De bibliotheek van Gouda

Vorig jaar was ik in Gouda en daar ging ik ook even naar de bieb, want die is gevestigd in een oude chocoladefabriek. Daar had ik natuurlijk allerlei beelden bij (denk aan Willy Wonka) en ik was wel een beetje teleurgesteld toen bleek dat van die fabriek amper meer iets te zien was. Daarom had ik geen zin om er een blog over te maken. Maar laatst keek ik de foto’s nog eens terug en er waren best wel interessante dingen te zien, zoals een heuse ouderwetse drukkerij, dus met een beetje vertraging is hier alsnog een artikel over deze bibliotheek.

Bij binnenkomst stap ik een gezellig vol café binnen. Vanwege de privacy van de koffiedrinkende mensen laat ik daar geen foto van zien.

De buizen hieronder zijn zo ongeveer het enige dat nog aan de oude fabriek doet denken, samen met tekeningen en gedichten op de vloer.

Verder is op de begane grond de jeugdafdeling.

Een grote houten trap leidt naar boven.

Daar zijn de boeken voor volwassenen.

Het streekarchief is hier ook gevestigd.

Je kunt hier lekker rustig lezen.

In een hoekje staan een paar prachtige oude typmachines.

Weet iemand wat dit voor apparaat is? Ik vermoed dat je er microfiches mee kunt lezen. Er staat een kast met heel veel laatjes in de buurt.

De drukkerswerkplaats is indrukwekkend met die grote machines en al die lettertjes. Hier wordt het ambachtelijke drukkersvak nog altijd beoefend. Hoe leuk is dat!

Wat eerst een teleurstelling leek te worden, leverde toch bijzondere plaatjes op.

4 gedachtes over “De bibliotheek van Gouda

 1. Dat apparaat is inderdaad een microfichelezer. We hadden op mijn vorige werk ook zo’n ding. Nooit gebruikt

  Geliked door 1 persoon

 2. Die typemachines vind ik ook zeer intrigerend. Wij klagen dan over RSI met onze soepele toetsenborden maar kun je je voorstellen hoe dat is geweest voor mensen (voornamelijk vrouwen) die op deze zware machines uren hebben zitten typen.

  Like

  • Daar heb ik nou nog nooit over nagedacht, maar je hebt gelijk! Dat moet een enorme belasting zijn geweest. Overigens denk ik dat rsi sterk samenhangt met stress, dat is ook mijn eigen ervaring. Ontspannen mensen krijgen het niet.

   Like

  • Stien den Braber

   Dat viel nog wel mee hoor. Je moest sowieso wat zorgvuldiger werken, en dus wat langzamer, want fouten waren moeilijk te herstellen. De hele dag met een muis werken, vind ik eigenlijk belastender.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.