Gij nu – Griet Op de Beeck

Het boekenweekgeschenk werd door een heleboel mensen (vooral mannen) neergesabeld, maar mij deed het verlangen naar meer van Griet Op de Beeck. Haar eerste twee boeken bevielen me ook goed, dus ik besloot haar derde uit de bibliotheek te lenen. Gij nu bestaat uit vijftien korte verhalen van rond de twintig bladzijden, elk ingedeeld in vier of vijf hoofdstukjes. De eerste zin is vaak al genoeg om me nieuwsgierig te maken; zo heb ik het graag!

In elk verhaal doet de hoofdpersoon iets in een impuls, zonder er lang over na te denken of bij de consequenties stil te staan. Soms gebeuren er ongelukken, andere keren wordt juist iets voorkomen. Een enkele keer besluit de hoofdpersoon om niets te doen, terwijl dat niet de meest voor de hand liggende keuze is. Een ander motief is de dood, die in allerlei vormen een rol speelt.

Bijzonder vind ik het verhaal van Dennis, die op zijn verjaardag wordt opgebeld dat er een donorhart voor hem beschikbaar is. Hij en zijn familie hebben zo lang op dit telefoontje gewacht, maar het lukt hem niet om het te vertellen. Het verjaardagsfeestje vindt plaats zoals elk jaar en pas als het te laat is komen ze erachter dat het ziekenhuis heeft gebeld. Griet vertelt het op zo’n manier dat ik me helemaal kan inleven in Dennis, terwijl hij het om zich heen laat gebeuren en niet goed kan omgaan met het nieuws.

Het verhaal dat me het meest bijblijft is dat van Jessica, die een fiets voor haar negende verjaardag krijgt. Dolblij racet ze de straat uit. Als ze terugkomt, knalt ze tegen haar broer op die op zijn beurt tegen een auto smakt en als gevolg daarvan overlijdt. Hun alleenstaande moeder kan de dood van haar lievelingskind niet verkroppen. Ze komt amper meer haar bed uit. Jessica krijgt te horen dat Mario er door haar toedoen niet meer is. De sfeer in het gezin is niet te harden en uiteindelijk besluit ze om bij oma te gaan wonen. Het enige lastige aan dit verhaal is dat het in mijn hoofd door elkaar gaat lopen met Het smelt, dat ik tegelijkertijd aan het lezen ben. De ouders van de hoofdpersonen lijken een beetje op elkaar en daardoor vermengen de beelden die ik erbij maak. Daar heb ik zelden last van, maar nu weet ik bijna niet meer wie nou dronken was, of waren ze het allemaal? Dat het allebei Vlaamse verhalen zijn draagt hier nog aan bij. Over het algemeen probeer ik daarom boeken te kiezen die ver uit elkaar liggen om parallel te lezen, wat nu even niet was gelukt.

De verhalen spreken me stuk voor stuk aan. Mensen worden in al hun kwetsbaarheid neergezet. We weten dat Griet ook veel narigheid heeft meegemaakt in haar jeugd en dat zorgt ervoor dat ze perfect kan beschrijven hoe mensen in zulke situaties zich voelen, maar ook hoe ze zich eruit proberen te worstelen. Soms lukt het, soms niet. Vaak heeft een verhaal een open einde, maar ik vind het niet onbevredigend. Ik heb deze verhalen graag gelezen en het nieuwste boek van Griet staat op mijn lijstje. Ook dat kreeg wisselende reacties, zelfs van mensen die haar eerdere boeken wel konden waarderen. Maar dat was met Gij nu ook zo, dus ik ga het zeker proberen.

Lees ook wat Literasa, theetante, Tessa en Chantal (hoofdstuk12) over dit boek schreven.

12 gedachtes over “Gij nu – Griet Op de Beeck

 1. Goede bespreking en bedankt voor de link!

  Geliked door 1 persoon

 2. Raar he die controverse rond Griet, ik snap het niet helemaal. Mooie recensie! En sterkte nog met Het Smelt…

  Geliked door 1 persoon

 3. Je weet dat ik niet van de korte verhalen ben, maar Gij nu zou ik nog wel een kans willen geven.

  Like

 4. Ik ben sinds het Boekenweekgeschenk ook benieuwd naar meer. Maar het is er voorlopig nog niet van gekomen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Na het lezen van Hoe lees ik korte verhalen? durf ik dit boek wel weer mee te nemen uit de bibliotheek.

  Geliked door 1 persoon

 6. Bedankt voor de link! Ik vond dit ook een hele sterke verzameling korte verhalen. dat verhaal van Jessica is inderdaad blijven hangen: zo schrijnend en pijnlijk. Zo tekenend voor een leven ook. Ik denk er nog vaak aan.

  Geliked door 1 persoon

 7. Dit is het enige boek van Griet Op de Beeck dat ik nog niet gelezen heb, maar door deze recensie krijg ik er wel zin in :)

  Geliked door 1 persoon

 8. […] in het laatste deel, maar het had van mij wel een stuk korter gemogen. Griets derde boek van Gij nu bestaat uit vijftien korte verhalen die op een of andere manier met elkaar te maken hebben. Het zou […]

  Like

 9. Joke van Overbruggen

  Wat een negativiteit rondom Griet op de Beeck
  Ik voel de ene na de andere steek
  We schrijven niet allemaal zoals Herman Koch
  Zo is het toch

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.