Harry Potter and the philosopher’s stone – J.K. Rowling

Als de Kinderboekenweek samenvalt met Ik lees Engels in oktober, dan gaan boekbloggers een Engels kinderboek lezen. Omdat ik de laatste tijd van diverse kanten positieve verhalen over Harry Potter hoorde (waaronder bloggers die ziek in bed lagen en dan voor de zoveelste keer naar hun oude vertrouwde serie grepen), besloot ik het eindelijk ook eens te proberen.

Op de eerste bladzijde moest ik al lachen. De beschrijving van Harry’s oom en tante deed me erg denken aan hoe Roald Dahl in zijn kinderboeken over volwassenen schrijft. J.K. Rowling maakt het wel nog een tikkeltje erger en daarmee ongeloofwaardiger. Harry’s ouders zijn gestorven toen hij nog een baby was en daarom woont hij bij zijn oom en tante en neefje Dudley. Hij wordt vreselijk behandeld: hij moet in een kelderkast slapen en krijgt amper genoeg te eten. Zijn neefje pest hem voortdurend. Het is dan ook een uitkomst dat hij de zoon van een tovenaar en een heks blijkt te zijn en daarom zelf ook geschikt is om naar Hogwarts te gaan, de school voor tovenarij.

Harry-Potter-and-the-Philosopher-s-Stone-emma-watson-25871706-1280-544

Hogwarts is een typische Engelse kostschool in een kasteel met een bos eromheen. De leerlingen zijn ook heel normaal, met streber Hermione en pestkop Malfoy. De lessen zijn wel anders dan op een normale school. De leerlingen krijgen lessen in geschiedenis van de magie, plantkunde, toverdranken en ze leren omgaan met toverstaffen en vliegende bezems. Harry is aan de ene kant een gewone jongen van 11 jaar, maar aan de andere kant houdt hij zich bezig met dingen van volwassenen. De docenten vinden natuurlijk dat hij zich daar niet mee moet bemoeien, maar Harry zwerft ’s nachts door het donkere schoolgebouw vol geheime gangen en geesten om zijn geheime missie te voltooien. Zijn vrienden Ron en Hermione doen met hem mee. Deze avonturen maken het boek erg spannend en ook griezelig.

Emma-Watson-Harry-Potter-and-the-Philosopher-s-Stone-promoshoot-2001-anichu90-17189304-639-877

Het verhaal is niet realistisch, maar het is wel spannend en vlot geschreven. Als Harry bang is dan merkt Ron op dat hij er wat vreemd uitziet, maar verder worden zijn gevoelens niet uitgebreid beschreven. Hij verslaat dapper een enge trol. Ik vond het ook erg eng dat de kinderen voor straf ’s nachts het bos in worden gestuurd om de moord op een eenhoorn op te lossen. Er zitten soms wel morele lessen in, zoals bij de spiegel waarin Harry z’n ouders kan zien. Professor Dumbledore vertelt hem dat iedereen in die spiegel zichzelf ziet met zijn diepste wensen, maar dat je beter in het hier en nu kunt leven in plaats van veel te dromen.

Alles bij elkaar vond ik het leuk om dit beroemde boek te lezen, maar ik vraag me af of dit echt geschikt is voor kinderen, want sommige scènes zijn toch wel erg griezelig.

Heb jij weleens een boek over Harry Potter gelezen en wat vond je ervan?

9 gedachtes over “Harry Potter and the philosopher’s stone – J.K. Rowling

 1. Ik heb ‘de eerste’ Harry Potter gelezen toen ik 12 was, en ik vond de eindscene toen wel eng. De eenhoorn vond ik vooral heel zielig. Maar het allermooist was die hele wereld met uilen en draaiende trappen en zwevende kaarsen en dat de juf in een kat verandert :)

  Like

 2. Het heeft inderdaad enge stukjes. Dus is het geschikt voor onder de 12, misschien niet.
  Haha.. ja, ik ben één van de bloggers die ziek was en voor de zoveelste keer HP las ;)
  Leuk om te lezen.

  Like

 3. Harry Potter boeken heb ik versleten, met de films ben ik halverwege opgehouden. Maar ik heb heerlijke herinneringen aan het boek!

  Like

 4. Ja hoor, ik leerde ze dankzij mijn nicht kennen toen ze net uitkwamen. Ondertussen heb ik ze al enkele keren herlezen en ik vind het jammer dat ik de laatste tijd niet meer aan herlezen toe kom, want eigenlijk zou ik dat met alle plezier nog eens willen doen. De boeken en films werden wel steeds wat donkerder. Op zich kan dat geen kwaad wanneer je als 12- jarige begint en dus met ieder nieuw boek meegroeit. Maar de latere boeken zou ik niet meteen door jonge kinderen laten lezen. Hetzelfde telt trouwens voor de films.

  Like

 5. Ik denk dat ik de eerste 3 boek van Harry Potter heb gelezen maar dat is al een aantal jaar geleden. Ik vond ze in ieder geval leuk om te lezen en wil ze graag eens opnieuw lezen.

  Like

 6. Ik heb de eerste HP gelezen toen ik 12 was en ik vond het niet eng. Zou het eigenlijk opnieuw moeten lezen, want de scène met de eenhoorn kan ik me niet herinneren… De eetmomenten vond ik als kind wel fantastisch!

  Like

 7. Heb ze allemaal verslonden! Eerst in het Engels en later in het Nederlands :-D En ze staan absoluut op mijn to-re-read-list!

  Like

 8. En… ga je nu de rest van de serie ook lezen?
  Ik ben ook zo iemand de boeken meerdere keren gelezen heeft. En ik ga ze vast ook nog wel eens herlezen :-).

  Like

 9. […] Lalagè heeft ook enkele boeken in het Engels gelezen. Nu was het een goed gelegenheid voor haar om Harry Potter voor het eerst te gaan lezen. En zij heeft ook MaddAddam van Margaret Atwood gelezen. Sandra van […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.