Lalagè leest binnenkort… (poll 17)

In de vorige poll kozen jullie voor een dun boek, dus daarom is hier alweer een nieuwe. Ik heb vier boeken uitgezocht die ik graag zou willen lezen, maar die niet bovenaan mijn lijstje staan. Maar misschien is het wel jammer als ik er nooit aan toekom… dus help mij kiezen wat ik toch binnenkort ga lezen. Misschien ken je één van deze boeken of schrijvers. Of wellicht maakt een beschrijving je nieuwsgierig. Over welk boek zou je graag een blogartikel van mij lezen? Breng je stem uit onderaan dit artikel.

Kwartet – Anna Enquist (2014)  
Van deze schrijver heb ik al een paar jaar niets gelezen, terwijl haar muzikale boeken me altijd wel aanspreken.

Dit verhaal is gesitueerd in een nabije toekomst. Een toekomst die ons lijkt te beroven van onze laatste culturele en maatschappelijke illusies. Plaats van handeling is het centrum van de hoofdstad, rond het grote water nabij het gloednieuwe gerechtsgebouw en het in onbruik geraakte muziekcentrum. De vier leden van het strijkkwartet dat op gezette tijden samen musiceert weten het ook. Alle vier zijn ze op verschillende manieren beschadigd door het leven, maar in de muziek vinden ze afleiding, troost, ja soms zelfs iets van verheffing. Aan dat alles lijkt ruw een einde te komen wanneer een repetitie op de woonboot van een van de leden met grof geweld verstoord wordt door een levensgevaarlijke indringer.

Portret van een man – Jens Christian Grøndahl (2015, vertaald uit het Deens)
Over deze schrijver heb ik al veel goeds gelezen, onder andere van Lidewijde Paris.

In dit boek blikt de hoofdpersoon terug op zijn leven aan de hand van de vrouwen die daarin een belangrijke en vormende rol hebben gespeeld. Als jonge man wordt hij zo aangegrepen door de dood van zijn moeder dat hij op zoek gaat naar meer betekenis in zijn leven. Een van zijn leraressen inspireert hem en laat hem kennismaken met kunst en literatuur; er gaat een wereld voor hem open. Hij zit vol idealen en denkt de wereld iets te kunnen bieden door ook leraar te worden. Wanneer hij jaren later terugkijkt op een serie mislukte relaties, heeft hij het gevoel dat hij is weggedreven van zichzelf. In de loop der jaren is hij de passie verloren die hem altijd voortdreef. Juist dan ontmoet hij wederom een vrouw, veel jonger dan hij, die iets wezenlijks in hem weet te raken.

Saeculum – Ursula Poznanski (2012, vertaald uit het Duits)
Dit boek kwam ik tegen in de mooie bibliotheek van Sittard en het liefst had ik het daar geleend.

Een groep jongeren trekt zich een aantal dagen terug in een afgelegen bos om een middeleeuws rollenspel te spelen. Normaal gesproken zou dat niks voor de student medicijnen Bastiaan zijn, maar hij is verliefd op Sandra en heeft zich door haar laten overtuigen.

Hun avontuur begint onschuldig, maar wordt al enigszins benauwend als het gerucht gaat dat het deel van het bos waarin ze verblijven, vervloekt is. Wat eerst nog wordt weggelachen als een spookverhaal, lijkt werkelijkheid te worden als leden uit het gezelschap spoorloos verdwijnen. In een wereld zonder telefoon, internet, elektriciteit, medicijnen of zelfs maar een bril, ontvouwt zich een bloedstollende strijd tegen de tijd, op leven en dood.

Another love – Amanda Prowse (2016)
Dit boek kreeg een goede recensie van Chantal en scoort heel hoog op Goodreads.

In een van de meest gewilde trendy woonwijken van Bristol woont Romilly. Ze heeft met haar man dag en nacht gewerkt om hier te kunnen wonen. Ze is gek op haar prachtige dochter en haar zorgzame echtgenoot. Kortom, een perfect gezin. Maar het zijn altijd drukke, hectische dagen. Na zo’n lange dag maakt een glaasje wijn veel goed. Als er plots wat dingen misgaan, sluipen onzekerheden in haar leven. En steeds vaker maakt ze zich zorgen. En één glas wijn wordt een fles. En één fles…

 

 

4 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 17)

 1. Niet zo moeilijk voor mij: Nederlandse literatuur, met een intrigerend onderwerp door een gewaardeerde schrijfster. Alleen ben ik niet zo thuis in klassieke muziek en dat speelt bij haar vaak een heel belangrijke rol. Dus ben ik extra benieuwd wat jij er van vindt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik ben benieuwd naar wat jij van Another Love vindt!

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb op ‘Kwartet’ gestemd, lijkt me een heel interessant boek! Ik ga er zelf ook eens naar op zoek in de bibliotheek :) Al spreekt ‘Portret van een man’ me ook zeker aan. Van Ursula Poznanski las ik eerder ‘Erebos’, wat echt een heel goed boek was, maar mij persoonlijk lijkt Saeculum mij dan weer veel minder interessant.

  Geliked door 1 persoon

 4. […] mijn zeventiende poll kreeg Portret van een man de meeste stemmen. Ik mocht dus weer aan de Literatuur en dat is […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.