De moeder van Ikabod & andere verhalen – Maarten ’t Hart

In 2018 won Maarten ’t Hart de Biesheuvelprijs met zijn verhalenbundel De moeder van Ikabod. Ik had echter net Magdalena gelezen, waarin ’t Hart in herhaling valt en te veel blijft zeuren over wat er allemaal niet klopt aan de bijbel en het christelijk geloof. Daardoor bleven de verhalen in de kast staan. Terwijl ik wachtte op de nieuwe winnaar van de Biesheuvelprijs, las ik ze alsnog.

Je zou denken dat zo’n schrijver een saai leven heeft: dagelijks schrijven, een beetje tuinieren, die beleeft niks. Toch gaan alle verhalen in deze bundel over Maartens eigen leven. Sommige spelen zich recent af, andere korter of langer geleden. Hij heeft het vast hier en daar wat aangedikt, maar het komt over alsof het allemaal echt zo gebeurd is. Eén van de leukste verhalen gaat over de dag dat Maarten zijn huis te koop zet. Meteen komt er al een man die aanbelt om het huis te bekijken. Eenmaal binnen heeft hij commentaar op alles. Er is niks goeds aan. Toch komt hij later terug, samen met zijn vriendin:

Met zijn Maudie verdween hij in de keuken. Ik hoorde hem zeggen: ‘Zo klein is dit keukentje dat je er zelfs geen pannenkoeken in kunt bakken, hooguit poffertjes.’

Uiteindelijk besluit de man om het huis te kopen, ondanks alle gebreken. Op zijn manier heeft hij heel wat van de vraagprijs af weten te praten.

Een paar verhalen gaan over orgelspelen in kerkdiensten. Meestal zijn dat rouwdiensten. Op een keer wordt Maarten gevraagd om een bepaald stuk van Messiaen te spelen. Hij geeft aan dat dat veel te moeilijk is, maar het lukt hem niet om te weigeren. Dan bedenkt hij dat de overledene waarschijnlijk de enige was die die muziek kende en hij kiest een ander mooi stuk om te spelen. Niemand zegt er wat van.

Een andere keer valt Maarten in, omdat er midden in de zomer geen andere organist te krijgen is. De jonge vrouwelijke dominee doet zijn hart sneller kloppen. Naast de vrouwelijke koster en ouderling komt er verder niemand opdagen. Met z’n vieren houden ze toch de dienst. Na afloop moet Maarten wel aan de dominee uitleggen waarom hij orgel speelt in de kerk, terwijl hij in zijn boeken zo afgeeft op het geloof. Hij legt dat op zijn typische manier met veel humor uit. Het gezeur uit Magdalena is nergens meer te bekennen en ik schiet weer in de lach. Mijn weerstand tegen Maarten ’t Hart is verdwenen door dit leuke boek.

Lees ook wat Jannie, Koen en Niek over dit boek schreven.

7 gedachtes over “De moeder van Ikabod & andere verhalen – Maarten ’t Hart

 1. Mooie aanbeveling voor Maarten ’t Hart, die ik eigenlijk nog nooit heb gelezen om de weerstand over het geloof, die om zijn naam heen hangt.

  Like

 2. Het door jouw bespreking in herinnering brengen van die drie verhalen doet mij onmiddellijk weer glimlachen. Ook interessant om te lezen dat deze schrijver in andere boeken blijkbaar nog steeds die zure blik kan hebben. Ik was even door deze bundel in het idee gaan geloven dat hij deze zurigheid voorbij is en juist het allemaal meer kan nuanceren en in een andere context kan zien. Zal dit dan alleen in zijn korte verhalen zo zijn?

  Like

  • Misschien komt het doordat Magdalena veel herinneringen van vroeger naar boven brengt en de bijbehorende bitterheid van toen. Ik ben wel blij voor hem dat hij het blijkbaar toch ook anders kan zien. En voor mezelf, want ik vind zijn humor geweldig.

   Like

 3. Ik heb bijna alles van ’t Hart gelezen en ben echt fan, maar zijn boeken over het geloof heb ik ook gemeden tot nu toe. Misschien ooit, maar ik ben een beetje bang dat het wat drammerig wordt. Ik snap ook wel dat niet alle beesten ter wereld op een ark konden, dat hoeft hij niet voor te rekenen

  Like

  • Om dat soort dingen heb ik wel gelachen bij het lezen van ‘De Jakobsladder’, ook om de manier waarop hij het brengt. Maar op een gegeven moment herhaalt hij zichzelf te veel en dan wordt het inderdaad drammerig, dat gebeurde in ‘Magdalena’.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.