Frankissstein – Jeanette Winterson

Jeanette Winterson hoort inmiddels bij mijn favoriete schrijvers, vanwege haar prettige schrijfstijl en humor gecombineerd met de thematiek van haar werk. Eerder schreef ze over religie en homoseksualiteit. Die onderwerpen komen in haar nieuwste boek ook voor, maar het gaat vooral over liefde, kunstmatige intelligentie en eeuwig leven. Twee verhaallijnen wisselen elkaar af in Frankissstein. De eerste gaat over Mary Shelley die in 1816 haar beroemde verhaal schrijft over Victor Frankenstein. Hij naait dode lichaamsdelen aan elkaar en wekt die tot leven. Mary schrijft dit terwijl ze de zomer in Zwitserland doorbrengt met onder andere haar man, de dichter Shelley. Het regent de hele tijd en dat geeft een bijzondere sfeer.

De andere verhaallijn speelt in onze tijd en gaat over dokter Ry Shelley, die transgender is. Dit is voor het eerst dat ik via een roman in de huid van een transgender kruip en dat is een heel andere ervaring dan transmensen op televisie zien. Ry gaat naar een congres over robots en kunstmatige intelligentie en wordt daar verliefd op een van de sprekers, Victor Stein. Deze liefde geeft veel spanning, niet alleen omdat Ry trans is. Verderop in het boek wordt Ry verkracht op de mannen-wc in een kroeg en ik vind dit behoorlijk schokkend om te lezen, omdat het zo reëel wordt beschreven en ik me kan voorstellen dat dit echt zo gaat.

Victor wil de hersenen van mensen die aan het einde van hun leven zijn overzetten naar een harde schijf, zodat ze op die manier verder kunnen leven, maar zonder lichaam. Er zijn inmiddels al een heleboel mensen die hun lichaam of alleen hun hoofd hiervoor hebben laten invriezen (dit is geen fictie!), in de hoop dat het later mogelijk wordt om verder te leven. Het levert boeiende gesprekken op over eeuwig leven en de waarde van je lichaam. Ik heb ook veel gelachen, bijvoorbeeld om dit stukje:

Max reassures Ron that by the time the technology is functional we will soon be colonising the stars.
Is Donald Trump getting his brain frozen? asks Ron.
Max explains that the brain has to be fully functioning at clinical death.
I might freeze my mum, says Ron. She’d love to live on a star.

De Ron die hier aan het woord is heeft een bedrijf dat seksrobots maakt. Dat geeft hilarische gesprekken.

Er zijn genoeg parallellen te trekken tussen de twee verhaallijnen en de namen van de personages geven al een dikke hint daarvoor. Er komen bekenden voorbij die aan de wieg van de computer hebben gestaan, zoals Alan Turing en Charles Babbage. Mary Shelley ontmoet wiskundige Ada Lovelace en daarmee scoort Jeanette Winterson nog meer punten bij mij.

Dit boek is zo goed en geeft zoveel gespreksstof dat ik ernaar uitkijk om de schrijver in het echt te zien op 4 november in Utrecht.

Dit boek is in het Nederlands vertaald onder de titel Frankusstein. Lees ook wat Suzan en Marcia over dit boek schreven.

13 gedachtes over “Frankissstein – Jeanette Winterson

 1. Dank voor deze recensie. Ik vind haar boeken ook altijd erg mooi, maar twijfelde enorm of ik deze wel wilde gaan lezen, vanwege de thematiek. Maar zoals jij hem hier beschrijft, denk ik dat het toch maar een ‘ja’ wordt :)

  Geliked door 1 persoon

 2. Je bent de tweede waarvan ik een prachtige bespreking van dit boek lees. Nu staat ie nog steviger op mijn die-boeken-wil-lezen lijstje.

  Geliked door 1 persoon

 3. Een enthousiaste bespreking, erg leuk. Ik heb er al meerdere over deze roman gelezen en toch hoewel ik Jeanette Winterson inderdaad een goede schrijver vind, heb ik nog geen zin om in deze rollercoaster te stappen. De thema’s liggen buiten mijn comfortzone.

  Like

 4. O, wat leuk, Ada Lovelace! Dat zijn wel bonuspunten ja. Ik ga het binnenkort ook lezen, voor 4 november in ieder geval. Ik heb wel nog meer zin nu.

  Geliked door 1 persoon

 5. Bedankt voor deze recensie. Ik had nog nooit van deze schrijfster en dit boek gehoord, maar zoals jij het beschrijft lijkt het me een fantastisch boek. Ik heb hem op mijn wishlist gezet!

  Geliked door 1 persoon

 6. Niet iets voor mij denk ik. Maar het citaat deed ook mij glimlachen :) Jeanette Winterson gaat dus op mijn nog-lezen-lijst.

  Like

 7. […] kan gaan, waarbij haar prachtige schrijfstijl helemaal tot bloei komt. Jeanette Winterson geeft in Frankissstein een kijkje in de toekomst vol kunstmatige intelligentie, maar wie wil eeuwig […]

  Like

 8. […] Ze bedacht dat verhaal tijdens de regenachtige zomer van 1816, waarover ik eerder al las in Frankissstein van Jeanette Winterson. Mary is met dichter Shelley en hun babyzoon in Zwitserland, vergezeld door […]

  Like

 9. […] Shelley kwam ik tegen in romans van Jeanette Winterson en Anne Eekhout. Daarom wilde ik graag Mary’s beroemde boek Frankenstein lezen, dat voor het […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.