Frankenstein – Mary Shelley

Mary Shelley kwam ik tegen in romans van Jeanette Winterson en Anne Eekhout. Daarom wilde ik graag Mary’s beroemde boek Frankenstein lezen, dat voor het eerst werd gepubliceerd in 1818. Zo’n antiek boek is vaak lastig door te komen en daarom koos ik voor de hervertelling door Maria Postema, uit de serie met wereldklassiekers van uitgeverij Blossom Books.

Het verhaal begint met een brief van een zeeman aan zijn zus. Hij is op expeditie naar de Noordpool gegaan en komt daar Victor Frankenstein tegen, drijvend op een ijsschots. De kapitein neemt de arme man aan boord en daar vertelt Victor over het monster dat hij maakte. Als scheikundestudent was hij geobsedeerd door het idee dat spieren met elektriciteit worden aangestuurd en hij begon experimenten met dode lichaamsdelen. Het lukte om een enorm wezen te creëren en dat tot leven te brengen. Victor schrok er zelf van en het monster ontsnapte.

Twee jaar later doet het monster iets verschrikkelijks. Er volgt een ontmoeting tussen het monster en Frankenstein. In het middelste deel van het boek vertelt het monster dan zijn kant van het verhaal: hoe hij overleefde in de bossen en dat hij zo eenzaam is, omdat mensen van hem schrikken. Hij eist dat Frankenstein een vrouw voor hem maakt. Victor aarzelt, omdat hij bang is dat de monsters zich zullen voortplanten en de hele mensheid uitroeien. Het monster manipuleert hem door te dreigen met de dood van Victors geliefden.

Ik vind het ontzettend spannend, wat nog versterkt wordt door de tekeningen van Sophie Pluim. De moraal van het verhaal lijkt er dik bovenop te liggen: pas op met kennis vergaren en nieuwe uitvindingen doen, want het kan tegen je gaan werken. In het nawoord vertelt Maria Postema dat zij het vooral vindt gaan over erbij willen horen en geliefd willen zijn. Dat is immers de grootste wens van het monster en ook voor Frankenstein zijn familie en vrienden het belangrijkste in zijn leven.

De hervertelling is vlot te lezen en zindert nog wel even na. Het is meer dan een spookverhaal. Hoe bijzonder dat een meisje van 18 dit heeft geschreven!

Lees ook wat Emmy over dit boek schreef en wat Jacqueline en Madelon van het originele verhaal vonden.

Een gedachte over “Frankenstein – Mary Shelley

  1. Wat leuk dat je dit boek hebt gelezen. Er wordt regelmatig aan gerefereerd en ik vind het dan ook interessant om te weten wat de oorsprong dan was.
    Ik heb het ooit in het Engels gelezen en vond dat goed te doen. Het Engels is niet zo heel erg veranderd en het boek was in mijn herinnering ook niet zo moeilijk geschreven.
    Het verhaal verraste mij omdat ik dacht de nadruk op het gevaar van techniek/wetenschap/kennis zou liggen maar ik het uiteindelijk het vond gaan over eenzaamheid, uitgestoten worden, pesten, nergens bijhoren en dergelijke. Heel indringend neergezet. Terecht een boek dat we nu nog steeds goed kennen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.