Keizerlijk geel – Lucas Zandberg

Terwijl het grote Britse rijk in de negentiende eeuw werd geregeerd door koningin Victoria, stond het eveneens enorme China ook onder het bewind van een vrouw: Cixi. Lucas Zandberg is voor zijn nieuwste historische roman Keizerlijk geel in de huid van deze dame gekropen. Dat viel nog niet mee, want De Verboden Stad heet niet voor niets zo. Toch heeft hij zo veel mogelijk onderzoek gedaan naar de politieke situatie van die tijd, wat in combinatie met zijn fantasie een spannend verhaal heeft opgeleverd.

Cixi is de dochter van een hoge ambtenaar. Ze wordt door de moeder van de keizer uitgekozen als één van zijn concubines, van de laagste rang. Dat betekent dat ze afscheid neemt van haar familie. Ze krijgt een eigen kamer met een eigen eunuch in de Verboden Stad. Deze gecastreerde man wordt haar beste vriend, wat later nog problemen zal opleveren. De keizer heeft een hele harem met vrouwen en de kans is klein dat Cixi wordt ontboden om de nacht met hem door te brengen, maar dat gebeurt toch, doordat zijn favoriete vrouw in verwachting is. Zij baart echter een meisje en Cixi krijgt een zoon, die dus troonopvolger wordt.

Als de keizer overlijdt, wordt Cixi aangesteld als regentes. Dat maakt haar heerser over vierhonderd miljoen onderdanen, waarvan ze overigens vrijwel niets weet. Ze leeft in haar paleis en komt nooit buiten. In die tijd was het ongebruikelijk dat leden van de koninklijke familie zich in het openbaar lieten zien. Het was immers niet de bedoeling dat men kon zien dat ze ook maar gewone mensen waren en al helemaal niet dat hun zwakheden bekend werden. Die had de zoon van Cixi zeker en ze twijfelt of hij wel geschikt is voor het ambt van keizer. Als keizerin-weduwe probeert ze zo lang mogelijk de touwtjes in handen te houden, waarbij ze zelf ook cruciale inschattingsfouten maakt.

Politiek is niet mijn favoriete onderwerp, maar dit is allesbehalve saai. Lucas Zandberg heeft juist de interessante passages van Cixi’s leven eruit gepikt. Het keizerrijk ligt veelvuldig onder vuur en het is nog maar de vraag of Cixi en haar familie de macht kunnen behouden. Op de achterkant van het boek wordt daar al wat over verklapt en ik weet ook dat de laatste keizer Puyi later leefde dan Cixi’s zoon, maar ook dan is er nog genoeg nieuws te leren over deze geheimzinnige familie. Het maakt me extra nieuwsgierig naar de biografie over keizerin Cixi van Jung Chang (waarvan ik als tiener Wilde zwanen las, wat heel veel indruk maakte). Maar ook de andere historische romans van Lucas Zandberg staan inmiddels op mijn lijstje, waarin hij naar andere landen en tijden afreist. Ik heb er geen problemen mee dat de verhalen geromantiseerd zijn, want ik word toch niet gehinderd door historische vakkennis. Mijn indruk is dat deze schrijver heel degelijk vooronderzoek doet voor zijn historische vertellingen en daar heb ik veel respect voor. Het levert in elk geval inspiratie tot geweldige verhalen op. 

Met dank aan uitgeverij De Arbeiderspers voor het recensie-exemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.