De thuiswacht – Dola de Jong

Bea heeft weinig herinneringen aan haar jeugd. Maar de tijd dat ze met Erica omging kan ze zich nog haarscherp herinneren. Zij was toen tegen de dertig en Erica net 21 jaar. Ze zijn allebei alleenstaande werkende vrouwen, maar ze verdienen niet veel en daarom besluiten ze al snel om een flat te delen. Die is aan de Prinsengracht. Blijkbaar konden gewone mensen daar in 1938 nog wonen; nu zal het onbetaalbaar zijn. Of zou het juist door een hoge huur komen dat ze verder weinig te besteden hebben?

Het wordt een bijzondere vriendschap. Bea en Erica verschillen enorm en misschien verklaart dat de aantrekkingskracht. Erica is impulsief en slordig; Bea neemt het huishouden op zich. Af en toe gaat ze mee in de plannen van Erica, soms tegen wil en dank. Bea ontkent haar geaardheid lange tijd en heeft relaties met mannen. De jongere Erica heeft ook geworsteld met haar ‘verkeerd-zijn’, maar stort zich in de ene na de andere verliefdheid. De overeenkomst tussen de twee is dat ze weinig contact met familie hebben. Ze stoten elkaar af en trekken elkaar dan weer aan. De thuiswacht werd in eerste instantie afgewezen door uitgevers, omdat lesbische liefde toen nog als ziekte werd gezien. Maar in 1954 kwam het toch uit in Nederland en later in de VS. Veel vrouwen herkenden zich erin en er kwamen stapels brieven voor de schrijver.

Dola de Jong beschrijft het prachtig en analyserend vanuit het perspectief van de oudere Bea die terugkijkt op die turbulente tijd in haar leven, vlak voor en tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog. Maar wat zich op het grote wereldtoneel afspeelt, komt bijna niet binnen bij Bea. Ze wordt in beslag genomen door haar eigen besognes, die met name door Erica worden veroorzaakt. Maar later doet Bea alles om te zorgen dat de half-joodse Erica naar het buitenland vlucht. Dit geeft het einde van het boek een andere sfeer.

Het valt me op dat het taalgebruik veel minder oud aanvoelt dan bijvoorbeeld bij Ina Boudier-Bakker dertig jaar eerder. Het leest vlotter, maar wel met mooie woorden die je in boeken van nu niet vaak meer tegenkomt. Het is een dun boek, maar er zit toch veel in. Ik vind het bijvoorbeeld boeiend om te lezen hoe collega’s met elkaar omgaan en hoe de baas op een voetstuk staat. Bij de beschrijving van een feestje zie ik helemaal voor me hoe de mensen in die kleine kamer zitten, drinkend, rokend en pratend. Ik ben dankbaar dat uitgeverij Cossee dit soort prachtige boeken opnieuw uitgeeft!

Ik las dit boek tegelijk met Karin, die er vandaag ook over blogt. Lees ook wat Jannie er eerder over schreef. Wil je ook een keer samen bloggen over een boek, bijvoorbeeld omdat je een beetje tegen die ene klassieker opziet? Laat het me gerust weten!

5 gedachtes over “De thuiswacht – Dola de Jong

 1. Heb jij De thuiskomst van Enquist of Pier en Oceen van Oek de Jong al gelezen? Die wil ik echt nog een keer lezen, maar op de een of andere manier kom ik er niet aan toe. Ik weet niet of je deze onder de klassiekers schaart, maar ach..

  Like

  • ‘De thuiskomst’ is heel mooi! ‘Pier en oceaan’ heb ik als e-book, misschien wel leuk om die een keer samen te lezen :-) Mijn moeder heeft die aangeraden, dus dan is het vast niet slecht.

   Like

 2. Voor mij was dit boek een aangename ontdekking. Een bijzonder verhaal dat de tijdsgeest mooi in beeld brengt. En net als jij was ik gecharmeerd door de mooie taal.
  (PS Er lijkt een stukje tekst te ontbreken aan het begin van de derde paragraaf van dit bericht.)

  Geliked door 1 persoon

 3. […] de akker is de wereld – Dola de Jong (1947) wel gelezen, maar De thuiswacht sprak me meer […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.