De bibliotheek van Utrecht

Over een tijdje verhuist de centrale bibliotheek van Utrecht naar het oude postkantoor. Maar voor het zover is moeten de Utrechters het nog doen met het pand op de Oudegracht. Ingeklemd tussen winkels loop je er bijna voorbij, maar eenmaal binnen blijkt de bibliotheek enorm te zijn. Die verdiepingen boven de boekwinkel op de hoek zijn niet van de winkel, maar van de bieb!

 

Ik heb nog getwijfeld of ik over deze bieb zou bloggen, want ik vind ‘m namelijk best lelijk. Maar het is leuk om straks na de verhuizing te kunnen vergelijken. Bovendien is de collectie van deze bibliotheek enorm en ik reserveer er regelmatig boeken die in de regio van Amersfoort niet te krijgen zijn. Zo hebben ze hier bladmuziek en veel Engelse boeken. Ook andere talen zijn goed vertegenwoordigd; er staan zelfs twee kasten met Japanse boeken.

De bibliotheek is ruim opgezet, met veel ruimte tussen de kasten. De bovenste verdieping is gewijd aan muziek, met cd’s en bladmuziek.

Er zijn heel veel plekken om lekker te zitten en in de stilteruimtes is het ook echt stil. Daar hoef je in de moderne bieb van Amersfoort niet meer om te komen. Hoe zou dit straks worden in het nieuwe gebouw?

In de kelder is de kinderafdeling, die een beetje troosteloos oogt. Nijntje maakt het wel een beetje goed en boeken over de maan en de ruimte blijven geweldig.

 

Op de eerste verdieping zit een café. Daar ben ik weleens gestrand toen de treinen niet reden.

Op twee plekken kwam ik glas-in-loodramen tegen.

     

Dat heeft wel wat. Maar verder vind ik dat Utrecht wel toe is aan iets nieuws. Ik beloof weer een verslag als het nieuwe pand in gebruik is genomen!

Een gedachte over “De bibliotheek van Utrecht

  1. Lijkt me interessant om inderdaad dit oude pand met binnenkort het nieuwe pand te kunnen vergelijken. Die glas in loodramen vind ik wel bijzonder mooi. Dat heeft telkens toch iets met het licht dat er zo mooi invalt.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.