Schaduw van de leeuw – Linda Dielemans

Archeoloog Linda Dielemans zag in Frankrijk rotstekeningen van duizenden jaren geleden en stelde zich voor wie die hadden gemaakt. Zo ontstond Schaduw van de leeuw, dat zich 28.000 jaar geleden afspeelt. Joeni is een jonge vrouw, die deel uitmaakt van de stam van Uma. Deze groep mensen woont samen in een grot, die ze beschutting geeft. Na een tijdje trekken ze weer verder, op zoek naar rendieren en misschien wel mammoeten. Ze eten ook wel knollen, maar dieren geven ze vlees en huiden. Die hebben ze hard nodig om warm te blijven tijdens de ijzige winters.

Joeni heeft levendige dromen, waarin ze vaak dieren ziet. Kuddes rendieren en bizons komen voorbij en af en toe een gevaarlijke leeuw. Toch is zij niet de leerling van Toek, de dromer van de stam. Joeni is immers ook een goede jager. Het ligt meer voor de hand dat Tira in de leer gaat bij Toek. Met haar kromgegroeide rug kan zij niet veel anders.

Een dromer is van levensbelang voor een stam, want die bepaalt wanneer er verder wordt getrokken. De dromen voorspellen waar het beste op dieren gejaagd kan worden. Toek beeldt zijn dromen uit door ze op de rotsen te tekenen met zwarte en rode verf. Als Joeni blijft dromen, zoekt ze Toek stiekem op om te vertellen wat ze heeft gezien. Ik weet niet in hoeverre de schrijver haar fantasie heeft gebruikt of dat er echt aanwijzingen zijn dat de rotstekeningen een bovennatuurlijke betekenis hadden, maar het komt overtuigend over.

Joeni komt een paar keer voor levensbepalende beslissingen te staan en twijfelt erg wat nu wijsheid is. Zal ze haar dromen juist interpreteren? En moet ze luisteren naar wat anderen vinden dat ze zou moeten doen? Haar keuzes hebben ook invloed op de andere leden van haar stam. Het zijn dilemma’s van alle tijden.

Er zitten spannende gedeeltes in het verhaal, maar alles bij elkaar vind ik het iets te dik. Het is bedoeld voor lezers vanaf 10 jaar en ik vraag me af of tieners hun aandacht hierbij zullen kunnen houden. Aan de ene kant lijkt het leven van deze oermensen misschien saai, aan de andere kant ligt voortdurend gevaar op de loer. Mens en dier zijn aan elkaar gewaagd: soms wint de één en soms de ander. Mensen van een stam hebben elkaar nodig om te overleven. Af en toe komen stammen elkaar tegen en dan kan er uitwisseling plaatsvinden. Jonge mannen en vrouwen verbinden zich aan elkaar, wat gepaard gaat met uitgebreide rituelen. Het is boeiend om te lezen hoe dat gegaan kan zijn. Het kostte me wat moeite om door het boek heen te komen, maar ik wil zeker nog eens iets van Linda Dielemans lezen, in elk geval haar nieuwste boek waarin naast mensen ook Neanderthalers voorkomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.