Mary – Anne Eekhout

De vierde roman van Anne Eekhout is gebaseerd op het leven van Mary Shelley, de schrijver van het bekende griezelverhaal Frankenstein. Ze bedacht dat verhaal tijdens de regenachtige zomer van 1816, waarover ik eerder al las in Frankissstein van Jeanette Winterson. Mary is met dichter Shelley en hun babyzoon in Zwitserland, vergezeld door Mary’s zus en twee vrienden die ook schrijven. De poëtische zinnen van Mary passen goed bij dit gezelschap.

Ze voelt hoe de armen van de slaap zich uitvouwen als vleugels, haar strak omwikkelen, beschut, niet akelig, en haar bewustzijn meenemen.

De scènes uit 1816 worden afgewisseld met hoofdstukken die zich in 1812 afspelen. Mary logeert een paar maanden bij een familie in Schotland, waar ze een innige vriendschap ontwikkelt met Isabella. Samen vragen ze zich af wat meneer Booth in zijn schild voert. Deze man van Isabella’s zus heeft een bierbrouwerij, waar hij ook experimenten uitvoert. Tegelijkertijd waarschuwt meneer Booth Mary dat ze niet te innig met Isabella moet worden.

Mary en Isabella zien een monster, tot twee keer toe. Werkelijkheid en fantasie lijken door elkaar te lopen. Mary begint te twijfelen aan haar herinneringen. Tegen het einde droomt ze dat ze iets heeft gedroomd. Daar zie ik een verwijzing in naar Op een nacht, de briljante tweede roman van Anne Eekhout.

Alle kinderen geloven in heksen. In geesten, in de duivel. Misschien dat we toen we ouder werden zijn gaan denken dat het niet waar was omdat we niet meer durfden geloven dat het waar was. Maar misschien hebben de kinderen gelijk, zien zij de wereld zoals hij is, voordat de pragmatische ernst van de volwassenheid er een doek overheen legt. Zien zij als enige de complete wereld, waarin alle dingen bestaan, alles waarin je kunt geloven.

Monsters worden symbool voor de angsten die in ieder van ons leven. De filosofische gedachtes daarover zijn prachtig. Helaas vind ik Mary niet zo meeslepend als Annes eerdere boeken. Ik mis de spanning, ondanks de kenmerkende beklemmende sfeer. Het kost me elke keer wat moeite om het boek weer op te pakken. Ik had gewild dat ik weer een lyrische bespreking kon schrijven, maar dat gaat me nu niet lukken. Wel ben ik geïnspireerd om eindelijk het verhaal over Frankenstein te lezen. Daarover binnenkort meer.

Een gedachte over “Mary – Anne Eekhout

  1. […] Shelley kwam ik tegen in romans van Jeanette Winterson en Anne Eekhout. Daarom wilde ik graag Mary’s beroemde boek Frankenstein lezen, dat voor het eerst werd […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.