Mijn favoriete verhalenbundels

Ik heb altijd van korte verhalen gehouden. Voor mijn eindexamen Nederlands las ik De schuiftrompet van C.C.S. Crone en Bevroren vuurwerk van Belcampo. Daar heb ik toen erg van genoten en daarom staan beide bundels nog in mijn boekenkast. Later heb ik nog meer verhalen van Belcampo gelezen en misschien komt het wel daardoor dat ik nooit een afkeer tegen verhalenbundels heb ontwikkeld, zoals ik weleens hoor bij andere boekenwurmen. Maar het tij lijkt te keren. De Biesheuvelprijs vraagt aandacht voor het korte verhaal, met een prijs bijeengespaard door crowfunding. En sommige lezers besluiten om zich over die aversie heen te zetten en het toch eens te proberen. Wil jij dat ook? Dan help ik je graag door mijn favoriete bundels met je te delen.

Gezellige verhalen – Marente de Moor In een paar zinnen zet deze schrijver een bepaalde sfeer neer. De meeste gaan over het dagelijks leven waarin dan iets bijzonders gebeurt. In een kort verhaal moet de spanning vrij vlot worden opgebouwd en dat lukt haar goed. Een terechte winnaar van de Biesheuvelprijs.

 

 

Hier wonen ook mensen – Rob van Essen Hier zitten een paar geniale verhalen tussen, zoals over het spinnenwebfietsen en over God die op bezoek komt bij de rasatheïst Richard Dawkins.

 

 

 

 

De pier stort in – Mark Haddon Bij elk verhaal ben ik even helemaal van de wereld. Ze zijn allemaal spannend en nemen vaak onverwachte wendingen. Een aantal verhalen gaan over avonturen: een expeditie in de jungle, overleven op een onbewoond eiland, een ruimtereis (jaaa!) en jongens die een pistool vinden en daarmee op stap gaan in het bos in de buurt.

 

 

 

X&Y – Franca Treur Heel korte verhaaltjes over relaties, met vaak een twist aan het einde. Ideaal voor tussendoor.

 

 

 

 

Alle verhalen – Rascha Peper Dikke bundel met al haar verhalen, die overlapt met Siciliaanse verhalen (dat wat beter verkrijgbaar is in de bibliotheken). Eén van de verhalen daarin gaat over een Middeleeuwse monnik, wat bijzonder is, omdat korte verhalen niet vaak in het verleden spelen.

12 gedachtes over “Mijn favoriete verhalenbundels

 1. Stien den Braber

  Korte verhalen zijn heerlijk om te lezen, vooral als je onderweg bent. Ze worden vaak gezien als gemankeerde romans. Maar juist in korte verhalen is het knap om een sfeer weer te geven in een beperkte ruimte. Bedankt voor je tips. Ik geef nog een aanvulling: Too much happiness van Alice Munroe.

  Like

 2. Ik schrijf er een aantal op, dank voor de tips! Ken je ‘De taal is een hond’ van A.L. Snijders, dat is een van mijn favoriete verhalenbundels?

  Like

 3. Hoi Barbara, twee van mijn favoriete Nederlandstalige schrijvers van korte verhalen (samen met Belcampo) zijn Maarten Biesheuvel en F.B. Hotz. Van beide schrijvers is het verzameld werk verschenen bij uitgeverij van Oorschot. Groetjes, Erik

  Geliked door 1 persoon

 4. Lastmens & andere verhalen van Elke Geurts is ook de moeite waard. Leuk dat je een lans breekt voor het korte verhaal. Zelf kan ik ook erg genieten van Biesheuvel.En van Maarten ’t Hart De moeder van Ikabod bv. Zie eventueel mijn blog ;-).

  Like

  • ‘De moeder van Ikabod’ staat nog in de kast! (Ik had al twee boeken van hem gelezen vorig jaar, dus ik was ’t Hart even zat…) Van Elke Geurts heb ik haar debuutverhalenbundel gelezen, maar haar blogstukjes vond ik sterker.

   Like

 5. krabbelt Marente de Moor in haar agenda

  Like

 6. Ik ben zo’n ‘ik lees eigenlijk nooit korte verhalen, want ik weet niet goed wat ik daarmee moet’-mens, maar misschien moet ik het toch eens proberen. Eerst maar eens het nieuwe boekje van Lidewijde kopen, kan ze me een beetje op weghelpen :)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.