Magdalena – Maarten ’t Hart

‘Ik kwam er niet doorheen,’ zei iemand van mijn leesgroep over Magdalena, op de avond dat we Dijk hadden besproken. Ik was verbaasd, want ik lees de boeken van Maarten ’t Hart altijd graag. Zijn humor en nuchtere kijk op de wereld spreken me wel aan. Mijn ouders vonden Magdalena allebei een goed boek. Ik had dus wel zin om eraan te beginnen.

Magdalena gaat over de moeder van de schrijver, maar het begint met zijn oma (de moeder van zijn moeder). Die was een spraakwaterval en de zinnen zijn eindeloos. Het is een kunst om het vrij vlot te lezen en dan is het best interessant. Over het leven van zijn moeder voordat Maarten werd geboren weet hij niet veel. Daar vertelde ze nooit iets over. Het gaat dus al snel over zijn jeugd. Lena was een lieve, zorgzame moeder. Wel was ze overal bang voor, net als Maarten zelf, terwijl zijn vader juist nergens bang voor was. Die hoefde een hond of een Duitser in de oorlog maar streng in de ogen te kijken om hem te laten afdruipen. Ook kon hij ontzettend goed met paarden omgaan. Daar hield hij meer van dan van mensen. Maar Maartens moeder is ervan overtuigd dat hij continu naar andere vrouwen kijkt en vreemdgaat met die ‘mokkels’. Ook als weduwe vertelt ze daar voortdurend over. Het komt paranoïde over, al zal het ook wel wat overdreven zijn.

Sommige beschrijvingen zijn eindeloos, bijvoorbeeld over de manieren waarop Maarten met het openbaar vervoer en de fiets naar zijn moeder kan reizen. Dat wordt een beetje saai en ik lees het vluchtig. Ook heb ik het idee dat hij in herhaling valt. Op sommige plekken verwijst hij naar gebeurtenissen die hij in andere boeken heeft beschreven, zoals De Jacobsladder, wat ik één van zijn beste werken vind. Ik heb daar zo bij gelachen. Bij dit boek gebeurt het ook een paar keer dat ik hardop in de lach schiet.

Maarten legt uitgebreid uit waarom bepaalde bijbelverhalen niet kloppen. Ook de Apostolische Geloofsbelijdenis en het Onze Vader worden uitgebreid behandeld. Ik snap niet dat hij daar zo in blijft hangen. Tegenwoordig zijn er een heleboel christenen die begrijpen dat de bijbel diverse literaire genres in zich heeft. Er zijn er inderdaad ook een heleboel die het allemaal letterlijk nemen, maar op een gegeven moment kan je de verschillen toch accepteren en je eroverheen zetten. Maar nee, Maarten blijft erover schrijven. Hij lijkt net z’n oude moeder, die ook in herhaling valt.

Dit boek biedt geen vernieuwing of verrassing. Het wordt tijd voor iets anders. In genre van ex-gereformeerden is er een nieuwe generatie schrijvers, met Franca Treur en Maarten van der Graaff. Die vinden het niet zo nodig om zich af te zetten. Ik zal heus nog weleens een boek van Maarten ’t Hart lezen, maar dan let ik wel op waar het over gaat. Over zijn gereformeerde jeugd heb ik nu wel genoeg gelezen.

Lees ook wat Inge en Ika (in de Boekenkrant) over dit boek schreven.

6 gedachtes over “Magdalena – Maarten ’t Hart

 1. Stien den Braber

  Ik begrijp wat je bedoelt. Ik ben gestopt met Maarten ’t Hart lezen. Hij kan dat oude gereformeerde leven maar niet loslaten. Ik denk altijd: zolang je je zo moet afzetten, ben je er niet los van. Maar misschien wil hij dat ook niet. Want het is wel een onuitputtelijke bron voor zijn verhalen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mijn mama heeft alle boeken van Maarten ’t Hart gelezen. Zij is dus grote fan :-) Op een of andere manier houdt iets me toch tegen om er ook werken van te lezen.

  Like

 3. Dit boek was voor mij juist een van de eerste boeken die ik van hem las en ik vond het een heel mooi boek. Maar die herhaling klopt ja. Ik lees alleen een andere volgorde en wat je het eerst leest is dan blijkbaar toch het leukst! Soms vind ik die herhaling ook niet zo erg, het is net als met herlezen, vind ik ook fijn soms.

  Geliked door 1 persoon

 4. […] in Wormen en engelen, beschrijft zichzelf op deze rake manier. Waar bekende ex-gereformeerden als Maarten ’t Hart zich afzetten tegen het geloof van hun jeugd, probeert Bram er met een open blik naar te kijken. […]

  Like

 5. […] ’t Hart de Biesheuvelprijs met zijn verhalenbundel De moeder van Ikabod. Ik had echter net Magdalena gelezen, waarin ’t Hart in herhaling valt en te veel blijft zeuren over wat er allemaal niet […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.