Uit het moeras – Carolijn Visser

Begin jaren negentig bracht Carolijn Visser lange periodes door in Estland. Ze staat bekend om haar reislust en de vele boeken die ze schreef over verre landen. In 1990 ging ze met de Transsiberië Express van Peking naar Moskou, een dagenlange treinreis. De beschrijving van deze reis is geweldig om te lezen. In de coupé naast haar zitten Daina en Aavo, een jong stel uit Estland. Ze zijn op bezoek geweest bij zijn Chinese vader. Na veel gesprekken krijgt Carolijn hun adres en zo belandt ze op het platteland van Estland in een periode dat alles verandert, vanwege het uiteenvallen van de Sovjetunie en de onafhankelijkheid van Estland.

Ze begint het boek echter met een korte levensbeschrijving van Aavo en daarna van Daina. Als lezer moet je dus even geduld hebben voor je het idee van het boek te pakken hebt (tenzij je tekst op de achterkant hebt gelezen, die overigens niet helemaal klopt met de inhoud). Via de voormoeders van Aavo en Daina komt de geschiedenis van Estland kort voorbij: tijdens het interbellum was het onafhankelijk, nadat de Duitsers het eeuwenlang voor het zeggen hadden. Daarna kwamen de Russen. De moeder van Aavo was overtuigd communist. Daina groeide op in Letland en ontmoette Aavo op één van zijn vele handelsreizen. Hij was een stuk ouder, maar ze vielen meteen voor elkaar.

Als Carolijn het echtpaar ontmoet, hebben ze al twee dochters. In 1991 gaat ze op bezoek op de boerderij van Aavo’s familie. De naastgelegen kolchoz wordt geprivatiseerd nu Estland weer een onafhankelijk land is geworden. De gebouwen worden voor weinig geld verkocht. Carolijn heeft altijd gedroomd van een klein hotel en koopt met twee Estse echtparen de oude school. Toomas en Merike trekken in de oude woning van de hoofdmeester. Carolijn gaat er niet definitief wonen, maar brengt er regelmatig een paar maanden door. Tenminste, dat is mijn indruk, heel duidelijk is ze hier niet over. Volgens mij heeft ze er één keer de winter doorgebracht, die daar ijskoud en oncomfortabel is.

Aavo en Daina zijn optimistisch over de nieuwe mogelijkheden. Aavo begint een garage met een paar werknemers en even later koopt Daina een paar koeien om hun melk te verkopen. De jaren erna moet blijken welke ondernemingen zullen lukken en welke niet aanslaan. Het is lastig in te schatten in een wereld die zo snel verandert.

Via haar Estse vrienden ontmoet Carolijn ook allerlei andere mensen in de buurt en verder weg. Ze spreekt hooguit een beetje Estisch en Russisch. De communicatie gaat in het Engels. De vrienden zijn blijkbaar zo aardig om veel voor haar te vertalen. Carolijn gaat met Daina mee naar Riga en met Aavo reist ze door Rusland, waar hij een paar jaar geleden nog vaak kwam om te handelen. Die tijd is voorbij. Carolijn eindigt met een mooie zomer op het platteland van Estland, dat haar doet denken aan haar jeugd in Zeeland. Ook daar zijn de tijden veranderd. Uit het moeras geeft een uniek beeld van een nieuw land met oude wortels.

6 gedachtes over “Uit het moeras – Carolijn Visser

  1. Hoi Barbara, ik vind “Uit het moeras” een van de vele hoogtepunten uit het oeuvre van Carolijn Visser. Het is een prachtig boek! Ik wil ooit nog alles van haar herlezen en bespreken op mijn blog. Groetjes, Erik

    Like

  2. Dat de tekst op de achterflap niet klopt met de inhoud van het boek, vind ik zo vervreemdend. Heb dat ook vaker meegemaakt en ik kan er met mijn hoofd niet zo goed bij hoe zoiets gebeuren kan. Of zullen deze uitgevers niet zo geïnteresseerd zijn in de inhoud van hun boeken?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.