Lalagè leest binnenkort… (poll 33)

Voor deze poll heb ik vier willekeurige boeken uit mijn lange lijst geselecteerd. Toevallig hebben ze allemaal iets met het verleden te maken, maar de plaatsen en thema’s verschillen. Waar zou jij het liefst een blog over lezen? Breng je stem uit in de poll onderaan dit artikel. Over het boek met de meeste stemmen kan je weldra een bespreking verwachten.

Schaduw van de leeuw – Linda Dielemans (2018)

28.000 jaar geleden. Gewapend met niets dan haar speer reist Joeni over de eindeloze vlakte, waar de wind altijd waait en waar mammoeten, rendierkuddes en grottenleeuwen leven. Verstoten door haar stam gaat ze op zoek naar de waarheid achter haar dromen, die voorspellen wat komen gaat, soms met rampzalige gevolgen…

Geïnspireerd door grotschilderingen van tienduizenden jaren geleden voert Linda Dielemans je mee naar de verre prehistorie.

 

Een meisje loos – Ton van der Lee (2017)

Breda, juni 1625. Na de Bredase capitulatie weet de zeventienjarige Krijntje de stad ternauwernood te ontsnappen, de rest van haar familie overleeft de nacht niet. Berooid vlucht Krijntje naar Amsterdam. Ze vindt werk als keukenhulpje, maar het logement van haar bazin Brecht blijkt geen nette herberg. 

Krijntje ziet haar kans schoon als ze hoort over het gebrek aan huwbare vrouwen in Batavia. Een gezond Hollands meisje zou daar gemakkelijk een rijke koopman aan de haak kunnen slaan, wordt haar gezegd. Om haar droom te kunnen verwezenlijken en aan het benauwde Nederland te ontsnappen besluit ze vermomd als man aan te monsteren op een VOC-schip. Op zoek naar avontuur overzee belandt ze uiteindelijk zelfs in Japan. 

Tegelijkertijd bereiden ook Jan Pieterszoon Coen en zijn vrouw zich voor op hun reis naar de Oost. Admiraal Coen kijkt uit naar zijn tweede termijn als gouverneur, maar zijn terugkeer ligt politiek zeer gevoelig.

Heimweeland – Kati Naumann (2019, vertaald uit het Duits door Jasper Mutsaers)

In een zoektocht naar zichzelf zoekt Milla via geotracking naar verloren plaatsen. Midden in het Thüringer Woud stuit ze op een overwoekerd hotel, waar ze een schriftje van een jong meisje vindt. Het herbergt een familiegeheim met wortels in de DDR en uitlopers naar het heden. 

Het gebied rond hotel Waldeshöh was onderdeel van het niemandsland tussen de twee Duitslanden, sperrgebiet. Bezit werd onteigend, bewoners verplaatst. Zo ook de familie Dressels, eigenaar van het hotel. Als ze na de val van de Muur terug willen naar hun geboortegrond, blijkt de DDR het hotel en zijn bewoners allang vergeten te zijn. Maar Milla krijgt het schriftje en het jonge meisje niet uit haar hoofd…

Frankenstein – Mary Wollstonecraft Shelley (1818, opnieuw verteld door Maria Postema)

Bliksemflitsen doorkruisen de nachtelijke hemel als Victor Frankenstein slaagt in het ultieme wetenschappelijke experiment: leven opwekken. Het wezen dat hij maakt, mag dan al intelligent en gevoelig zijn, het is zo gigantisch en afzichtelijk dat het wordt verstoten door zijn schepper en door al wie het ontmoet. Het duurt niet lang voor het eenzame, ongelukkige monster zich tegen Victor en diens gezin keert, met afschuwelijke en tragische gevolgen.

Frankenstein is de tweede titel in de serie wereldklassiekers van Blossom Books. Bewerker Maria Postema is dicht bij het origineel gebleven, maar heeft hier en daar ingegrepen om de fijne leesbaarheid te garanderen. Daarnaast heeft Maria uitgebreid research gedaan naar de verschillen in het origineel uit 1818, en de door Shelley bewerkte versie uit 1831. In de nieuwe editie komen beide versies samen.

5 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 33)

 1. Ik snap wel daat je de hulp van je volgers inroept, eigenlijk zijn ze allemaal wel interessant! Een blog over Heimweeland zou ik beslist aanklikken. Ik heb dit boek ergens gezien en toen is het weer van mijn netvlies verdwenen. Ik ben benieuwd of het de moeite waard is om te lezen. Op grond van de omschrijving zou ik het zo op mijn wil ik lezen lijst zetten, maar een extra blog zou mij kunnen overhalen om het ook echt te gaan lezen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Frankenstein is bij mij vooral bekend uit tekenfilms van vroeger, en ik ben wel benieuwd naar het origineel. Hoewel Heimweeland me ook erg mooi lijkt.

  Geliked door 1 persoon

  • Dat had ik nou ook. Maar Frankenstein is zo’n klassieker dat ik dat wel een must read vindt omdat het Frankenstein een waar begrip is geworden in de science fiction en zo geweldig de angst voor techniek laat zien. Maar er zitten nog zo veel meer lagen in dat het ook voor niet science fiction liefhebbers zeker de moeite waard is. Dus ben ik wel benieuwd hoe jij dit boek gaat vinden.

   Geliked door 1 persoon

 3. Stien den Braber

  Ik biecht op: ik heb 2x gestemd. Op Frankenstein. Ben ik zo benieuwd naar. Vooral omdat het een hervertelling is. Misschien moet ik het ook maar eens aanschaffen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.