Haaientanden & Honderd uur nacht – Anna Woltz

Dit jaar schreef Anna Woltz het kinderboekenweekgeschenk: een mooie gelegenheid om kennis te maken met haar werk. In Haaientanden besluit de elfjarige Atlanta om een heel eind te gaan fietsen. Haar moeder is behandeld voor kanker en binnenkort komt er een belangrijke uitslag. Terwijl haar ouders op de bank zitten te wachten, wil Atlanta iets dóen. Haar plan is om helemaal rond het IJsselmeer te fietsen in anderhalve dag. Ze heeft zich goed voorbereid door eten mee te nemen. Als ze elke twee uur tien minuten pauze houdt, moet het lukken. Al snel komt ze Finley tegen, een jongen die ze iets ouder inschat dan ze zelf is. Hij wil met haar mee, terwijl ze elkaar helemaal niet kennen.

Het wordt een enorm avontuur en ik vind het heerlijk om te lezen. Er zijn leuke tekeningetjes bij van Maartje Kuiper. De schrijfstijl is helder met af en toe een mooie metafoor. Het verhaal voelt realistisch aan, doordat Atlanta’s onzekerheid goed wordt beschreven. Ik wil meer en besluit nog een boek van Anna Woltz te lezen.

Ook in Honderd uur nacht loopt een tiener weg van haar ouders, in een impulsieve bui, maar wel goed voorbereid. Emilia is veertien als haar vader heel negatief in het nieuws komt. Als schooldirecteur heeft hij allerlei verliefde sms’jes gestuurd naar een leerling van zeventien. Daardoor verliest hij zijn baan. Emilia schaamt zich helemaal kapot vanwege alle geruchten op het internet. Daarom besluit ze om naar New York te vliegen. Ze heeft ook al een appartement gehuurd via internet, maar dat blijkt oplichterij te zijn. En dan staat ze ineens moederziel alleen in die grote stad. Gelukkig komt ook Emilia een jongen tegen die haar wil helpen.

Emilia heeft last van smetvrees. Dat geeft allerlei problemen, helemaal als de orkaan Sandy over de stad raast en de tieners zonder elektriciteit en stromend water komen te zitten. Maar ze weten zich toch te redden met elkaar. Het verhaal lijkt me precies spannend genoeg voor jonge tieners. De personages worden kleurrijk beschreven, met veel humor. Maar ze bespreken ook wat er echt toe doet in het leven. Wat een geweldige verhalen. Ik heb er weer een lievelingsschrijver bij!

Lees ook wat Anneke, Luna en Teunis over ‘Haaientanden’ schreven en wat Emmy van ‘Honderd uur nacht’ vond.

3 gedachtes over “Haaientanden & Honderd uur nacht – Anna Woltz

  1. Wat leuk om eens een ander genre boek door jou besproken te zien worden!

    Geliked door 1 persoon

  2. […] Honderd uur nacht van Anna Woltz en Nicolas en de verdwijning van de wereld van Anne Eekhout kan je in de huid van […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.