Nominaties voor de ECI Literatuurprijs

Een tijdje geleden kwam het nieuws dat ik was uitgekozen voor de lezersjury van de ECI Literatuurprijs 2017. Ik was al haast vergeten dat ik me had opgegeven, want wat is nou de kans dat je wordt uitgekozen (die kans is 1 op 14, namelijk 50 mensen uit 700 aanmeldingen). Dus dat was een leuke verrassing :-) Als jurylid moet ik de zes boeken van de shortlist lezen, zodat we samen de winnaar van de publieksprijs kunnen bepalen. Maar eerst is de longlist bekend gemaakt, die bestaat uit de volgende 25 boeken:

 

Kader Abdolah – Salam Europa! (Prometheus)
Hanna Bervoets – Fuzzie (Atlas Contact)
Huub Beurskens – Eindeloos eiland (Koppernik)
Adriaan van Dis – In het buitengebied (Atlas Contact)
Yolanda Entius – Abdoel en Akil (Van Oorschot)
Wessel te Gussinklo – De weergekeerde bloem (Koppernik)

Stefan Hertmans – De bekeerlinge (De Bezige Bij)
Auke Hulst – En ik herinner me Titus Broederland (Ambo|Anthos)
Lieke Marsman – Het tegenovergestelde van een mens (Atlas Contact)
Eva Meijer – Het vogelhuis (Cossee)
Dik van der Meulen – De kinderen van de nacht (Querido)
David Nolens – De waan van Cotard (De Bezige Bij)
Jeroen Olyslaegers – Wil (De Bezige Bij)
Ilja Leonard Pfeijffer – Peachez, een romance (Arbeiderspers)
Koen Peeters – De mensengenezer (De Bezige Bij)
Marc Reugebrink – Het huis van de zalmen (Querido)
Daniël Rovers – De waren (Wereldbibliotheek)
Marijke Schermer – Noodweer (Van Oorschot)
Philip Snijder – Bloed krijg je er nooit meer uit (Atlas Contact)


Maria Stahlie – De middelste dag van het jaar (Querido)
Anton Stolwijk – Atjeh (Prometheus)
Peter Terrin – Yucca (De Bezige Bij)   
Margot Vanderstraeten – Mazzel tov (Atlas Contact)
Annelies Verbeke – Halleluja (De Geus)
Dimitri Verhulst – Spoo pee doo (Atlas Contact)

Hiervan heb ik slechts één boek al gelezen en dat is Noodweer. Als ik er uit bovenstaande lijst zes zou mogen kiezen, dan zouden dat de volgende zijn:

Kader Abdolah – Salam Europa! 
Hanna Bervoets – Fuzzie 
Stefan Hertmans – De bekeerlinge 
Eva Meijer – Het vogelhuis 
Jeroen Olyslaegers – Wil
Margot Vanderstraeten – Mazzel tov 

Van de bovenste drie schrijvers heb ik al eens eerder mooie boeken gelezen en over de onderste drie boeken heb ik positieve geluiden gehoord. Aan de andere kant is het natuurlijk wel handig dat een vakjury de toppers selecteert en dat ik die dan mag lezen. Net als bij een leesclub kan het zomaar gebeuren dat ik een boek erg blijk te kunnen waarderen, terwijl ik het zelf nooit zou hebben gekozen. Kortom, de spanning blijft er nog even in. Op 13 september wordt de shortlist bekend gemaakt en op 9 november is de uitreiking van de prijzen. De komende tijd zal ik hier verslag doen van mijn belevenissen als jurylid.

15 gedachtes over “Nominaties voor de ECI Literatuurprijs

 1. Gefeliciteerd met je benoeming.
  Heb je nu ook nog voorwaarden gekregen waaraan te voldoen als zijnde jurylid, bijvoorbeeld over hoeveel je er over communiceert naar de buitenwereld? Of ben je daar helemaal vrij in?

  Like

 2. Stien den Braber

  Mooi dat je er in zit! Ik vond het echt wat voor jou. Ik schaam me een beetje want ik heb maar een boek hiervan gelezen: Adriaan van Dis. En dat vind ik niet bepaald zijn beste. Ik ben nog wel erg benieuwd naar Het vogelhuis.

  Like

  • Bedankt voor je aanmoediging om me op te geven! Zelf lees ik ook veel oudere boeken, dus vandaar dat deze recente titels nog niet aan bod waren gekomen. En er komt ook zoveel moois uit… maar die onderste zes wil ik wel graag eens lezen. ‘Het vogelhuis’ lijkt mij ook heel mooi.

   Like

 3. Hoi Lalagè, gefeliciteerd met je verkiezing! Ik heb net het boek van Lieke Marsman gelezen, maar dat vond ik geen aanrader. Van de overige genomineerden heb ik alleen van Adriaan van Dis, Kader Abdolah, Dimitri Verhulst en Annelies Verbeke wat gelezen, allemaal ouder werk. Ik ben benieuwd wat je er van vindt. Groetjes, Erik

  Like

  • De omschrijving van het boek van Lieke Marsman trekt mij wel, maar ik heb ook al van anderen gelezen dat het ze tegenviel. Van Annelies Verbeke heb ik ooit een boek gelezen dat ik niet geweldig vond, maar haar voorlaatste boek kreeg veel positieve reacties van bloggers. Dus stiekem ben ik toch benieuwd hoe een ander boek van haar me zou bevallen.

   Like

 4. Wat ontzettend leuk voor je! Ze hebben een goede gekozen! Ben heel benieuwd naar jouw mening over de kanshebbers. Fijn dat je ons op de hoogte wil houden.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik hoop op Fuzzie! En verder wil ik En ik herinner me Titus Broederland nog graag lezen :) super leuk dat je in de publieksjury zit, alvast veel leesplezier gewenst :D

  Like

 6. Hey, wat leuk zeg! :-)
  Ik heb Bervoets, Marsman en Meijer gelezen van de lijst. Ik vond Het vogelhuis het mooiste van die drie.
  Veel plezier met lezen en kiezen!

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik heb mij ook al verschillende keren ingeschreven voor die jury, maar nog nooit gehaald. Het lijken me stuk voor stuk weer boeiende boeken om te lezen. Veel plezier ermee!!

  Like

 8. […] sturen samen wel meer dan 400 boeken in. Daaruit maakt de jury een selectie van 25 boeken die op de longlist komen. Om dat te doen, lezen ze zich helemaal suf. Elk jurylid leest naar schatting rond de 100 […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.