Nooit meer slapen – Willem Frederik Hermans

Ik kende al een paar mooie boeken van Willem Frederik Hermans toen ik acht jaar geleden Nooit meer slapen las. Ik vond het werkelijk geniaal. Vorig jaar verscheen de film en ik twijfelde lang. Mijn nieuwsgierigheid won en ik werd niet teleurgesteld, want de film was erg mooi gemaakt. Ik besloot dat ik het boek nog eens wilde lezen en daarom koos ik het uit voor mijn leesgroep. Wel spannend: zouden zij één van mijn favoriete boeken ook mooi vinden of juist vreselijk? Het is immers niet het vrolijkste boek…

Alfred Issendorf is een jonge geoloog. Hij gaat op veldwerk in het noorden van Noorwegen. Zijn professor vermoedt dat daar meteorietenkraters te vinden zijn en Alfred moet die maar eens van dichtbij gaan bekijken. Als het onderzoek slaagt, kan hij erop promoveren. Alfred vliegt naar Oslo en probeert daar luchtfoto’s te bemachtigen van het gebied. Hij krijgt te maken met een bejaarde professor, een apart figuur. Daarna reist hij verder om zijn drie Noorse tochtgenoten te ontmoeten. Een paar weken lang zullen ze in een gebied wandelen dat zeer dunbevolkt is, ze zullen hoogstens een keer een Lap tegenkomen.

Alfreds vader is jong overleden en daardoor voelt Alfred een grote druk om waar te maken wat zijn vader nooit bereikte. Ook zijn reisgenoot Arne voelt zo’n druk. Daardoor gooit hij nooit wat weg. Zijn spullen zijn allemaal versleten en versteld. De andere twee Noren hebben het beter voor elkaar. Ze praten met z’n drieën vaak Noors en dan voelt Alfred zich een echte buitenstaander. Wat zouden ze ervan vinden dat een Nederlander onderzoek komt doen in hun land, dat zij op hun duimpje kennen? Waarom zou hij iets ontdekken dat zij zelf nog niet weten?

De tocht is zwaar: ze wandelen over ruw terrein, met veel stenen en rivieren. Hermans beschrijft het prachtige landschap, maar voor Alfred is het afzien. De ene dag schijnt de zon onverbiddelijk en de andere dag regent het pijpenstelen. Muggen zijn er continu. Alfred slaapt slecht door het snurken van Arne, de muggen en doordat het niet donker wordt in de zomer zo dicht bij de poolcirkel. Als het regent, worden alle spullen van Alfred kletsnat: zijn kleren, zijn sigaretten, zijn landkaart. De knäckebröd wordt een brij. ’s Nachts lekt de oude tent van Arne aan alle kanten. Hermans beschrijft het zo goed dat ik verbaasd ben als ik uit een treinraampje kijk en zie dat het niet regent…

Ook bij deze tweede lezing vind ik Nooit meer slapen weer een briljant boek. Ik kan me helemaal inleven en hoop zo dat Alfred iets vindt, al lijkt de hele onderneming vanaf het begin tot mislukken gedoemd. Het is een depressief verhaal, maar zo prachtig geschreven dat ik er ontzettend van geniet. Dus ook als het thema je totaal niet aanspreekt, kan ik je dit boek aanraden.

9 gedachtes over “Nooit meer slapen – Willem Frederik Hermans

 1. Dit boek wil ik al heel lang lezen. Mooie recensie, je hebt me zeker nog meer overtuigd! :)

  Geliked door 1 persoon

 2. Bedankt voor je recensie. Om eerlijk te zijn: ik heb nog nooit een boek van W.F. Hermans gelezen. Welk boek zou jij mij aanraden om te lezen?

  Like

 3. Bedankt voor deze mooie recensie. Ik wil het boek dit jaar zeker nog lezen, staat al veel te lang ongelezen in de kast!
  ‘Au pair’ van Hermans vind ik ook heel goed.

  Like

  • Ja, ‘Au pair’ vond ik ook geweldig! Ook in dat boek is er een hoofdpersoon die steeds maar pech heeft. Dat je denkt: ‘Oh nee, erger dan dit kan niet’ en dan wordt het toch nog erger. Ondertussen wil je toch steeds doorlezen omdat het zo mooi geschreven is…

   Like

 4. Hoi Lalagè, mooie recensie! Leuk dat je ook van de film genoten hebt! Zelf vond ik de film nog iets beter dan het boek, vooral ook omdat je het eindeloze Noorse landschap te zien krijgt. Groetjes, Erik

  Geliked door 1 persoon

 5. Introverted Blahs and Hurrahs

  Ik ken deze boek nog niet. Ik zal kijken of mijn vader die boek heeft.

  Like

 6. Zeker dertig jaar geleden dat ik dit boek las. Boekenlijst. Was onder de indruk, deed mijn scriptie over WF Hermans. Herlas vorig jaar De donkere kamer van Damocles. Toch lees ik ‘m de laatste jaren weinig.

  Geliked door 1 persoon

 7. […] Noorwegen, waar we heerlijk weer hadden en veel hebben gewandeld. Het landschap deed me denken aan Nooit meer slapen, het beroemde briljante boek van W.F. […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.