’s Middags zwem ik in de Noordzee – Wim Brands

Wim Brands is bekend geworden als presentator van het televisieprogramma VPRO Boeken, maar hij was in de eerste plaats dichter. ’s Middags zwem ik in de Noordzee is zijn laatste gedichtenbundel voordat hij zelf een einde aan zijn leven maakte. In sommige van zijn verzen komt het thema zelfmoord terug. Naast lijden en dood gaat het ook over liefde, die door alles heen kan blijven.

In de eerste nacht nadat ik had
gehoord dat je ziek was
schrok ik wakker.

Het waaide buiten. Het waait, zei
jij, die nog geen oog dicht had
gedaan, en je glimlachte.

Ik begreep het pas later.

Wat er ook is, het zal de natuur een
zorg zijn.

Het waait, het waaide – buiten klonk
de troost van onverschilligheid.

De verzen hebben korte zinnen; daar houd ik wel van. Ze zijn ogenschijnlijk eenvoudig. Het vraagt geduld om er even bij stil te staan en tot je laten doordringen hoe goed het is. Het allermooiste vind ik een stukje dat geen dichtvorm heeft. Het is een brief van Wim aan zijn jongere zelf, die hij ooit schreef in opdracht van de IKON. Het gaat over een fietstocht met zijn vader, die later ook zelfmoord pleegde. Die vader was een nare man. De brief is zeer treffend en ontroerend. Het laat iets zien van het lijden van die aardige man van de tv.

Het eindigt met een serie gedichten waar steeds boven staat ‘in memoriam *naam*’. Soms vraag ik me af of ik het niet helemaal begrijp omdat ik de betreffende persoon niet ken, maar dat zou toch ook niet hoeven uitmaken. Wim Brands schetst iets van de levens van deze mensen op zijn bedrieglijk eenvoudige wijze. Reken er maar op dat hij elk woord op een goudschaaltje gewogen heeft.

Kijk ook naar deze speciale aflevering van VPRO Boeken over de poëzie van Wim Brands.

7 gedachtes over “’s Middags zwem ik in de Noordzee – Wim Brands

 1. Stien den Braber

  Ik heb deze dichtbundel ook gelezen. Ik vind het vaak te veel om een hele bundel achter elkaar uit te lezen. Af en toe een gedicht is voor mij beter. Maar bij deze kon dat wel. Hij heeft van die mooie zinnen: “Achteraf is alles altijd eenvoudig”. bijv. Bij die i.m. gedichten dacht ik: Wat is hij veel mensen kwijtgeraakt. Zo jammer dat ook hij er niet meer is.

  Geliked door 2 people

 2. Wat een fijne recensie en wat een mooi citaat. Het verwoordt exact wat ik voelde toen ik na het overlijden van mijn vader in het vroege sombere ochtendlicht op een koude morgen in maart de wolken onverstoorbaar langs de hemel zag jagen. Sorry, ik moest dat even kwijt… Ik ga hem kopen, deze bundel.

  Geliked door 1 persoon

 3. Heb al vaker overwogen om deze bundel aan te schaffen maar nu gaat ie definitief op mijn lijstje nog aan te kopen boeken. Dank voor je recensie.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat maak je mij nieuwsgierig! Ik ga het onthouden, dank je wel voor deze recensie!

  Geliked door 1 persoon

 5. Ook nieuwsgierig, ik heb zijn Verzamelde Gedichten maar op de wishlist gezet :)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.