Lalagè las in 2022

Aan het begin van dit blogjaar schreef ik over een boek waarvan ik vermoedde dat het lang op de eerste plaats zou blijven staan. Onder buren van Juli Zeh heeft spanningsbogen, natuurbeschrijvingen, filosofische bespiegelingen die me aan het denken zetten, en een hoofdpersoon die levensecht wordt in mijn hoofd.

In het voorjaar las ik twee sterke debuten. Niets ontgaat ons van Janke Reitsma en De hemel is altijd paars van Sholeh Rezazadeh zijn treurig, maar wel met prachtige metaforen.

Christine Van den Hove kwam met haar tweede boek, wat misschien nog wel spannender is dan een debuut. Het huwelijk is niet dik, maar met haar korte zinnen zegt ze zoveel.

In Onderhuids van Michel Faber en in The long way to a small, angry planet van Becky Chambers worden buitenaardse wezens levensecht beschreven.

Barbara Stok maakte weer een waanzinnig knap stripboek. De filosoof, de hond en de bruiloft gaat over de vrouwelijke filosoof Hipparchia uit de Griekse oudheid. Karin Amatmoekrim heeft zich ingeleefd in Anton de Kom, die zich inzette voor mensenrechten in Suriname tijdens het interbellum. Dit resulteerde in de indrukwekkende roman De man van veel.

Ook van absolute non-fictie kan ik enorm genieten, wat gebeurde bij het lezen van 15 eeuwen Nederlandse taal. Hierin vertelt Nicoline van der Sijs vol passie over haar vak, zonder dat het te academisch wordt.

Mijn project over vrouwen uit twintigste eeuw gaat rustig door. Het lugubere Rebecca van Daphne du Maurier is prachtig geschreven en zo spannend.

Verder maakte ik kennis met de Italiaanse topschrijver Beppe Fenoglio via zijn novelle De laatste dag.

Nog steeds stond Onder buren van Juli Zeh aan top. Tot de allerlaatste blog van dit jaar. Schemerleven van Jaap Robben maakte me aan het huilen, wat me zelden overkomt. Het is hartverscheurend en schitterend geschreven.

In dit lijstje staan een aantal droevige boeken vol prachtige zinnen. Die blijven me het meeste bij.

4 gedachtes over “Lalagè las in 2022

 1. Wat een mooie lijst boeken, volgens mij had je een goed leesjaar! Dank je wel voor je bijzondere tips, onze smaken komen niet altijd overeen, (vaak niet), maar door jou lees ik wel over boeken en schrijvers die voor mij vaak onbekend zijn.
  Ik hoop dat 2023 een mooi jaar wordt voor jou, met opnieuw mooie boeken en bijzondere ontdekkingen!

  Groetjes,

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een leuk lijstje zo als afsluiting van het jaar :) Ik heb alleen het boek van Barbara Stok ook gelezen. Geweldig boek! Ze heeft ook zo’n héérlijke tekenstijl.

  Geliked door 1 persoon

 3. Heel vereerd dat ik jouw lijst sta. Ik wens je een mooi nieuw leesjaar!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.