Zeven pogingen om een geliefde te wekken – Ineke Riem

Lioba woont in een dorpje op één van de Zuid-Hollandse eilanden. Daar valt ze erg op in haar zelfgemaakte jurken. Ze woont bij haar opa op de boerderij en werkt in een klein museum, maar ze droomt van een mode-opleiding. Ondanks haar creativiteit en originele ontwerpen wordt ze keer op keer afgewezen door de mode-academie. Verdrietig vlucht ze de natuur in. Een paar uur later wordt ze gevonden, diep in slaap.

Zeven pogingen om een geliefde te wekken

In elk hoofdstuk komt een andere dorpsbewoner aan het woord, zoals de bejaarde eigenares van het museumpje, de dame van de thuiszorg en de dorpsinbreker. Die laatste is bij zo ongeveer elk huis al weleens binnen geweest, maar hij neemt nooit iets mee. Hij is puur nieuwsgierig naar de levens van de mensen die hij in het dorp tegenkomt. De huisarts (die een bijzondere hobby heeft) weet niet wat Lioba mankeert en onderneemt verder geen actie, wat ik nogal onverantwoordelijk vind, maar het lijkt niet misplaatst in dit verhaal. Het dorp ligt op een eiland, maar het wordt hier als een op zichzelf staande gemeenschap gepresenteerd. Bij een eiland hoort water en jeugdvriend Ramses herinnert zich wat ze allemaal zien als Lioba en hij samen duiken in het Zeeuwse water.

Vorig jaar las ik de prachtige gedichten van Ineke Riem in haar bundel Alle zeeën zijn geduldig. Haar debuut Zeven pogingen om een geliefde te wekken is proza, maar op een zeer mooie, poëtische manier geschreven. Een aantal hoofdpersonen blijken van poëzie te houden en er komt een paar keer een gedicht in voor. Ik heb geprobeerd om dit boek niet te snel te lezen, maar rustig en genietend. Dat is niet makkelijk, want het leest vlot. Ik vind het helemaal terecht dat dit boek voor een aantal prijzen is genomineerd en er ook een paar heeft gewonnen.

Lioba’s wonderlijke slaap houdt de mensen bezig. Sommigen denken wel te weten hoe ze haar kunnen wekken. Het leidt tot wonderlijke gebeurtenissen. De dorpelingen hebben herkenbare eigenschappen, maar ieder die aan het woord komt heeft ook iets bijzonders. Hun aparte voornamen duiden daar ook op. Ze hebben allemaal hun geheime gedachten. Misschien dat alleen de inbreker een goed overzicht heeft… en de lezer van dit fijne boek.

Lees meer over dit boek in het blogartikel van Jannie, het interview dat Cathelijne hield met Ineke Riem en de bijzondere website van de schrijver zelf.

6 gedachtes over “Zeven pogingen om een geliefde te wekken – Ineke Riem

 1. Leuk dat je het ook gelezen hebt. Voor mij is het alweer even geleden, maar ik herinner me het nog goed, dat zegt genoeg. Een andere genomineerde van dat jaar was Hannah van Wieringen met De kermis van Gravezuid, een geslaagde verhalenbundel. Ook zij is dichter, won met Hier kijken we naar in 2015 de Debuutprijs van Het liegend konijn, zie haar website. Ook iets voor jou?

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik vond het ook een heel bijzonder boek, haast sprookjesachtig (wie weet de prinses te wekken). Vrij origineel en mooi geschreven, zeker de moeite waard inderdaad!

  Geliked door 1 persoon

 3. Dit lijkt mij wel een goed boek. Ik zet het bij op mijn te lezen lijst.

  Geliked door 1 persoon

 4. Oh wauw, dit wil ik zeker lezen! En ik ben nu al benieuwd naar de hobby van de dokter.

  Geliked door 1 persoon

 5. […] publiceerde Ineke Riem de roman Zeven pogingen om een geliefde te wekken, die ik nu zeker wil lezen. En het genre poëzie, dat houd ik er ook in. Wie weet er nog een […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.