The power of now – Eckhart Tolle

The power of now is een belangrijk boek voor me geworden in de afgelopen negen maanden. Zo lang heb ik erover gedaan om het te lezen: elke keer een paar bladzijden, om het dan weer weg te leggen en te overdenken. In mijn e-book heb ik bijna 200 zinnen gemarkeerd.

Eckhart Tolle was de eerste dertig jaar van zijn leven een angstige jongen. Toen had hij een verlichtingservaring waar de meeste mensen alleen maar van kunnen dromen. Hij besteedde een paar jaar aan het onderzoeken van wat hem was overkomen en ontwikkelde zich tot een leraar die al velen geïnspireerd heeft. The power of now is zijn belangrijkste boek. Het is een verzameling van vragen en antwoorden, met een logische opbouw.

Hij beschrijft hoe bepaalde patronen kunnen ontstaan en hoe mensen zich laten leiden door hun verleden of door angst voor de toekomst. Dat gaat vanzelf en je kunt dat iemand niet verwijten, maar als je je er bewust van wordt en je gedachten en gevoelens observeert, kun je ze daarna laten gaan in plaats van je ertegen te verzetten.

Eckhart Tolle is niet verbonden aan een bepaalde religie of beweging, maar hij put er wel inspiratie uit. Soms zegt hij iets als ‘This is what Jesus meant, when he said…’ en dan zet hij zo’n bijbeltekst ineens in een totaal ander daglicht. Hij weet alles zo uit te leggen dat het logisch klinkt. En als het nog een beetje wazig blijft, dan komt er daarna wel een vraag om het te verhelderen.

De belangrijkste les is: je bent niet je gedachten of je gevoel. Het gaat erom dat je nu bent en dat het nu goed is, ook al zit je in de ellendigste omstandigheden. Diep in je is een plek waar vrede heerst. Je kunt dit alles oefenen door te mediteren en steeds weer je aandacht te richten op het nu. Dat is niet makkelijk, maar toch ziet Eckhart Tolle iets veranderen: steeds meer mensen worden bewuster van zichzelf en hun omgeving. Het lezen van dit boek is een stimulans om hieraan mee te doen. Ik wil het nog eens lezen, maar ben vooral weer gemotiveerd geraakt om door te gaan met mediteren en met steeds weer te proberen om met aandacht te leven.

In het Nederlands heet dit boek De kracht van het nu.
Lees ook wat Joke over dit boek schreef.

6 gedachtes over “The power of now – Eckhart Tolle

  1. Ligt weer op mijn nachtkastje. Ken je zijn boek ‘Een nieuwe aarde’? Vind ik nog beter. Zijn Findhorn-DVD is ook een aanrader.

    Like

  2. José Muylaert

    Dit boek heb ik maar half gelezen, toen kwam ik er verder echt niet meer doorheen. Ik kon er ook wel uithalen dat het volgens hem belangrijk is om in het nu te zijn, maar vond dat hij zichzelf aardig herhaalde, dogmatisch haast. Leuk om te lezen hoe anders de leeservaring van een ander is.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.