Lalagè leest binnenkort… (poll 25)

Voor deze poll heb ik weer lekker lopen puzzelen. Ik wil jullie immers boeken voorschotelen die misschien al een beetje vergeten zijn, maar toch de moeite waard. Je kunt weer kiezen uit diverse talen, thema’s en jaren. Op deze manier hoop ik tegemoet te komen aan wat jullie interessant vinden. Dus breng je stem uit in de poll onderaan dit artikel. Het boek met de meeste stemmen zal ik binnenkort lezen en bespreken.

Inham – Cynan Jones (2016, vertaald uit het Engels)

Op zee, in een plotselinge storm, wordt een man door de bliksem getroffen. Wanneer hij bijkomt, gewond en ronddrijvend in zijn kajak, is zijn herinnering aan wie hij is en hoe hij daar beland is zo goed als verdwenen. Hij moet zich schrap zetten tegen de pijn en op zijn instincten vertrouwen om terug naar de kust te komen, en naar de vrouw van wie hij alleen vaag vermoedt dat ze op hem wacht.

 

 

En de akker is de wereld – Dola de Jong (1946)

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, slaat een Nederlands echtpaar op de vlucht voor de nazi’s. Op hun zwerftocht door Europa vangen ze een aantal verweesde kinderen van verschillende nationaliteiten op. Uiteindelijk komen ze terecht in Tanger. Op een stukje onvruchtbare grond trachten ze te overleven en een nieuw bestaan op te bouwen. Maar Tanger zit vol met nazispionnen op zoek naar Joodse vluchtelingen. Aart en Lies besluiten – jong verliefd – Nederland te verlaten vanwege de oorlogsdreiging. Zij reizen met hun woonwagen naar het zuiden en komen in de vrijhaven Tanger aan. Onderweg ontfermen zij zich over kinderen die op de vlucht hun ouders zijn kwijtgeraakt. Zo vormen zij een bijzonder gezin, dat ploetert onder de hete zon op hun eigen akker. De Arabieren kijken hoofdschuddend toe, en het net van de nazi’s sluit zich ook hier langzaam om de opgejaagden.

Quasikristallen – Eva Menasse (2014, vertaald uit het Duits)

Wat weten we echt over onszelf? En wat weten anderen over ons? In dertien hoofdstukken ontleedt Eva Menasse de biografie van een vrouw. Aan het begin van de roman is Xane Molin veertien jaar oud en beleeft ze een dramatische zomer; aan het eind is ze oma en probeert ze nog één keer het roer om te gooien voor de jaren die haar nog resten. Vanuit de perspectieven van verschillende mensen die haar kennen – onder anderen een jeugdvriendin, een huisbaas, de echtgenoot, de minnaar – toont Menasse Xane als moeder en dochter, als vriendin, als huurster en als patiënte, als vage kennis en ontrouwe echtgenote.

De moeder van Nicolien – J.J. Voskuil (1999)

In dit boek maakt de lezer kennis met Maarten Koning, zijn vrouw Nicolien en haar moeder. De beschreven periode omspant een kleine dertig jaar. In een reeks korte scènes zien wij hoe de moeder ouder en ouder en uiteindelijk dement wordt, totdat zij in 1985 overlijdt. J.J. Voskuil beschreef dit proces even haarscherp als liefdevol en zonder een spoor van literaire dikdoenerij, zodat de lezer het gevoel krijgt dat zijn personages de roman uit- en zijn kamer ingestapt zijn.

 

 

10 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 25)

 1. Gestemd op inham!

  Geliked door 1 persoon

 2. Gestemd op Inham, maar dat boek van de Jong lijkt me ook mooi

  Geliked door 1 persoon

 3. Oh jee, twee boeken waar ik nieuwsgierig naar ben: De moeder van Nicolien en De akker is de wereld. Ik ga toch voor de tweede, omdat de auteur mij geheel onbekend is.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb gestemd op En de akker is de wereld van Dola de Jong, ik las het vorig jaar tijdens Maand van de klassieker en vond het erg mooi.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik heb hetzelfde probleem als Sue. Ze zijn allebei mooi. Ik ga toch maar voor De moeder van Nicolien.

  Geliked door 1 persoon

 6. Als ik helemaal onpartijdig was geweest had ik op Inham gestemd, maar in mijn geval kon het natuurlijk niet anders dan Quasikristallen worden…

  Geliked door 2 people

 7. Cassandra Lemmens

  Gestemd op “En de akker is de wereld” omdat ik dat soort boeken meestal mooi en interessant vind en ik vind dat we dit soort dingen nooit mogen vergeten.

  Geliked door 1 persoon

 8. Inham! Zo mooi. Ik ben benieuwd of jij dat ook vindt.

  Geliked door 1 persoon

 9. O het was wel een lastige hoor deze keer. Uiteindelijk koos ik voor de wereld is een akker, omdat jij hem dan kan afvinken voor je nieuwe leesproject vrouwelijke schrijfster uit de twintigste eeuw. Ik ben nieuwsgierig naar het verhaal van de Inham. De Duitse roman had ik laten schieten totdat ik zie dat we daarvoor een ambassadeur hebben ;-) Het is goed dat zij er is. Na de Boekenweek met Duitsland als thema, is het lezen van Duitse romans bij mij helemaal weggezakt.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.