Americanah – Chimamanda Ngozi Adichie

Op mijn leesreis om de wereld is het wel weer eens tijd om naar Afrika te gaan en daarom kies ik voor Americanah. Ho, dat klinkt niet helemaal logisch. Maar ik weet tevoren niet hoeveel van het boek zich in Amerika afspeelt en hoeveel in Nigeria, het geboorteland van de Chimamanda Ngozi Adichie. Wel weet ik dat het boek hoog scoort op Goodreads en bij collega-bloggers en dat geeft de doorslag; ik koop het e-book van bijna 600 bladzijden.

Ifemelu zit bij de kapper om haar haar te laten vlechten. Binnenkort zal ze terugverhuizen naar Nigeria, na dertien jaar Amerika. Terwijl ze bij de kapper zit (dit komt steeds terug) komen er lange flashbacks op haar leven. Ifemelu groeide op als enig kind bij haar ouders, maar er kwam genoeg familie over de vloer, zoals haar tante Uju. Op de middelbare school krijgt ze verkering met Obinze en de twee lijken voor elkaar gemaakt. Ook op de universiteit blijven ze samen. Maar er zijn veel stakingen en Ifemelu krijgt het voor elkaar om in Amerika te kunnen gaan studeren. Naar het buitenland gaan is voor veel van haar leeftijdsgenoten de ultieme droom. Niet dat ze het slecht hebben in Nigeria: er is geen oorlog en ze hebben genoeg te eten. Maar het leven lijkt er zo vast te liggen. In het buitenland liggen alle mogelijkheden nog open.

Ifemelu is dus niet de eerste die naar Amerika gaat. Haar tante Uju woont er al en een vriendin vangt haar op. De eerste tijd is niet makkelijk, want Ifemelu heeft nog geen Greencard en het lukt haar maar niet om een baantje te vinden. Bovendien merkt ze in Amerika op dat ze zwart is. Op een gegeven moment begint ze een blog over zwart zijn in Amerika. Dat wordt een enorm succes. Een aantal blogartikelen staat in het boek en ook op mij maakt het indruk. Als niet-blanke word je continu geconfronteerd met je andere huidskleur. Ik denk dat dit in Amerika nog een tikje erger is dan in Europa, maar ook hier speelt het een enorme rol, of we dat nu willen of niet. Ik denk terug aan de documentaire ‘Wit is ook een kleur’ van Sunny Bergman. Mocht je die nog niet gezien hebben, ga het dan alsjeblieft bekijken! En lees daarna dit boek…

Het verhaal van Ifemelu wordt afgewisseld met het leven van haar jeugdliefde Obinze. Het contact tussen hen is verwaterd, maar ze blijven altijd aan elkaar denken. Obinze woont een paar jaar lang in Engeland. Aan het begin van het boek wordt al verteld dat Obinze getrouwd is en een dochtertje heeft. De hamvraag is natuurlijk: gaan ze elkaar weer ontmoeten als Ifemelu terug is in Nigeria? Dat wordt pas helemaal op het einde duidelijk en het blijft spannend tot de laatste regel hoe het af zal lopen.

Dit dikke boek blijft me steeds boeien. Het is een erg goede roman, met knap vervlochten verhaallijnen, boordevol eye-openers voor wie wit is en waarschijnlijk herkenbare situaties voor mensen met een kleurtje.

Lees ook wat Theetante, Anna en Heldinne over dit boek schreven. 

3 gedachtes over “Americanah – Chimamanda Ngozi Adichie

  1. Bedankt voor je recensie. Dit lijkt mij echt wel een goed boek.

    Geliked door 1 persoon

  2. […] vandaan komt. Met een bruine huid heb je nog steeds minder kansen in Amerika, zoals je ook in Americanah kunt lezen. Daarom moeten verhalen zoals The underground railroad verteld blijven […]

    Like

  3. […] prettig in de vertaling van Dirk-Jan Arensman. Maar het verhaal spreekt me veel minder aan dan Americanah, waarin een Nigeriaans meisje naar Amerika verhuist. Ik zal doorgaan met af en toe een boek van een […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.