Wat ik nog graag wil lezen

Een paar jaar geleden maakte ik een blogartikel met boeken die ik erg graag wilde lezen. Inmiddels heb ik de meeste van deze titels in mijn handen gehad en daarom is het tijd voor een vervolg! De volgende twintig boeken moet ik echt eens lezen…

Klassiekers

 • Pride & prejudice – Jane Austen (eigenlijk te erg dat ik nog nooit iets van haar heb gelezen)
 • Oorlog met de salamanders – Karel Čapek (over salamanders die steeds meer op mensen gaan lijken en zo een bedreiging vormen)
 • Het verstoorde leven – Etty Hillesum (met haar gedachten tijdens de Tweede Wereldoorlog)
 • The haunting of hill house – Shirley Jackson (laatst zag ik een film over deze schrijver van horrorverhalen)
 • Terug tot Ina Damman – Simon Vestdijk (niet het eerste deel van een serie, maar je schijnt prima met deze te kunnen starten) wel uitgelezen, maar wat langdradig
 • De wereld van gisteren – Stefan Zweig (aangeraden door verschillende mensen)

Van schrijvers die ik bewonder

 • Salam Europa! – Kader Abdolah (één van mijn favoriete schrijvers)
 • How to stop time – Matt Haig (omdat The humans zo tof is)
 • Brood, zout, wijn – Vonne van der Meer (verhalenbundel) fijne verhalen, maar niet genoeg om over te bloggen
 • Dertien – David Mitchell (omdat ik onder de indruk was van The Bone Clocks) na 60 bladzijden gestopt: het is langdradig met veel namen van Engelse merken die ik niet ken en de vertaling is niet zo goed
 • Let op mijn woorden – Griet Op de Beeck (het tweede deel van een trilogie)
 • Geef mij een wonder – Alexis de Roode (het debuut van deze geweldige dichter)
 • De moeder van Nicolien – J.J. Voskuil (laatst gekocht bij de kringloop)
 • The daylight gate – Jeanette Winterson (over heksen in de Middeleeuwen) tot mijn verbazing ben ik hierin gestrand, vanwege te veel personages en de gruwelijke martelingen zijn vreselijk om over te lezen

Van schrijvers waar ik nodig eens wat van moet lezen

 • De meid – Marlies Allewijn (een historisch verhaal)
 • Wolfskwint – Bibi Dumon Tak (hierin speelt psychiatrie een rol)
 • Stadium IV – Sander Kollaard (stond al tijden op mijn lijstje, maar nu nog hoger omdat hij de Libris Literatuurprijs won) niet uitgelezen; de hoofdpersonen kunnen me niet boeien
 • De oude wegen – Robert MacFarlane (hij is bekend vanwege zijn mooie wandelboeken) na 70 bladzijden gestopt; het is me te droog
 • Jaag je ploeg over de botten van de doden – Olga Tokarczuk (uit Polen, winnaar van de Nobelprijs voor literatuur)
 • Verzameld werk – M. Vasalis (proza en poëzie) helemaal gelezen, hier staat veel moois in, maar jullie kennen Vasalis vast al, dus ik heb er geen blog over geschreven

Staat er een lievelingsboek van jou bij?

10 gedachtes over “Wat ik nog graag wil lezen

 1. Stien den Braber

  Ha Lalage! Mijn favoriet uit jouw rijtje is “De oude wegen” van McFarlane. Zijn andere boeken zijn trouwens ook geweldig. Van Pride & Prejdice weet ik eerlijk gezegd niet of ik het gelezen heb. Ik heb een paar films gezien die gebaseerd zijn op het boek. Dus misschien denk ik nu dat ik het boek gelezen heb;) Vasalis is natuurlijk altijd mooi.
  De wereld van gisteren van Stefan Zweig wil ik ook lezen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik moet bekennen dat ik deze boeken ook nog nooit gelezen heb ( nee, Austen dus ook niet, zou ik ook eens moeten doen… ). Van Vestdijk wist ik niet eens dat dit boek uit een serie komt ? Er staan wel een paar schrijvers tussen die ik graag lees; Winterson, Van der Meer, Abdolah, en waarvan ik dus wel andere boeken heb gelezen. Ik ben erg benieuwd naar je leeservaringen, vooral van de klassiekers ! Zelf heb ik hier “Van de koele meeren des doods” al leesklaar liggen, maar vind steeds, dat het daar nu nog wat te somber voor is…

  Like

 3. Pride en Prejudice herlees ik iedere paar jaar wel eens. Vestdijk (Ina Damman),Het eeuwige leven, Let op mijn woorden, De meid, ik vond ze allemaal mooi. Onlangs heb ik de hele serie van Het bureau van Voskuil tweedehands bij elkaar gespaard, omdat ik dat zo’n geweldige serie vind (ooit via de bieb gelezen), dus als je De moeder van Nicolien wat vindt, dan heb je nog een mooie serie in het verschiet ;)

  Geliked door 1 persoon

 4. Een van mijn favoriete gedichten is van Vasalis. De Idioot in het Bad. Geschreven in 1944, en met een (voor die tijd) enorm begrip en inzicht voor de psyche van de ‘idioot’.

  Like

 5. Ja, De Moeder van Nicolien van Voskuil en Het verstoorde leven van Etty Hillesum. Ik vermoed dat je ze beide kunt waarderen. Van Vasalis las ik wel eens wat, mooi. Maar ik houd toch meer van Kopland.

  Geliked door 1 persoon

 6. De moeder van Nicolien vond ik prachtig, net als Brood, zout, wijn van Vonne van der Meer. Pride en prejudice vond ik ook leuk!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.