De geur van miljoenen – Merijn de Boer

In de bibliotheek lees ik de eerste bladzijde van De geur van miljoenen en ik weet dat ik beet heb, want mijn nieuwsgierigheid is meteen gewekt. Het verhaal gaat over een beste vriend van vroeger die in het buitenland woont en ineens een sms stuurt of de hoofdpersoon hem van Schiphol kan halen. Het contact tussen de mannen is verwaterd en deze ontmoeting wordt een teleurstelling, want de vriend is erg veranderd. Ook doet hij een onthulling die hun hele verleden in een ander daglicht laat staan. Merijn de Boer verstaat de kunst om in een paar zinnen al enorme spanning op te bouwen, dat is zo heerlijk om te lezen.

Meer van de verhalen in deze bundel gaan over ongemakkelijke situaties met oude bekenden. Eén daarvan is wel heel bijzonder, want het gaat over een man die zichzelf tegenkomt in de trein. Dit herken ik meteen van Belcampo, die een paar bladzijden verderop ook wordt genoemd. Maar eerst denkt de hoofdpersoon nog aan de dubbelgangerverhalen van Dostojevski en van Robbert Welagen, waarbij hij zich afvraagt in hoeverre zijn ervaring daarop zal lijken. Alleen het slot begrijp ik niet, maar misschien zou ik daarvoor Welagen moeten lezen. Voor literatuurliefhebbers valt er nog meer te herkennen. Er zijn in elk geval expliciete verwijzingen naar Gogol, Vestdijk en Proust.

Het verhaal over een man met een oversekste schoonvader bevalt me niet. Helaas komt hetzelfde koppel later in het boek terug. Het zal wel mannenhumor zijn die ik niet leuk vind. Gelukkig komt er daarna weer een sterk verhaal met een beetje luguber einde. Tot slot is er een aardig verhaal over een bankier die terugdenkt aan een merkwaardige vriend van vroeger. Kortom, deze bundel is een boeiende kennismaking met een schrijver waar ik vast nog eens wat van ga lezen.

Lees ook wat Just, Jeanine en Leesdame over dit boek schreven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.