Meditatie op het werk

Laatst zag ik in de bibliotheek het boek Meditatie op het werk liggen. Ik nam het mee uit nieuwsgierigheid, al verwachtte ik een overdreven Amerikaans, slecht vertaald boek. Mijn bedoeling was om het even door te bladeren en het dan weer terug te brengen naar de bieb. Maar toen ik begon te lezen, werd ik geboeid door de inhoud. Bovendien heeft Wilma Wedman het prettig vertaald.

Bij meditatie zie ik iemand voor me die thuis stil zit op een kussen op de grond. Als je dit regelmatig doet, heeft het invloed op je dagelijks leven. Je kunt het aanvullen met kleine stille momenten tijdens de dag. Sharon Salzberg richt zich in dit boek op toepassingen in je werk. Elk hoofdstuk bestaat uit een heldere uitleg rondom balans, concentratie, compassie, veerkracht, communicatie, integriteit, betekenis en aandacht. Het staat vol met voorbeelden van mensen met allerlei beroepen, van kantoorbanen tot politie-agenten en verpleegkundigen. Mindful werken zorgt ervoor dat je niet zo impulsief reageert, maar nadenkt voordat je iets doet. Daarbij kan je je bewust worden van hoe dat voelt, wat je intentie is en je motivatie om iets op een bepaalde manier te doen.

Het gaat veel over omgaan met andere mensen: collega’s, klanten en mensen waar je voor zorgt of die je lesgeeft. Elk mens wil gelukkig worden en dat verbindt ons allemaal. Door hierbij stil te staan, ga je anderen vanzelf anders benaderen. Ik heb weleens gedacht dat meditatie alleen op jezelf is gericht, maar het gaat juist ook over compassie en communicatie. Daar hoort trouwens ook mildheid tegenover jezelf bij. Als de stemmetjes in je hoofd jezelf omlaaghalen, is het tijd om dat op te merken en even diep adem te halen.

Het tweede deel van elk hoofdstuk bestaat uit kleine oefeningen die je tijdens je werk kunt doen, zoals bewust door de gang wandelen. Tot slot staat er een lijstje met vragen en antwoorden, weer met concrete situaties. Voor iedereen zal er wel wat herkenbaars bij zitten. Ik heb inmiddels al een aantal boeken gelezen over meditatie en aandacht en verwachtte weinig van dit boek, maar het staat boordevol handige tips en inzichten. Daarmee is het zowel geschikt voor wie nog nooit gemediteerd heeft als voor wie verdieping wil.

3 gedachtes over “Meditatie op het werk

  1. Wat een ontzettend leuke ervaring. Met bijzonder lage verwachting beginnen met lezen en dan toch getroffen worden. Mooi ook dat meditatie niet alleen maar ik-gericht is. Alleen al van je bespreking word ik blij.

    Geliked door 1 persoon

  2. Door jouw ervaring met dit boek, werd ik nieuwsgierig, dus nu heb ik het geleend via de bieb. Het lijkt me fijn om dit boek ook te kunnen aanraden aan cliënten. Bedankt voor je tip!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.