De meisjes – Annet Schaap

Ziek op de bank luister ik de aflevering van de Grote Vriendelijke Podcast waarin Annet Schaap wordt geïnterviewd. Na haar fantastische debuut Lampje schreef ze De meisjes, waarin ze zeven sprookjes vertelt. Deze zijn losjes gebaseerd op klassiekers van Grimm en Perrault, zoals Roodkapje en Doornroosje. In de podcast leest Annet het kortste sprookje voor: dat van de kikker die tot prins gekust wil worden. Ik vind het geweldig om naar te luisteren en zoek daarom het luisterboek op in de online bibliotheek.

Eén van mijn favorieten, naast de kikker, is het verhaal van Roodkapje. Die wordt overigens niet zo genoemd. Het meisje gaat met boodschappen naar haar zieke oma, want haar moeder lukt het niet om een bestelling te plaatsen bij een online supermarkt. Het meisje neemt haar mobieltje mee om de weg te vinden. Ze wandelt langs een begraafplaats. Daarachter is een bos, waar een wolf woont in een gebied dat afgeschermd is door hekken. Het geweldige van dit verhaal is dat het perspectief afwisselend bij het meisje en bij de wolf ligt. Het is zo spannend!

Het verhaal van Hans en Grietje vind ik ook heel tof aangepast. Het gaat over twee zusjes, Haasje en Griet, waarvan de moeder is overleden en de vader bijna alleen maar op kantoor zit. Op een gegeven moment komt hij helemaal niet meer thuis. Uiteindelijk gaan ze hem zoeken, waarbij ze felroze koekjes gebruiken om hun weg te markeren. Ze belanden in een koekjeswinkel, waar ze door drie roze vrouwen worden verleid om … Ik moet ook niet te veel verklappen! In elk geval zijn de oorspronkelijke sprookjes goed te herkennen en toch zijn ze totaal anders.

Annet Schaap leest lekker vlot voor, wat helpt om je aandacht erbij te houden. Haar taalgebruik is verfijnd maar niet moeilijk, de dialogen zijn in gewone spreektaal en er zit veel humor in. Toch dwaal ik gemakkelijk af of doezel weg als ik op de bank lig te luisteren. Sommige stukjes luister ik wel vijf keer, omdat ik steeds terug moet spoelen (hoe noem je dat bij een app?) Dat is helemaal niet erg, want Annet leest zo leuk voor. Dit boek is een echte aanrader voor iedereen vanaf een jaar of tien.

Lees ook wat Jaap, Romi, Jannie, Leesdame over dit boek schreven en luister naar het interview met Annet Schaap bij de Grote Vriendelijke Podcast.

2 gedachtes over “De meisjes – Annet Schaap

  1. José Muylaert

    O, dit maakt wel héél nieuwsgierig ! Je luisterplezier spat ervan af !

    Geliked door 1 persoon

  2. […] De meisjes – Annet Schaap (B-boek) […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.