wat Christina Brouwers en Teunis Bunt over dit boek schreven.

5 gedachtes over “X&Y – Franca Treur

 1. Dit ziet er echt uit als een leuk boekje voor tussendoor. Ik vind het sowieso heel tof om geïllustreerde boeken te lezen en ik vond Dorsvloer vol Confetti ook een erg mooi boek – genoeg redenen dus om dit boek uit de bibliotheek te halen ;)

  Liked by 1 persoon

  • Ik zag laatst dat jij de geïllustreerde boeken ook had ontdekt. Dat geeft toch echt meerwaarde hè :) Ik moet echt uitkijken dat ik niet ineens allemaal boeken ga kopen omdat ze mooi zijn vormgegeven of leuke plaatjes hebben.

   Liked by 1 persoon

 2. Ziet er mooi geïllustreerd uit. En ik hou wel van (kort)verhalen over relaties tussen mannen en vrouwen. Misschien ook maar eens een bezoekje aan de bibliotheek brengen binnenkort.

  Liked by 1 persoon

 3. […] X&Y – Franca Treur Heel korte verhaaltjes over relaties, met vaak een twist aan het einde. Ideaal voor tussendoor. […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.