Lalagè las in 2019

In 2019 hebben boeken mijn kijk op de wereld veranderd, zowel in het groot als in het klein. Via non-fictie maakte ik kennis met andere wereldvisies en mensbeelden. Hans Rosling laat in Feitenkennis zien dat armen niet allemaal even arm zijn. Cathelijne Esser geeft in De eenvoud van aandacht manieren om met een nieuwe blik naar alles om je heen te kijken, waardoor ook je gedrag verandert.

Door literatuur te lezen, weet je dat andere mensen net zo met het leven kunnen worstelen. Onze diepste gedachten en gevoelens laten we vaak niet aan elkaar zien, maar door boeken weet ik dat we op elkaar lijken, ook al leven we in verschillende tijden of bubbels, of hebben we een andere leeftijd, huidskleur, sociaal-economische status of ziekte. Dat levert herkenning en troost op.

Via Honderd uur nacht van Anna Woltz en Nicolas en de verdwijning van de wereld van Anne Eekhout kan je in de huid van wijze kinderen kruipen. Dankzij Papegaai vloog over de IJssel van Kader Abdolah begrijp ik waarom buitenlandse mannen vaak een muts dragen. Bregje Hofstede laat in Drift zien hoe diep liefdesverdriet kan gaan, waarbij haar prachtige schrijfstijl helemaal tot bloei komt. Jeanette Winterson geeft in Frankissstein een kijkje in de toekomst vol kunstmatige intelligentie, maar wie wil eeuwig leven?

Ik reisde naar andere landen en tijden, waar vreselijke oorlogen woeden. Gaël Faye beschrijft in Klein land hoe zijn jeugd in Burundi hierdoor werd getekend. Andere boeken gaan over een heel andere aarde, zoals de fantasy-serie The broken Earth van N.K. Jemisin. Of is dit de verre toekomst? Wie ziek is lijkt soms ook in een andere wereld te leven, zoals Hanna Bervoets zo treffend beschrijft in Welkom in het rijk der zieken. In mijn nieuwe lievelingsboek The salt path van Raynor Winn wordt te voet gereisd, zoals ik zelf ook veel deed dit jaar. 

Boeken verrijken je leven, je wereldbeeld, je empathisch vermogen en ze geven vooral veel leesplezier. Dat wens ik jullie ook allemaal weer toe in het komende jaar!

5 gedachtes over “Lalagè las in 2019

 1. Boeken verrijken je leven, daar heb je helemaal gelijk in! Ze laten je kennis maken met zoveel dat anders buiten je blikveld blijft, zo waardevol. Ik wens jou een heel goed 2020 met heel veel mooie boeken en leuke blogs en fijne wandelingen!

  Groetjes,

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een geweldig gevarieerd pallet aan boeken heb je dit jaar gelezen. En heel mooi wat je schrijft over de troost die je in boeken kunt vinden omdat we allemaal mensen zijn en meer op elkaar lijken dan we misschien wel denken.
  Ik wens je een verrassend prikkelend 2020 boekenjaar toe.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ah, mooi dat boeken zoveel met je kunnen doen. Heel herkenbaar. Voordat ik begon te lezen bedacht ik me al dat het ‘Zoutpad’ vast genoemd zou worden.
  Ik wens je voor 2020 weer heel veel leesplezier en dank je wel voor al je fijne tips in het afgelopen jaar.
  Ik verheug me al op meer samen-leesprojectjes. :-)

  Geliked door 1 persoon

 4. Mooi geschreven. Herkenbaar bij de boeken die ik dit jaar ook heb gelezen. Bedankt voor alle boekentips die jij deelt

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat een mooi overzicht 😃. Ik vond De eenvoud van aandacht ook zeer de moeite waard. Dank voor je tips. Een fijne jaarwisseling en een verrassend 2020 vol boeken en wandelingen toegewenst!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.