Drift – Bregje Hofstede

Bregje en Luc zijn elkaars grote liefde. Sinds de middelbare school zijn ze al samen. Maar twee jaar na hun prachtige bruiloft vertrekt Bregje, met in haar rugzak een hele stapel dagboeken. In Drift vertelt ze over de veertig dagen die volgen, waarin ze aan de hand van haar dagboeken terugdenkt aan de jaren ervoor. Wat ging er mis? Vanaf wanneer kon ze het zien aankomen?

In haar dagboeken wil Bregje alles vastleggen, om het niet te vergeten en de liefde vast te houden. Herinneringen zijn immers vaak onbetrouwbaar. Maar ook een dagboek werkt selectief.

Meer dan een dagboek was dit schrift een psalmenboek, de notities dagelijkse weesgegroetjes aan onze liefde. Ik genoot ervan in deze ideale wereld rond te zweven. Eindelijk was er weer iets magisch. Eindelijk een groot verhaal om in te geloven.

Luc en Bregje zijn zo gek op elkaar dat ze enorm hun best doen. Zij loopt op haar tenen om aan zijn verwachtingen te voldoen.

Luc probeerde me te vertellen dat ik bijzonder ben en lief, maar ik zei: Soms ben ik bang dat je niet goed weet wie ik ben. Ik ben leuk om te zien en slim maar eigenlijk ben ik geen leuk mens – alleen ben ik de enige die dat weet, omdat ik de enige ben die in mijn hoofd kan kijken. IK DOE MAAR ALSOF.

Luc is jaloers aangelegd en wil steeds bevestiging. Die jaloezie gaat niet alleen over andere mannen, maar ook het schrijven moet het ontgelden. Bregjes dagboeken zijn verboden terrein voor hem en dat maakt hem nieuwsgierig. Maar in haar debuutroman blijft hij steken na dertig bladzijden en dat steekt haar. Fragmenten van dit boek, De welp, zijn opgenomen in Drift. Ik vind ze boeiend om te lezen, in tegenstelling tot de essays die Bregje Hofstede in haar eerste roman door de hoofdpersoon liet schrijven.

De dagen nadat Bregje bij Luc is weggegaan zijn verwarrend. Ze probeert te ontdekken wat er nog van haar overblijft zonder hem. Maar ze is vooral opgelucht dat ze zichzelf mag zijn, wie dat ook is. Het lijkt of ze met dit boek nog dichter bij zichzelf is gekomen, ook al wordt haar tweede boek De herontdekking van het lichaam onder de non-fictie geschaard. Uiteindelijk weet je nooit wat verzonnen is en wat gebaseerd is op echte gebeurtenissen. Dat maakt ook niets uit, als je tijdens het lezen maar kunt geloven dat het zo is gegaan. In elk geval heeft deze liefdesgeschiedenis een hartverscheurend mooi verhaal opgeleverd. 

Op zaterdag 21 september treedt Bregje Hofstede op bij de Nacht van de Literatuur in Amersfoort.

Lees ook wat Hella en Anieke over dit boek schreven.

5 gedachtes over “Drift – Bregje Hofstede

 1. Met het citaat ‘meer dan een dagboek was dit schrift een psalmenboek’, maak jij mij toch weer nieuwsgierig naar Drift. Ik had de roman op mijn nog te lezen lijst ivm de nominatie van de libris literatuuprijs, maar nu het circus weer voorbij is, verdwijnt hij een beetje uit mijn zicht, dat komt ook omdat ik de cover er absoluut niet aantrekkelijk vind uit zien.

  Like

  • Het verraste mij ook! De voorkant is afstotelijk, daar schreef Anieke al over. Maar ik had een paar positieve reacties gelezen en vanwege de Nacht van de Literatuur besloot ik me er toch aan te wagen. Ze is enorm gegroeid als schrijver, vind ik en vindt zijzelf vooral.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik had gemist dat dit boek genomineerd is. Wat mij betreft terecht. Ik vond het een verfrissend boek en die verschillende invalshoeken (het nu, dagboek en boek) vallen plezierig in elkaar zonder al te veel gemaakt aan te doen.
  De illustratie op de voorkant heeft me wel een tijdje bezig gehouden omdat het me zo ongelooflijk afstoot. Heb jij het op papier gelezen of digitaal? Dat maakt vast uit voor de boekomslagervaring.

  Like

 3. […] Kader Abdolah begrijp ik waarom buitenlandse mannen vaak een muts dragen. Bregje Hofstede laat in Drift zien hoe diep liefdesverdriet kan gaan, waarbij haar prachtige schrijfstijl helemaal tot bloei […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.