Mijn lange leeslijst #50books

Zoals elke lezer heb ik een lijst met boeken die ik nog wil lezen. Inmiddels is dat bij mij een beetje uit de hand gelopen; er staan namelijk honderden boeken op… Ik beschouw het nu meer als een bibliotheek dan dat ik de illusie heb dat ik al die boeken ooit ga lezen. Martha vraagt deze week in het kader van 50books:

Welke titels staan er op je nog te lezen lijst?

Daarom wil ik je vandaag laten zien hoe die lijst er bij mij uitziet en ik zal ook een paar titels noemen van boeken die ‘hoog’ op de lijst staan. Ik begon in 2008 met het bijhouden van mijn gelezen en te lezen boeken in Excel. Dat ziet er zo uit:

In de lijst houd ik de volgende zaken bij:

 • categorie (Nederlands, Engels, vertaald, non-fictie, poëzie)
 • schrijver
 • titel
 • oorspronkelijke titel
 • vertaler
 • oorspronkelijke taal
 • waar ik de titel van ken (blogs, literaire prijzen)
 • publicatiejaar
 • jaar waarin ik het gelezen heb
 • of de bibliotheek het boek heeft
 • overige opmerkingen, zoals genre, land of een heel korte omschrijving

Bovenin staat een gedeelte waarin per jaar wordt geteld hoeveel boeken ik van elke categorie heb gelezen. Dit gebeurt met Excelformules, dus dit wordt automatisch bijgewerkt als ik een jaartal invul in de kolom ‘gelezen’. Je ziet dat er ook titels dikgedrukt of gekleurd zijn, dat zijn boeken die me extra aantrekken. Van die gekleurde titels maak ik hier een lijstje om de vraag van Martha te beantwoorden:

 • De naam van de roos – Umberto Eco (klasssieker over een monnik in de Middeleeuwen)
 • Lelieblank, scharlaken rood – Michel Faber (omdat The book of strange new things zo geweldig is)
 • De maan-zaak – Stuart Gibbs (dit lijkt me een superleuk kinderboek)
 • Eighty days: Nellie Bly and Elizabeth Bisland’s History-Making Race Around the World – Matthew Goodman (omdat ik het mijn vader cadeau gaf maar ik het stiekem zelf ook wil lezen)
 • Vallende ouders – A.F.Th. van der Heijden (eerste deel van zijn beroemde serie)

 • Muidhond – Inge Schilperoord (deze heb ik uitgekozen voor mijn leesclub)
 • Oscar en oma Rozerood – Eric-Emmanuel Schmidt, omdat Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran zo schattig is inmiddels gelezen, leuk boekje!
 • Het parfum – Patrick Süskind (ben ik nu aan het lezen)
 • Anna Karenina – Lev Tolstoj (klassieker)
 • Doomsday book – Connie Willis (omdat Anna het aanraadt)
 • Het verborgen leven van bomen – Peter Wohlleben (omdat ik van bomen houd, ik ben er net in begonnen)

Gelukkig zit er geen enkele tijdsdruk op. Ik probeer vooral te genieten van al dit moois!

Als ik één van bovenstaande boeken inmiddels heb gelezen, kan je op de titel klikken naar het bijbehorende blogartikel!

26 gedachtes over “Mijn lange leeslijst #50books

 1. Ik herken het helemaal! Mijn te lezen lijst is ook uit zijn voegen gebarsten om het zo te zeggen. Ik houd mijn gelezen en te lezen bij op Goodreads en op mijn blog. Lezen moet vooral leuk blijven he.

  Geliked door 1 persoon

 2. Heb net de leesclub van Renate gelezen
  Een hilarisch boek
  Lijkt wel een beetje op een van mn leesclubs
  totaal verschillende mensen, met wisselende denkwijzen
  Ik leer daar echt goed te luisteren, en dan te herkauwen.
  En pas veel , veel later te reageren.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Lalagè, ik houd niet eens meer een lijst van nog te lezen boeken bij, het zijn er zo veel. Een aparte categorie vormt bij mij de lijst te herlezen. Dat zijn de boeken die tot mijn favoriete boeken behoren en waar ik nog geen bespreking van heb geschreven. In principe hoop ik al die boeken te herlezen de komende tien jaar, maar dat is nog zo’n 60.000 blz leesvoer, dus dan moet ik wel aardig wat lezen per jaar. Groetjes, Erik

  Geliked door 1 persoon

 4. Een mooie lijst heb je! The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, The Handmaid’s Tale en Fuzzie kan ik je van harte aanbevelen en ook Het Parfum en Anna Karenina vond ik erg mooi. Muidhond staat ook nog op mijn leeslijst.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ziet er een indrukwekkend schema uit! Leuk dat je bijhoudt waarvan je het boek kent. Dat vergeet ik vaak. Ik houd alles bij via Goodreads, ook al is die lijst nu deprimerend lang…

  Geliked door 1 persoon

  • Ik lees achteraf graag terug wat anderen erover schreven :) Deprimerend kan het lijken, maar ik probeer ’t maar als luiletterland te zien met zoveel heerlijks om nog te lezen ;)

   Like

 6. Mooie lijst! Hopelijk geniet je van Het Parfum.

  Like

 7. Stien den Braber

  Wat een systeem! Ziet er zeer professioneel uit. Ik schrijf af en toe wel eens een boek op, als ik er een mooie recensie over lees bv. Maar ik heb geen systeem. Soms zoek ik even terug op jouw blog;) Ik ben wel vorig jaar begonnen met een lijstje van gelezen boeken, omdat ik er toen naar streefde een boek per week te lezen. Wat overigens vorig jaar is gelukt, maar dit jaar niet. Ik zit nu op ongeveer een boek per 2 weken. Ik heb net Meester Mitrailette uit (voor mijn verjaardag gekregen). Kan ik je aanbevelen. Ben nu bezig in het nieuwste boek van Adriaan van Dis: In het buitengebied.

  Geliked door 1 persoon

 8. Vooral dat laatste: gelukkig zit er geen tijdsdruk op… Iets wat ik intussen ook heb geleerd: enkel lezen waar ik me goed bij voel. Ik schreef er onlangs een logje over: Boeken lezen en challenges. Wel indrukwekkend je lijst lijkt me. En Excel, een grote hulp hé voor dit soort lijstjes ;-).

  Like

 9. Wat ziet jouw overzicht er toch vernuftig uit! Hier kan je mooie draaitabelletjes op loslaten ;-) Ik houd alleen bij welke boeken ik ongelezen in de kast heb staan, de boeken die ik heel graag wil lezen schrijf ik op. Daar ben ik zo kritisch in dat daar niet veel in staat. Onder andere Harem van Giphart en De opwindvogelkronieken van Murakami.

  Like

 10. Mooi overzicht! Ik ben benieuwd wat je van Het parfum gaat vinden :-)

  Geliked door 1 persoon

 11. Hoe herkenbaar! Ik heb alles wat ik gelezen heb en al m’n ongelezen boeken in LibraryThing gezet, in 2005 mee begonnen. En sinds die tijd heb ik ook Excel sheets met wat ik wanneer las. Bijhouden wat ik ervan vond doe ik op m’n blog en heb ik ook een tijdje op LibraryThing gedaan. En verder nog overal lijstjes met boeken die ik ook nog allemaal wil lezen.
  Als ik 12 jaar geleden net zo handig was met databases als nu, was het ongetwijfeld een volledige database geworden, met daarnaast eentje voor recepten. Daar heb ik overal lijstjes van liggen…

  Wat je nog-te-lezen-lijst betreft: Oscar en Oma Rozerood is prachtig! Ook De naam van de roos en de Hitchhikers guide to the galaxy kan ik je aanraden

  Geliked door 1 persoon

 12. Mooie lijst. Ik telde laatst 50 boeken in de kast die écht moet lezen (naast de boeken die daarna een keer moeten ;-) Eco is erg goed. En met een vriend ben ik aan De tandeloze tijd begonnen. Binnenkort ga ik aan deel twee beginnen.

  Geliked door 1 persoon

 13. […] dan is de kans groot dat ik het echt ga lezen. In elk geval noteer ik alle tips in mijn lange leeslijst, zodat ik later nog weet wie het heeft aangeraden. De meeste tips komen van collega-boekbloggers. […]

  Like

 14. […] Daar sorteer ik niet zoveel, want ik leg alles liever vast in Excel. Hoe dat eruitziet kan je hier zien. Maar een fysieke boekenkast blijft fijn om naar te kijken en daarom blijf ik ook met papieren […]

  Like

 15. […] Dit boek werd aangeraden door een paar boekbloggers en daarom stond het een paar jaar geleden al op mijn lijstje en verwachtte ik er veel van. Het taalgebruik is af en toe poëtisch, maar niet op een manier die […]

  Like

 16. […] paar jaar geleden maakte ik een blogartikel met boeken die ik erg graag wilde lezen. Inmiddels heb ik de meeste van deze titels in mijn handen […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.